Alçaklar savcıyı şehit etti

Avukat cübbesi ile Çağlayan Adliyesi'ne giren DHKP-C'li 2 terörist Berkin Elvan soruşturmasını yürüten Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı odasında rehin aldı.​ Polis, baro ve avukatların 8 saat süren çabalarına rağmen hainler silahları ateşleyince, özel harekat timi odaya girdi ve iki teröristi etkisiz hale getirdi.​ Başına ve karnına aldığı 5 kurşunla ağır yaralanan Savcı Kiraz şehit oldu.

GÜNCEL 01.04.2015, 10:49 01.04.2015, 10:51 M. Ali
Alçaklar savcıyı şehit etti

 Terör kanlı yüzünü dün bir kez daha gösterdi. DHKP-C'li 2 terörist Berkin Elvan soruştumasını yürüten Savcı Mehmet Selim Kiraz'ı rehin alarak şehit etti.

Berkin Elvan soruşturmasına bakan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçları Bürosu Savcısı Mehmet Selim Kiraz, terör örgütü DHKP-C'li 2 militan tarafından Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda rehin alındı. Saat 10.50 civarından adliyeye giren teröristler, bir dosyada evrak bakma gerekçesiyle savcı Kiraz'ın bulunduğu kata yöneldi. Teröristler önce savcı katibini silah ile tehdit edip dışarı çıkarttı. Daha sonra da odaya girip Kiraz'ı rehin aldı.

ADLİYE BOŞALTILDI TİMLER İÇERİ GİRDİ
Savcıyı şehit eden hainlerin adlarının Şafak Yayla ve Bahtiyar Doğruyol olduğu açıklandı. 1991 Zonguldak doğumlu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğrencisi Şafak Yayla, terör örgütünün sözde Okmeydanı sorumlusu Bulut Yayla ve Ege'de Sakız Adası açıklarında silah yüklü botta yakalanan terörist Mehmet Yayla'nın kardeşi olduğu belirlendi. 1987 Ardahan doğumlu terörist Bahtiyar Doğruyol'un ise 2010 yılında yasadışı terör örgütünün propogandasını yaptığı gerekçesiyle 1 yıl hapis cezasına çarptırıldığı öğrenildi. Ayrıca terörist Doğruyol'un Yunanistan'daki Lavrion kampına geçmek üzereyken yakalandığı tesbit edildi.

Silahı kadın avukat soktu



DHKP-C militanlarının silahla nasıl içeriye girdiği gün boyu tartışılan konu oldu. 10 tane X-Ray cihazını aşarak elinde silahla savcının odasını basan teröristlere bir avukatın yardım ettiği belirlendi. Kimliği açıklanmayan kadın bir avukatın silahı cübbesine sararak adliyeye soktuğu güvenlik kameralarının incelenmesi sonucu tesbit edildi. Ayrıca teröristlerin C kapısından içeri girdiği da görüntülerde yer aldı.

O eller kırılır



Rehine olayını adliyede bizzat yöneten İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok, İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Orhan Kapıcı ile birlikte açıklama yaptı. Emniyet Müdürü Altınok, bütün iletişim kanallarını kullanmalarına rağmen netice alınamadığını ve terörist grupların savcıya silahla müdahalede bulunduklarını belirtti. Bunun üzerine güvenlik birimlerinin operasyona gerçekleştirdiğini aktaran Altınok, “Devletin savcısına, devletin görevlilerine nerede bir el kalkarsa, güvenlik birimlerimiz o elleri kıracaklardır" diye konuştu. Başsavcıvekili Orhan Kapıcı da 8-9 saatlik süre içerisinde hep iyi niyetle eylemin bitirilmesini beklediklerini ifade ederek, ''Fakat iletişim devam etmekteyken, odadan silah sesleri geldi, müdahale oldu'' dedi.

Bu olayın üzerinde önemle duracağız



Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi ziyaret için bulunduğu Romanya'da Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit edildiği terör eylemiyle ilişkin, soruları cevapladı. Can kaybı yaşanmaması için görüşmelerin son ana kadar yürütüldüğünü aktaran Erdoğan, silah seslerini duyması üzerine polislerin cansiperane bir şekilde operasyon gerçekleştirdiğini kaydetti. Başbakan Davutoğlu ile görüştüğünü kaydeden Erdoğan, yeni düzenleme sinyali de verdi. Erdoğan, “Çok lokal, çok mevzi değil her yönüyle ele almak suretiyle, avukatların adalet saraylarına girmesinden tutun, diğer görevlilerin adalet saraylarına girişlerinden tutunuz, bunlar ne gibi bir muameleye tabi tutulacak, hepsinin değerlendirilmesi gerekiyor. Bu işin hafife alınır bir yanı yok. Bu, üzerinde çok çok önemle durulacak, ibretlik vaka, olaydır."

Saldırı tüm yargıya ve demokrasiye



Başbakan Ahmet Davutoğlu, Savcı Mehmet Selim Kiraz'ın şehit düşmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, Kiraz'a rahmet, ailesine ve yargı camiasına başsağlığı diledi. Saldırıyı aynı zamanda Türk yargısına, demokrasisine ve bütün vatandaşlarımıza dönük bir saldırı olarak gördüklerini vurgulayan Davutoğlu, toplumun tüm kesimlerini terör karşısıda birlik ve beraberliğe davet etti. Davutoğlu, şöyle devam etti: “Sadece avukatlarımızla ilgili hususlar değil, adalet saraylarında özel güvenlikle sağlanmış güvenlik şartlarının bundan sonra emniyet birimlerimizce daha etkin bir şekilde denetlenmesi ve belki de doğrudan emniyet birimlerimizce sağlanması konusunda da gerekli tedbirler alınacak" diye konuştu. Davutoğlu, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun, terör eylemime yönelik tweetlerini de eleştirerek, “provokatif ortamın doğmasına sebebiyet vermiştir" dedi.

Savcıya değil teröriste üzüldüler



Çağlayan Adliyesi'nde can pazarı yaşanırken bazı sanatçı ve gazetecilerin teröristlere destek veren twitler atması ya da benzer paylaşımları RT etmesi dikkat çekti. Gazeteci Ceyda Karan, adliyedeki teröristlerin “IŞİD militanı olsalar öldürülmeyeceğini" savunarak sol görüşlü oldukları için öldürüldüklerini belirten bir tweet'i paylaştı. CNNTürk'te program yapan Mirgün Cabas twitter hesabından terör eylemini değil de Berkin Elvan'ın ölümü üzerine yapılan yorumları eleştirdi. Cabas “bu eylem nasıl biterse bitsin çıkarılacak tek ders var: çocukları vurmayın, annelerini yuhalatmayın" yazdı. Oyuncu Barış Atay, Gazeteci Fehim Taştekin ve Hürriyet yazarı Melis ise teröristlerin taleplerinin karşılanmamasına tepki gösterdi. Katar sermayeli El Cezire Türk de savcımızı şehit eden teröristlere “eylemci" diyerek devlete baş kaldıranların diliyle haberler yaptı.
Terör örgütü üyeleri Savcı Kiraz'ın başına silah dayalı haldeki fotoğrafını sosyal medya hesapları üzerinden yayınladı. Ardından açıkladığı taleplerin yerine getirmemesi durumunda savcının 15.36'da öldürüleceği tehditlerini savurdu. Olayın ortaya çıkmasının ardından Emniyet birimleri alarma geçti. Adliye giriş ve çıkışları kapatılırken, Kiraz'ın odasının bulunduğu 6. kat boşaltıldı. Terörle Mücadele ve Özel Harekât şube müdürlüklerine bağlı ekipler ile müzakere timi, adliyeye geldi. Adliyenin dışında hakim noktalara da keskin nişancılar yerleştirildi. Olay Yeri İnceleme ile Çevik Kuvvet şube müdürlükleri, itfaiye ve sağlık ekipleri de hazır bekletildi.

ÜÇ EL ATEŞ AÇILDI



İlk etapta Terörle Mücadele ve Özel Harekat timleri içeri girdi. Daha sonra iki timin daha içeri girdiği görüldü. Özel Harekat savcının odasının bulunduğu 6. kata yöneldi. Katta bulunan herkes dışarıya çıkarıldı. Geniş güvenlik önlemleri alındı. Timlerin savcının kapısını açmaya çalışması üzerine üç el silah sesi duyuldu. Bunun üzerine polis geri çekildi. Adliyenin A kapısı önündeki gazeteciler, pencereden silahla ateş açılması ihtimaline karşı bölgeden uzaklaştırıldı.



8 SAAT İKNA OLMADILAR
Yasadışı örgüt üyeleri sosyal medya hesapları üzerinden taleplerini yayınladı. DHKP-C'li militanlar, Berkin Elvan'ın ölümünden sorumlu tutulan polislerin canlı yayına çıkarılmasını ve sözde halk mahkemelerinde yargılanmasını istediklerini duyurdu. Teröristler talepleri yerine gelmez ise Savcı Kiraz'ı saat 15.36'da öldürecekleri şantajını yaptı. Ancak teröristlerle müzakereler o saatten sonra da devam etti. Polislerin yanı sıra İstanbul Baro Başkanı Ümit Kocasakal ve avukat Şükriye Erden de teröristleri teslim olmaya ikna etmeye çalıştı. Berkin Elvan'ın babası Sami Elvan da 'eylemi sonlandırın çağrısı yaptı'. Ancak sonuç alınamadı. Teröristler Kocasakal'ın ardından CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ile görüşmek istedi. Ancak Tanrıkulu'na ulaşılamayınca teröristler saldırıya geçti.

SAVCIYA 5 KURŞUN SIKTILAR



Teröristlerle görüşmeler sürerken, saat 20.26'da savcının tutulduğu odadan silah sesleri geldi. Bu gürültü üzerine odaya giren özel harekat birimleri 10 dakikalık çatışmanın ardından 2 teröristti ölü ele geçirdi. Başına 3, karnına 2 kurşun isabet eden Savcı Kiraz ise şehit oldu. Kiraz'ı geri getirmek için hastanede yapılan tüm çabalar DA sonuçsuz kaldı. Çatışmada avukat Şükriye Erden de yaralandı.

Savcının eşi de hukukçu



Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, 1969'da Siirt'te doğdu. Mersin İmam Hatip Lisesi'ni bitiren Kiraz, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. HSYK Kararnamesi ile 2010'da Osmaniye'den Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Savcılığı'na atanan Kiraz, 4 yıl burada çalıştıktan sonra geçen yıl İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Memur Suçlar Soruşturma Bürosu'nda görevlendirildi. İki çocuk babası Kiraz'ın, eşinin de İstanbul Adalet Sarayı'nda hakim olarak görev yaptığı öğrenildi.

Adliyeye girmek istediler



Operasyonun ardından adliye binasına girmek isteyen, aralarında Halkın Hukuk Bürosu avukatlarının da bulunduğu bir gruba polis müdahale etti. 4 kişi gözaltına alındı.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü