Skylife'da Karaman'ı Anlattı

Türk Havayolları Yayını olan Skylife dergisi yazarı Fatih Özenbaş Karaman'ı çok güzel bir şekilde tasvir etti.

KÜLTÜR SANAT 22.09.2016, 15:01 Ferhat KOÇ
Skylife'da Karaman'ı Anlattı
THY'nın 2009 Kasım ayında çıkan Skylife dergisi gezi yazarı Fatih Özenbaş Karaman'ı "Anadolunun Nefesi" olarak tasvir etti. Osman Hamdi Bey'in Kaplumbağa Terbiyecisi isimli meşhur tablosunu da Karaman Hatuniye Medresesinde çizdiğini belirten Özenbaş, Şehrin tarihi mekanlarınıda kısa ve öz olarak anlattı. 

İşte Fatih Özenbaş'ın Syklife'da çıkan yazısı;
 

Şayet Karaman’a yaklaşmışsanız, tüm heybetiyle karşınızda duran Karadağ’ın eteklerindeki ovanın, Karamanoğlu yiğitleri ile Moğol ordusunun vuruşmasıyla adeta bir toz, duman deryasına döndüğünü görürsünüz. Orta Asya’dan Anadolu içlerine kadar yenilgi yüzü görmeden gelen Moğol ordusu, Türkmen yiğitleri karşısında az sonra bozguna uğrayacak ve o deli divane poyraz, Şikari’nin ‘Zamanın Kahramanları’ diye adlandırdığı baş eğmez yiğitlerin zafer nidalarını getirecek kulaklarınıza. Biraz daha dinlerseniz Cengiz Han’ın torunu Gazan Han’ın “Ah! Şu Karamanlı Türkmenler olmasaydı Moğol atlıları güneşin battığı yere kadar ulaşırdı” diyen sızlanmasını duyacaksınız. 

Şu tepeciği gördünüz mü? O tepeciğin ismi Pınarbaşı Höyüğü’dür. M.Ö. 9000’li yıllarda avcılık, toplayıcılık döneminin en önemli toplu yerleşim yeridir.

Ya şu ayak izleri kimin ola? O ayak izlerinin, Hıristiyanlığın doğudan batıya doğru yayılmasında en önemli kişi olan Aziz Pavlos’ un Barabbas’la beraber Hatay’dan başlayıp ilk kiliselerden birini yaptıkları- Karaman’ın Ekinözü köyü yakınlarındaki- Derbe antik kentine uzanan büyük yolculuklarında bıraktıkları ayak izleri olduğunu anlamışsınızdır herhalde…

Karadağ’daki Değle tepesinde yer alan ve ‘Binbir Kilise’ adıyla bilinen -Aziz Pavlos anısına yapılmış- çok sayıdaki kilise, manastır, şapel, mezar ve evle ilgili araştırmaları yürüten Sir W.M.Ramsay’dan dinleyelim: “Anadolu içlerinde öyle bir sanat meydana gelmiştir ki, bu sanat Yunan medeniyetine hiçbir şey borçlu değildir.”

LARANDA’DAN BUGÜNE
Karaman’ın bilinen ilk adı Laranda’dır. Selçuklular döneminde ise Larende olmuştur. Karamanoğulları 1227 -1228 yıllarında Nure Sufi isimli liderleriyle bölgeye gelmişler, Selçukluların dağılma sürecinde devletlerini kurmuşlar. Kendilerini Selçukluların doğal mirasçısı olarak görmüş ve bu uğurda Osmanoğulları ile giriştikleri uzun mücadeleyi Fatih döneminde kaybetmişler.

Ne zaman Karaman ile ilgili bir konu açılsa, tatlı bir gülümseme ile “Karaman’ın koyunu sonra çıkar oyunu” sözü söylenebilir.  Bir gün Karamanoğlu, yalçın bir kaleyi fethetmek istediğinde sayıca yetersiz bir orduya sahip olduğunu düşünerek gece karanlığında kalenin önüne gelir. Bu arada tüm askerlerinin meşale yakmasını ve orduyu beslemek için getirilen koyunların boynuzlarına da mum dikilmesini emreder. Böylece çok kalabalık bir orduya sahip olduğu hissini uyandırır. Kale komutanı bu durumda, teslim olmaktan başka çaresi olmadığını düşünür. Kaleden ayrılırken binlerce koyunun boynuzuna mum dikildiğini ve nasıl bir oyuna geldiğini görünce “Karaman’ın koyunu sonra çıkar oyunu” der.

DOĞAL ZENGİNLİKLERİ
Tarihi ve kültürel zenginliği göz kamaştıran Karaman doğal güzellikleriyle de çok çarpıcı bir kenttir. Kuzeyi İç Anadolu bozkırlarına uzanan, güneyi Toros Dağları’na dayanan Karaman iki farklı coğrafi yapının zenginliğini bünyesinde taşır. Ayrancı’dan Ereğli’ye doğru giderken bozkır size gizlediği bir güzelliğini sunuverir. 1995 yılında ‘tabiatı koruma alanı’ ilan edilen Akgöl, iki yüzü aşkın kuşun yaşama alanı olan gizli bir kuş cennetidir. Balık avına meraklı olan okurlarımıza da bir sır verelim. Akgöl’de ağırlığı yüz kiloyu aşan sazan balıkları da var…

Toroslara doğru giderseniz meşe, kızılçam, ardıç, karaçam, göknar ve sedir ormanları eşlik edecektir size. Bucakkışla nahiyesine bağlı Çatak köyünü geçince yüzlerce metre derinliğindeki Nunu Vadisi’nin derinliklerinden turkuvaz renkli Göksu nehrini görünce “Aman Allah’ım böyle bir güzellik olur mu?” diyeceğinizde eminim. Siz büyülenmiş gibi Göksu’yu seyrederken az ötenizdeki yaban keçilerini fark etmeyeceksiniz belki de…

KARAMANLI KAPLUMBAĞA TERBİYECİSİ
Karaman’ın görülmesi gereken yerlerini de sıralayıverelim. Önce kaleye çıkılmalı ve kent oradan kuşbakışı seyredilmeli. Ardından Hatuniye Medresesi görülmeli. Karamanoğlu Alaaddin Bey’in kızı Nefise Melek Hatun tarafından yaptırılan medresenin taş kapısı, taş işçiliğinin en güzel örneklerindendir. Osman Hamdi Bey  ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’ isimli tablosunda bu mekânı kullanmıştır. 

Aktekke (Mader-i Mevlana) Camii ise çok özel bir mekândır. Mevlana Celaleddin-i Rumi, babası Sultan-ül Ulema Bahaddin Veled ile Horasan’ın Belh şehrinden Anadolu’ya geldiklerinde en uzun soluklu molalarını Karaman’da verdiler. Yıl 1222’de geldikleri bu kentte 7 yıl kaldılar. Mevlana bu kentte baba oldu, annesi Numine Hatun’u (1224) ve kardeşi Muhammed Alaaddin’i (1225) bu kentte kaybetti. Karamanoğlu Alaaddin Bey, bu iki güzel insanın mezarlarını içine alan bir cami yaptırdı. Bu cami bugün Aktekke (Mader-i Mevlana) olarak anılan camidir. Cami uzun yıllar Mevlevi tekkesi olarak da kullanılmıştır. 

Karaman’dan bahsederken dönemin önde gelen isimlerinden Karamanoğlu Mehmet Bey’in bilime, kültüre ve insana verdiği değeri vurgulamamak olmaz. Anadolu’nun bu güzide şehri, tarihinden gelen zenginliklerle geleceğe umutlu bakıyor.

Karaman Kalesi’nden görünüm.
Karaman’ın ilk belediye binası şehir merkezinde yer almaktadır. Hacı Beyler Camii- Karaman’daki ilk Karamanoğlu dönemi eseri olan bu camii bir dönem Halk Kütüphanesi olarak da kullanılmıştır.

AKGÖL’DE GÖREBİLECEĞİNİZ KUŞLAR
Karabatak, batağan, balaban, ördek, kaz, balıkçıl türleri, çeltikçi, kaşıkçı, kuğu, suna, flamingo, saz delicesi, mısır akbabası, yılan kartalı, kocagöz, kılıçgaga, bataklık kırlangıcı, şahin, puhu.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:09
Güneş 06:30
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:14
Yatsı 20:30
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü