DAVULCULAR BIKTIRDI

Ramazan Ayı ile birlikte Davulcularda gelenek diye sahurdan önce mahalle aralarında davul çalmaya başladı.

EĞİTİM 07.07.2015, 15:40 07.07.2015, 16:22 Ferhat KOÇ
DAVULCULAR BIKTIRDI
Her yıl Ramazan ayının başlaması ile bir çok gelenek eski Ramazanları yaşama özlemiyle tekrar canlandırılmaya çalışılıyor. Tahınlı ekmek, Ramazan Pidesi, iftar sofraları ve çeşitli etkinlikler düzenlenerek geleneksel Ramazanlar yaşanmaya çalışılıyor. Fakat bu geleneklerden biri varki bunun yapılmasını isteyenlerden çok yapılmasını istemeyenler var. Ramazan Davulcuları çok rahatsız edici ve artık ihtiyaç olmayan bir gelenek. Sahur vaktinin erken olması, sabah mesaiye gidecek memurların ve işçilerin yatmadan önce sahurunu yapması ile gece tekrar sahura kalkılmıyor. Ramazanda oruç tutan bir çok vatandaşımız zamanı iyi kullanmak için geceyi dinlenerek geçiriyor. Sahura kalkacak olanların da telefonu ve alarm cihazları uyanma konusunda yardımcı oluryor. Zaten çoğu vatandaş sahura kadar uyumayarak suhuru yapıp öyle uykuya dalıyor. Bu durumda Ramazan Davulcuları sadece rahatsızlık veriyor. Hele dar sokak aralarında ısrarla çalınan davul sesi yaşlı, bebek veya hastası olanların oldukça tepkisini topluyor. Saat 02:00dan 03:00a kadar süren davul sesi dar sokaklı mahallelerde vatandaşlar için eziyete dönüşüyor. 
Davulcuların nasıl izin aldıkları ile ilgili olarak yaptığımız araştırmada; Belediyeye hangi mahallede davul çalacaklarını dilekçe ile bildirmelerinin yeterli olduğunu öğrendik. Yani sade bir vatandaşta bir dilekçe vererek her hangi bir çalgı aleti ile gece rahatsızlık verebilir?! Diğer taraftan Ramazan Gecelerimizi zehir eden bu davulcular, Ramazan Bayramı ile birlikte kapı kapı para topluyorlar. Bu davulculara talebiniz olmadığı halde bir de ücret ödemek zorunda kalıyorsunuz. Ayrıca alınan paranın karşılığı olarak fatura, tahsilat makbuzu gibi bir matbu evrakda verilmiyor. Bu parayı vermeyip yada kapıyı açmayarak kurtulmanızda mümkün değil, davulcular talep ettikleri parayı alıncaya kadar kapınızda davul çalmaya devam edecekler. Son olarak kurtulmak için parayı vermek zorunda kalacaksınız. 
Zamanı geçmiş bir gelenek olan Ramazan Davulu çalma adeti bir Ramazan Geleneğimi yoksa Ramazanda belli kişilere rant kapısımı? Mesela bu davul çalanlar oruç tutuyor mu? Yani Ramazanın manevi havasını bilerek hareket ediyor mu? Bu sorular davulculardan rahatsız olan bir çok Karamanlının aklında uzayıp gidiyor. Yetkililere yapılan şikayetler "izinleri var, bizim yapacak birşeyimiz yok, buraya gelin başkanla konuşun" gibi baştan savıcı ifadelerle duymamazlıktan geliniyor. 
Belediye ve Güvenlik güçlerine yapılan şikayetlerden sonra vatandaşlar en son olarak Davul sesinden şikayetlerini sitemize bildirdiler. Yetkililerden en azından kalan 10 gün için önlem alınmasını istiyorlar. 

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:09
Güneş 06:30
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:14
Yatsı 20:30
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü