Karaman Yerel Basını Külliyede..

Cumhurbaşkanı Erdoğan, aralarında Karaman yerel basınının da bulunduğu Anadolu Yayıncılar Birliği Üyeleri ile bir araya geldi.

GÜNCEL 23.03.2017, 08:42 23.03.2017, 13:08 Ferhat KOÇ
Karaman Yerel Basını Külliyede..

 Beştepe Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen programa, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Anadolu Ajansı Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Şenol Kazancı ile TRT Genel Müdürü Şenol Göka da katıldı. Programda Anadolu Yayıncılar Birliği üyeleri ulusal meyda karşısında Anadoluda bulunan Yerel Basına pozitif ayrımcılık yapılmasının gerektiğini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ilettiler.

Yerel Basının Sorunlarını Başkan Sinan Burhan Anlattı

Toplantıda ilk sözü alan Anadolu Yayıncılar Birliği Başkanı Sinan Burhan yerel basının sorunlarını özetledi. Ulusal Televizyon kanalları ile yerel televizyon kanallarının aynı uydu ücreti ödediğini söyleyen Burhan uydu fiyatlarının düşürülmesi ve Anadolu medyasına pozitif ayrımcılık yapılması talebinde bulundu. Burhan ayrıca; "Radyocuların ise en büyük sıkıntıları telif haklarıdır. Telif ücretleri çok yüksektir. Bunun yanında gazete, radyo ve kurumsal internet sitelerine kamu reklamı verilmesini istiyoruz. Son olarak Anadolu ajansı abonelik ücretleri çok yüksek. Anadolu basınına ücretsiz haber servis edilebilir." talep ve önerilerinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Sorunları Çözün Talimatı Verdi

Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan'ın konuşması devam ederken aktarılan sorunlarla ilgili Cumhurbaşkanı Erdoğan kurmaylarına sorunların çözümüne ilişkin talimatlar verdiği gözlendi. Ardından alkışlarla kürsüye gelen Erdoğan söze 15 Temmuz'daki tutumundan dolayı yerel medyaya teşekkür ederek başladı. Erdoğan; Yerel medyamızın ortak platform oluşturarak darbecilere karşı yayın yapmalarını asla unutmayacağım. Uydu kiralarından telif ücretlerine kadar Anadolu basınının imkanlarını sınırlayan hususlarda bu durumun göz önünde bulundurulmasının gerekliliğine inanıyorum. Kamu ilanlarının dağıtılmasında da yine Adadolu basınını korulacak kollayacak yöntemlerin geliştirilmesini faydalı görüyorum. Yerel basının varlığını sürdürmesini kendini geliştirmesini ancak bu şekilde mümkün kılabiliriz." dedi.

Anadolu Yerel Basınına İhtiyacımız Var

Meydanı iftiracılara terk etmemek için hakikatleri böyle mukayeseli olarak anlatma yoluna gittiklerini belirten Erdoğan, şunları söyledi: 

"Onun için değerli arkadaşlar sizlerin desteğine bu noktada ihtiyacımız var. Dinleyicilerinize, izleyicilerinize, okuyucularınıza, takipçilerinize sadece ve sadece hakikatleri anlatın yeter. Anayasa değişikliğinin 18 maddesi ne diyorsa onu anlattığımızda inanın milletimiz her şeyi görecek, kavrayacaktır. Bu milletin irfanı gövdenin içindeki kalbin gerçek niyetlerini keşfetmeye, kafanın içindeki hakiki düşünceleri anlamaya muktedirdir." dedi

Tek Adamlık Başka Birşey

"Okumadıkları, okuduklarını da anlamadıkları için cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ve tek adam rejimini birbiriyle karıştırıyorlar" diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, toplantıda referandum konularına da değinerek şu ifadeleri kullandı; "Bizim getirdiğimiz sistem, dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi hükümetin tek kişinin şahsında toplandığı, dolayısıyla yürütmedeki çok başlılığın ortadan kaldırıldığı bir sistemdir, bu yönüyle doğru. Bunların dillerinden düşürmedikleri 'tek adam rejimi' ise bambaşka bir şeydir, o 1923'te kapandı. Artık 'tek adam rejimi' diye bir şey söz konusu değil. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi demokratik bir sistemdir. Çünkü cumhurbaşkanı halkın yüzde 50+1 oyuyla seçiliyor ama Türkiye'de yüzde 15'le başbakan gördük mü? Gördük. Artık biz bunları görmek istemiyoruz." diye konuştu.
Yeni sistemde her 5 yılda bir sandığın ortaya geleceğini ve milletin takdirinin yenileneceğini belirten Erdoğan, bunun istikrarı ve güveni getireceğini vurguladı.
Türkiye'de hükümetin 25 günde değiştiği dönemler yaşandığını, böyle bir ülkede istikrar olamayacağını dile getiren Erdoğan, 1950'den sonra ortalama 16 ayda bir hükümetlerin değiştiğini anlattı.

"Tek adam rejiminde seçim yoktur"

Yeni sistemde milletin başarılı bulduğu kişinin 5 yıllığına cumhurbaşkanı seçileceğini, aday olup seçilmesi halinde bir 5 yıl daha görev yapabileceğini belirten Erdoğan, üçüncü kez seçilmenin ise mümkün olmadığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yani sandıktan da çıksanız öyle 20 yıl, 30 yıl cumhurbaşkanlığı yapmak yok. Tek adam rejimindeyse seçim filan yoktur. Tamamen siyasi ve ekonomik şartlara bağlı olarak ortaya çıkar. Süresi de yoktur. Yönetimi ele geçiren kişi ölene veya birileri gelip devirene kadar orada kalır." dedi.
Tek adam rejiminin ortaya çıkışının hükümet sistemleriyle de ilgisinin bulunmadığını dile getiren Erdoğan, "Hitler, parlamenter sistem içinden çıkmış diktatörken, Stalin tek parti rejiminden, Pinochet başkanlık yönetiminden nereye yürümüştür, diktatörlüğe yürümüştür. Demek ki meselenin sadece tek kısmı yeterli değil, devamına da bakmak lazım." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde cumhurbaşkanının en başta milletin, onunla birlikte Meclisin ve kamuoyunun denetimine tabi olduğunu, tek adam rejimlerindeyse hiçbir denetimin söz konusu olamayacağını vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Zaten bunlar cumhurbaşkanlığı hükümet sistemindeki cumhurbaşkanının bir şahsı değil, bir statüyü ifade ettiğini bir türlü anlamıyorlar. Bu sistemdeki cumhurbaşkanının kim olacağı seçimlerde millet tarafından belirlenir. Halbuki tek adam rejiminde ortada ne vardır? Bir şahıs vardır, statü değil. Yetkiler kurumsal yapı adına değil, kişinin kendi şahsı adına kullanılır. Dolayısıyla ortada hukuk yoktur. Cumhurbaşkanlığı sistemindeyse anayasasıyla, yasalarıyla baştan sona hukuka tabi, hukukun da bu makama verdiği yetkilerle sınırlı bir yönetimi ifade eder. Diyor ki 'Meclis yok.' Olur mu böyle bir şey? Cumhurbaşkanının kanun yapma yetkisi yoktur. Anayasaya müdahil olamaz, yapılmış kanunlara müdahil olamaz. Cumhurbaşkanının sadece bütçe kanunuyla ilgilli yetkisi vardır. Bunun dışında yok."

"Yetki parlamentoda"

Yeni sistemde, hakkında yasal bir düzenlemenin olmadığı konuda cumhurbaşkanının kararname çıkarabileceğini ancak kararnamenin parlamento tarafından istenirse kanunla ortadan kaldırılabileceğini belirten Erdoğan, "Kimdeymiş yetki? Parlamentoda. Bakınız aynı şekilde yargı. Yargı üyeleri, mesela Hakimler Savcılar Kurulu 7'sini kim seçiyor? Parlamento. 4 artı 2 onu Cumhurbaşkanı belirliyor. Diğer Yargıtay aynen, Danıştay aynen, Anayasa Mahkemesi 2 askeri üye süresi dolunca ayrılacaklar, bunun dışında aynen." diye konuştu.
Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı çıkılırken yalana başvurulduğunu ifade eden Erdoğan, "Dürüst olun, dürüst olun da bu ülkenin huzurunu kaçırmayın." dedi.
Yeni sistemde hiyerarşinin yine hukuken tanımlanmış kurumlar ve onların temsilcileri arasında olduğunu belirten Erdoğan, "Meclis, yüksek yargı organları, bağımsız kurumlar ve diğer yapılar arasındaki ilişkilerin temeli anayasa ve yasalardır. Tek adam rejimlerindeyse bu ilişkiler keyfidir, takdiridir. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ülkenin yönetilmesini yani iş ve işlemlere ilişkin süreçlerin idaresini ifade eder. Tek adam rejimi ise sadece insanların yönetiminden ibarettir." değerlendirmesinde bulundu.
Bu konuya ilişkin verilebilecek pek çok örnek, ifade edilebilecek daha çok argüman bulunduğunu aktaran Erdoğan, "Ama biliyoruz ki bu sözü ağızlarına sakız edenlerin tek amacı bunların kafasını bulandırmak, meselenin gerçekler değil kendi yalanları çerçevesinde tartışılmasını temin etmektir. Biz bunları muhatap almadıkça tabii bunlar cüretlerini artırıyorlar. Meclis'te başladıkları fesih yalanını lokantalara kadar indirmelerinin sebebi de işte budur." dedi.

15 Temmuz Karaman Kitabı Hediye Edildi

Konuşmasının ardından Anadolu Yayıncılar Birliği Üyeleri ile fotoğraf çektiren Cumhurbaşkanı Erdoğan'a programın sonunda İNTERMED (internet Medyası ve Yazarları Derneği) Başkanı Mustafa Kurşun, Karaman Belediyesi tarafından yaptırılan ve 15 Temmuz'da Karaman Aktekke Meydanından karelerin bulunduğu kitabı takdim etti. Kitapta bulunan Fotoğrafların Karaman Yerel Basını tarafından çekildiğini Cumhurbaşkanına anlatan Mustafa Kurşun, 15 Temmuz'da Karaman Aktekke Meydanında yaşananların yer aldığını anlatarak takdim etti.


 

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 18 Nisan 2024
İmsak 04:35
Güneş 06:01
Öğle 12:51
İkindi 16:33
Akşam 19:32
Yatsı 20:52
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü