Barış yüzyılı başlasın

Çanakkale’de vatanını savunurken şehit düşen kahraman Mehmetçikler, kara savaşlarının 100. yıldönümünde görkemli bir törenle yâd edildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ev sahipliğinde Gelibolu’da buluşan 90’ı aşkın lider, asırlık destana tanıklık etmiş topraklarda tarihi anları nefes nefese izledi. Gelibolu’da İngiliz ve Anzak’larla savaşta göz yaşartan hikayeler ortaya çıktığını vurgulayan Erdoğan, ‘Çanakkale Türküsü’ne de atıf yaptığı konuşmasında, dünyayı barışa davet etti: “Bu yüzyılı barış yüzyılına dönüştürmek için her türlü işbirliğine hazırız. Çanakkale’deki manzara, en büyük ispattır”

GÜNCEL 25.04.2015, 11:24 25.04.2015, 11:26 M. Ali
Barış yüzyılı başlasın

 24 Nisan 1915'te başlayan Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıldönümü törenleri muhteşem anlara sahne oldu. Dünyanın pek çok ülkesinden Osmanlı Devleti'ne karşı savaşmak için bir asır önce Gelibolu'ya akın etmiş askerlerin torunları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın evsahipliğindeki tarihi etkinlikte buluştu. Vatan savunmasında şehit olan Mehmetçikler için duaların yükseldiği semalar, Türk Yıldızları'nın nefes kesen gösterisiyle süslendi; 100 yıl önce çarpışan tarafların donanmaları ise Çanakkale Boğazı'nda sıra sıra dizilerek geçit resmi yaptı.

HEPSİNİ SAYGIYLA ANIYORUM

Anma programı için 90'a yakın ülkeden gelen liderlerin unutulmaz dakikalara tanıklık ettiği törenlerin ilki Şehitler Abidesi'nde gerçekleşti. Saygı duruşu, İstiklal Marşı, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in şehitler için ettiği duanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşma yaptı. Gelibolu'nun, Birinci Dünya Savaşı'nın en önemli cephelerinden birini oluşturduğunu belirten Erdoğan, “100 yıl önce bu cephede mukaddesatlarını, vatanlarını ve şereflerini savunan yüz binlerce askerimiz, gözlerini kırpmadan ölümün üzerine gitti. Aynı şekilde, dünyanın dörtbir yanından gelen farklı milletlerden yüz binlerce asker de karşı saflarda, kendi hayalleri ve hedefleri için azimle, cesaretle savaştı. Hepsini de saygıyla, hürmetle yâd ediyorum” dedi.

SARSICI İZLERİ DEVAM EDİYORÇanakkale'de yaşanan savaşın, sadece bizzat burada olanların değil, cephede yer almayan milletlerin de kaderini etkileyen sonuçlar doğurduğunu kaydeden Erdoğan, “Burada biraraya gelen tüm ülkeleri, savaş yüzyılının sona erip barış yüzyılının başlaması çağrımızı paylaşan dostlarımız olarak görüyoruz” ifadesini kullandı. Erdoğan, Gelibolu'dan dünyaya şu mesajları verdi: “Birinci Dünya Savaşı'nın sarsıcı izlerinin hâlâ devam ettiği günümüzde, verdiğimiz barış mesajının çok önemli olduğuna inanıyorum. Dünyanın bu mesaja gerçekten çok ama çok ihtiyacı var. Tüm dünyaya barış mesajı vermek için, Çanakkale'nin, Gelibolu'nun çok isabetli bir yer olduğunu düşünüyorum.”

'ONUN BİR ANNESİ VAR'

“Elbette buradaki cephelerde karşılıklı olarak savaşan her genç, birer askerdi ama daha önemlisi insandı. Nitekim onlar, savaş anında bile karşılarındakini düşmandan öte insan olarak gördüler. Onların da birer anneleri, babaları olduğunu, belki yollarını gözleyen eşleri, evlatları olduğunu hatırlarından hiç çıkarmadılar. Elinde annesinin resmiyle ağır yaralı olarak yatan Fransız askerine yardım etmek için çabalayan Mehmetçiğe, bunun sebebini sorduklarında verdiği cevap tam da bunu ifade eder. Askerimiz, 'Benim annem yok, belli ki onun yolunu gözleyen bir annesi var' demişti. Üstelik kendisinin de en az onunki kadar ağır bir yarası varken bu ifadeleri kullanıyordu.”ÖLMEDEN MEZARA GİRMEMEK İÇİN...

“Bizlere düşen görev, yeni savaşların yaşanmaması için, hayatlarının baharındaki gençlerin 'ölmeden mezara girmemeleri' için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmektir. Bu küçük yarımadada, burada yatan yüz binlerce gencin aziz hatırası önünde, hepimizin adına, barışın, huzurun, refahın tüm dünyaya hakim olmasını sağlamak için çalışma kararlılığımızı bir kez daha ifade ediyorum. Bu topraklarda yatan her genç, artık bizim misafirimiz değil adeta evladımızdır. Anıtlarımız, bu topraklarda kaybedilen yarım milyona yakın gencin tamamının sembolüdür. Ağıtlarımız, türkülerimiz, kendi evlatlarımızla birlikte, sizlerin kayıplarının da acılarını yüreklere işliyor. Yeni nesillere düşen görev, Çanakkale'de kanla, canla, azimle, cesaretle taşa, toprağa, denize kazınan dostluk mesajına sahip çıkmaktır.”

NEFRETİN ÇARESİ BURADA

“Anzaklardan, şafak ayinine 10 bini aşkın insan katılacak. Bizim gençlerimizden ise yine aynı şekilde sabah namazını müteakiben asgari 35 bin genç katılacak. İşte bu, artık bir şeyi ifade ediyor. Bunu barışa döndürmek, bu mesajı, tüm dünyaya vermek için bir bütünleşme olarak görüyorum. Ortak acıları, yeni düşmanlıklar üretme değil dostluğun, sevginin, barışın aracı haline dönüştürme konusunda Çanakkale'nin tüm dünyaya örnek olmasını temenni ediyorum. Küresel istikrar ve refah için, buradaki hoşgörü ve dostluk ikliminin tüm ülkeler, tüm kuruluşlar, tüm toplumlar tarafından desteklenmesi gerekiyor. Terörizmin, ırkçılığın, İslamofobinin ve her türlü nefret içeren akımın çaresi, işte buradadır. Biz, bu yüzyılı barış yüzyılına dönüştürmek için her türlü işbirliğine hazırız. Çanakkale'deki şu manzara, bunun en büyük ispatıdır.”

Gelibolu'nun şanına yakıştı

Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıldönümü törenlerine 90'a yakın ülkeden lider geldi. 17 devlet başkanı, 3 meclis başkanı, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı, 5 başbakan, 28 bakan ile çok sayıda üst düzey devlet adamının da aralarında bulunduğu ziyaretçilerin çoğu, Çanakkale Havalimanı'na uçakla inişleri sonrası Cumhurbaşkanlığı tarafından düzenlenen organizasyonla önce Gelibolu İskelesi'ne götürüldü, ardından feribotla Eceabat'a geçti.

LİDERLER AKIN ETTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın evsahipliğinde gerçekleşen törenlerde Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev, Türkmenistan Devlet Başkanı Gubanguli Berdimuhammedov, Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Katar Emiri Tamim bin Hamad El Sani, Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Halid Hoca, Galler Prensi Charles, Avustralya Başbakanı Tony Abbott, İrlanda Devlet Başkanı Michael D. Higgins, Karadağ Devlet Başkanı Filip Vujanovic, Makedonya Devlet Başanı Gjorge İvanov, Cibuti Devlet Başkanı İsmail Ömer Guelleh, Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Orgeneral Raşid Dostum ile birlikte çok sayıda lider yeraldı. Geceyi oğluyla birlikte boğaz açıklarında demirleyen İngiliz Bulwark zırhlısında geçiren Prens Charles ise dün sabah saatlerinden itibaren törenlere icabet etti. Gelibolu'ya Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen çok sayıda Anzak torunu da, Çanakkale ve Eceabat'taki otellerin tamamıyla dolu olması nedeniyle 'cruise' gemilerinde konakladı. 35 ülkeden yaklaşık 1400 gazetecinin izlediği törenler için çok geniş güvenlik önlemi alındı.

YAHYA ÇAVUŞ'TA CUMA NAMAZI

Gelibolu'da liderler için iki ayrı program düzenlendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte Müslüman siyasetçiler, cuma namazını ilk deniz muharebesinin yaşandığı ve ilk şehitlerin verildiği yer olan Yahya Çavuş Şehitliği'ndeki camide kıldı. Erdoğan ve beraberindekilere cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı. Görmez, cuma namazında okuduğu hutbede, Çanakkale Savaşlarına ve mübarek 3 aylara değindi. Cuma namazı öncesinde Erdoğan, beraberindeki heyete öğle yemeği verdi. Cuma namazı vaktinde diğer liderler için ise Cumhurbaşkanlığı Savarona yatı ile boğaz turu programı yapıldı. Liderler daha sonra, anma töreni için ilk durak olan Şehitler Abidesi'nde buluştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Galler Prensi Charles burada birer konuşma yaptı.

O türküyü hatırlayınCumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasını Çanakkale Türküsü'nün sözleri süsledi: “100 yıl önce Gelibolu'da yaşanan çarpışmalar, bu tarihi yarımadada savaşmış tüm milletlerin ortak hafızasında yerini aldı. Bizim için Çanakkale, bir zafer sembolü olduğu kadar, kayıplarımızın büyüklüğü sebebiyle, aynı zamanda bir hüzün ifadesidir. Bu, en iyi Çanakkale üzerine yazılmış ağıtlarda görülebilir. 'Çanakkale içinde vurdular beni, ölmeden mezara koydular beni, of, gençliğim eyvah'...” Erdoğan, konuşmasında Gazi Mustafa Kemal'in Çanakkale'de ölen İngiliz ve Anzak askerleri için söylediği şu sözleri de hatırlattı: “Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar, gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızda, huzur içindedir. Onlar, bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

Donanma tek sıraDeniz Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı muharip gemilerin saf tuttuğu Çanakkale Boğazı dün tarihi günlerinden birini yaşadı. Şehitler Abidesi'ndeki törenin ardından katılımcılar, seyir terasına geçerek Türk-İngiliz-Fransız donanmalarına bağlı gemilerin geçit resmini izledi. 100 yıl önce savaşmış tarafların Gelibolu'da donanmalarıyla birarada olması, 'barış' mesajları adına güzel görüntüler oluşturdu.

Savarona'da akşam yemeği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, törene katılan konuklarına Savarona Yatı'nda akşam yemeği verdi. Yemeğe, Karadağ, Arnavutluk, Pakistan, Somali , Makedonya ve G.Sudan Cumhurbaşkanları, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, KKTC Meclis Başkanı Sibel Siber, eski Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmitt, Afganistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Abdul Rashid Dostum, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Mladen Ivaniç, Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Bakri Hassan Salih, Slovenya Ulusal Konsey Başkanı Mitja Berva, Cezayir Halk Meclisi Başkanı Mohamed Larbi Ouldkhelifa, Suriye Koalisyon Başkanı Halid Hoca ve Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani katıldı.

BüyüledinizGelibolu'da Türk Hava Kuvvetleri'nin gösteri ekibi 'Türk Yıldızları' nefesleri kesti. Modernize edilmiş 7 ayrı F-5 jetinden oluşan tim, akrobatik hareketlerini sergilerken, uçaklar arasındaki kanat açıklığı çoğu zaman bir metreye kadar yaklaştı. Seyircilerin soluk soluğa izlediği şov dosta güven düşmana korku verdi.


Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:09
Güneş 06:30
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:14
Yatsı 20:30
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü