TORKU DÜNYA MARKASI OLMA YOLUNDA

Konya Şeker mucizesine yerinde şahit olduk. Toplamda 9 kampüste 35 tesisi bulunan Konya Şeker, Karaman Yerel Basın mensuplarını ağırladı.

EKONOMİ 29.08.2015, 14:32 29.08.2015, 16:34 Ferhat KOÇ
TORKU DÜNYA MARKASI OLMA YOLUNDA
Konya Şeker Torku Markası ile Türkiye'nin en büyüğü olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Dünyada bir ilk ve tek olan Et ve Süt entegre tesisi ile ulaşılması güç bir seviyeye gelmiş olan Torku, gıda üretiminde en güvenilir marka olmuş. Bir çiftçi işletmesi olarak yola çıkan Konya Şeker, her attığı adımda çiftçinin ve üreticinin fayda sağlaması için çalışıyor. Şeker fabrikasından yeme, ziraai ilaçlardan et ve süt ürünlerine kadar Anadoluda yetişen bütün ürünleri işliyorlar. 
Seydişehir ve Beyşehir ilçelerinin tam ortasına kurulan Seydibey Patates işleme tesisi Türkiye pazarının en büyüğü olarak göze çarpıyor. Parmak patates soğan halkası ve kroket pazarının %25ini Pratiko markası sağlıyor. Bütün tesislerinde olduğu gibi bu tesiste de el değmeden donmuş ürünler tarladan tüketicinin sofrasına ulaşıyor. Üreticiden aldığı Patatesler için dağların altını delerek oluşturduğu doğal depolama tesisi ise mükemmel fikir olarak hayranlık uyandırıyor.
Çumra Şeker Fabrikasının bulunduğu alanda ise tam analamıyla bir gıda kampüsü oluşturulmuş. Et entegre tesisi müdürünün Basın mensuplarını bilgilendirdiği gezi esnasında Helal kesim ile ilgili hassasiyetleri kayda değerdi. Bütün mezheplere göre helal kesim uygulaması yapılan et kesiminde, kesilecek hayvanların eziyet görmeden kesilmesini sağlayan sistem ise tam bir ustalık eseri. Kesimhaneden çıkan yeni kesilmiş inekler dışarıdan hiçbir temasa mağruz kalmıyor. Paketleme ünitesine gelinceye kadar tamamen steril alanlarda işlenerek sıfır katkı maddesi ile satışa sunuluyor. Hijyen okadar ciddiye alınmış ki; içerde çalışan işçilerin kıyafetleri Entegre tesiste bulunan çamaşırhanede yıkanıyor. Dışardan neredeyse işçi dışında hiçbirşey içeri giremiyor. Aynı kampüs alanında bulunan süt entegre bölümünün et entegre tesislerinden daha katı kuralları var. Paketlere giren ürünleri sadece üretici ve tüketici görebiliyor. Süt tesise geldikten sonra işlemek üzere çalışanlar bile peynir yada ayran olurken temas edemiyorlar. İki tesis içinde bulunan ve misafirleri gezdirmek amaçlı oluşturulan koridorlar vasıtası ile fabrikayı gözlemleyebiliyorsunuz. Et bölümde kesimhanede ve kargas ayırma bölümden et ürünlerinin işlemesini camın arkasından görmeniz mümkün oluyor. Fakat süt ürünlerini sadece paketlenmiş halde görebiliyorsunuz. Tam bir hijyen ve kapalı üretim var. 
Torku ve Konya Şeker'in fabrikalarında en ilginç ayrıntı; atığın neredeyse olmaması. Şeker fabrikasından çıkan sıcak su ile seracılık ve Türkiye'de üretimi bulunmayan sıcak su balığı Tilapia üretimide kullanılıyor. Torku tesislerinin sadece 2 kampüsünü gezebildik. Bu alanlarda en ilginç olanı ise, Şeker fabrikasının enerji üretimini kömür ile çalışan termik santralden sağlamasına rağmen bacalarından hiç duman çıkmamasıydı. Evlerimizi ısıtmak için kullandığımız doğalgaz kombilerinden çıkan duman kadar bile duman çıkarmayan devasa bacaların 10 metre yakınında çam ve meşe ağaçlarının bulunması ise çok manidardı. Torku iddia ettiği gibi çevreye kesinlikle kirli hava salınımı yapmıyor. Buna gözlerimizle şahit olurken diğer taraftan fabrikanın çalışıp çalışmadığından emin olduk. Hiçbir fabrikada göremeyeceğiniz çevre duyarlılığına Konya Şeker çatısı altında şahit olyorsunuz. Çevre ve insan sağlığına en büyük kanıt olarak, Yem Fabrikasında üretilen yemlerin mühendisler tarafından tadılması bunun en büyük örneğidir. 
Karaman Yerel Basınını son olarak Karaman Milletvekilimiz ve Konya Şekerin Başkanı Recep Konuk akşam yemeğinde misafir etti. Gün boyu gezmemize rağmen yorgunluğumuzu Milletvekilimizde bir sorfada buluşarak unuttuk. Konuk, duruşu ve hitabetiyle tam bir lider. Torku'nun ve bütün Konya Şekerin tesislerinin çiftçiye ait olduğunu belirterek; "Biz burada emanetçiyiz. Çiftçimizin bize verdiği emanete sahip çıkıyoruz. Bir tek çeketimiz var bize ait olan. Bu tesisler çiftçinin, Anadolu halkının dolayısıyla sizin. Kendi evinizdesiniz, her zaman gelebilirsiniz." diyerek söze başladı. Tamamen dostane ortamda muhabbet ile geçen yemekte, Müdürlerin ve işletme amirlerinin misafirperverliği, işçilerin çalışanların mutlu ve güleryüzlü olmasının sırrı Recep Konuk'un yönetim tarzına bağlı olduğunu ortaya koyuyor. Ben demek yok, sürekli biz birlikte yaptık şeklinde ifadeler kullanıyor. Konuk, Karaman için çok önemli hizmelerin olacağını belirtirken; "Benim köyüm Karaman'a Konya'dan daha yakın, Karaman bizim memleketimiz. İnşaallah çok faydalı güzel işler yapacağız. Karaman Ankaranın, Konyanın, Niğdenin, Aksarayın, Afyonun ve Anadolunun güneye açılan kapısı konumunda. Serbest Bölge ve Gıda Üssü olarak gelecek döneme damgasını vuracak bir şehir oluşturacağız." dedi. Ziyarete katılan basın mensupları Recep Konuk ve Torku personeline teşekkür ederek ayrıldılar. 
Bu gezi ve gözlemlerimiz sonrasında Torku'nun sloganının anlamı bir kez daha yerine oturuyor; Doğal Olarak Bizden..




Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:09
Güneş 06:30
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:14
Yatsı 20:30
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü