Ürün Güvenliği Haftası

Ürün Güvenliği Haftası (13-19 Ekim)

GÜNCEL 18.10.2014, 12:10 18.10.2014, 12:12 M. Ali
Ürün Güvenliği Haftası
 Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı  Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü tarafından, vatandaşların Ürün Güvenliği ile ilgili olarak bilgilendirilmesi, bilinçlendirilmesi ve konuyla ilgili farkındalık yaratılması amacıyla 13-19 Ekim 2014 tarihleri arasında “Ürün Güvenliği Haftası Etkinlikleri” düzenlendiğini bildirdi. Ürün Güvenliği haftası sloganı olan “ Güvenliğiniz için denetliyoruz”  yazılı afişler ile Karaman halkını ürün güvenliğini belirten işaretler konusunda bilgilendirmek amaçlanmıştır. 

2014 yılı ilk 9 ayında Karaman İl Müdürlüğü tarafından Sanayi Ürünleri alanında 97 adet ürünün piyasa gözetimi ve denetimi yapmış ve bu ürünlerden 14 adet ürünün teknik mevzuatına uygun olmadığı tespit edilerek gerekli işlemler başlatılmıştır. Ayrıca Metroloji ve Standardizasyon Genel Müdürlüğümüz kapsamında da, İlimizde bulunan hazır ambalajlı ürünler alanında 24 firma denetlenmiş olup aykırılık bulunan 6 firmaya düzeltme süresi verilmiştir. Yasal Metroloji konusunda 245 ürünün denetimi yapılmıştır. Yine Bakanlığımız ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) arasında imzalanan işbirliği protokolü kapsamında da 136 adet benzin ve motorin numunesi test edilmiş olup herhangi bir aykırılığa rastlanmamıştır. 

Güvenli Ürün; Kullanım süresi içerisinde, normal kullanım koşullarında risk taşımayan veya kabul edilebilir ölçülerde risk taşıyan ve temel gerekler bakımından azami ölçüde koruma sağlayan ürüne “Güvenli Ürün” denir.  Günlük yaşantımızda kullandığımız ürünlerin insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından sahip olması gereken asgari güvenlik koşullarının sağlanmasıdır. 

Asansörler, beyaz eşyalar, elektrikli ev aletleri, aydınlatma cihazları, gaz yakan cihazlar, kazanlar, basınçlı ekipmanlar, otomotiv, sivil kullanım amaçlı patlayıcı maddeler ve her türlü makinaların da yer aldığı yaklaşık 1500 ürün grubu ürün güvenliği kapsamında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından denetlenmektedir.

Güvenlik İşaretleri ve Anlamları;

CE İşareti, Avrupa Birliği’nin teknik mevzuat uyumu çerçevesinde 1985 yılında benimsediği Yeni Yaklaşım Direktifleri kapsamında yer alan ürünlerle ilgili olup, ürünlerin AB’nin ilgili direktiflerindeki temel gereklere uygun olduğunu ve gerekli bütün uygunluk değerlendirme faaliyetlerinden geçtiğini gösteren bir BİRLİK İŞARETİ’ dir. 

CE İşareti, ürünün temel gerekler olarak tanımlanan ve insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik koşullarına sahip olduğunu gösteren bir işarettir.

TSE İşareti ; üzerine ve/veya ambalajına konulduğu ürünlerin ilgili Türk Standardına uygun olarak imal edilerek, piyasaya arz edildiğini ifade eder.

E37 İşareti ; araç ve araçların sistem, aksam veya ayrı teknik ünitelerinin yönetmeliklere uygun tip onay belgeli olduğunu ifade eder.

( ) İşareti ; taşınabilir basınçlı ekipmanların direktiflerine uygunluğunu ifade eder.

Ex İşareti ; muhtemel patlayıcı ortamda kullanılan teçhizat ve koruyucu sistemlerin ilgili direktife uygunluğunu ifade eder. 

Güvenlik işaretleri bir ürünün güvenli olup olmadığını gösterir. Satın alınan ve kullanılan ürünlerin üzerinde CE veya diğer uygunluk işaretlerinin ve ürünün güvenli kullanılması için gerekli uyarıların bulunup bulunmadığı mutlaka kontrol edilmelidir. 

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü