KARATAŞ: "ÜNİVERSİTE EVRENSEL DÜŞÜNCENİN, BİLİMSEL ÜRETİMİN VE HÜR FİKRİN HAVZASIDIR”‏

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş, Akademisyenler Platformu tarafından Ankara’da düzenlenen toplantıya katıldı.

ÜNİVERSİTE 06.04.2015, 17:29 07.04.2015, 12:35 Ferhat KOÇ
KARATAŞ: "ÜNİVERSİTE EVRENSEL DÜŞÜNCENİN, BİLİMSEL ÜRETİMİN VE HÜR FİKRİN HAVZASIDIR”‏
KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş, Akademisyenler Platformu tarafından Ankara’da düzenlenen toplantıya katıldı. Üniversitelerin mevcut yapısı ve özellikleri ile akademisyenlerin toplumsal sorumluluklarının irdelendiği toplantıda çeşitli üniversitelerden çok sayıda akademisyen yer aldı. Prof. Dr. Mehmet Karataş toplantıda yapmış olduğu konuşmada üniversitelerin bilim üreten, araştırma yapan ve hür fikrin ortam bulduğu mekânlar olduğunu dile getirerek, “Üniversite, bilimi ve teknolojiyi üretmek yerine sadece bu bilgiyi aktarmakla yetiniyorsa adı ile bağdaşmıyor demektir. Bir toplumda üniversite, bilimi ve teknolojiyi üretmek işlevini yapmazsa ya da yapamazsa ‘uni¬versal’ olma özelliğini de kaybetmiş sayılır.” dedi.  Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş, Akademisyenler Platformu tarafından Ankara’da düzenlenen toplantıya katıldı. Üniversitelerin mevcut yapısı ve özellikleri ile akademisyenlerin toplumsal sorumluluklarının irdelendiği toplantıda çeşitli üniversitelerden çok sayıda akademisyen yer aldı.

Prof. Dr. Mehmet Karataş toplantıda yapmış olduğu konuşmada üniversitelerin bilim üreten, araştırma yapan ve hür fikrin ortam bulduğu mekânlar olduğunu dile getirerek, “Üniversite, bilimi ve teknolojiyi üretmek yerine sadece bu bilgiyi aktarmakla yetiniyorsa adı ile bağdaşmıyor demektir. Bir toplumda üniversite, bilimi ve teknolojiyi üretmek işlevini yapmazsa ya da yapamazsa ‘universal’ olma özelliğini de kaybetmiş sayılır.” dedi.

Üniversitelerin dünyanın her yerinde aynı amacı taşıyor olması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Karataş, “Üniversiteler evrensel düşüncenin hüküm sürdüğü kurumlar olmalıdır. Öyle ki, evrensel hür düşünce üniversitelerde ya işlev görür, ya da kendine uygun bir mekân arar. Üniversitelerimiz, yakın çevrelerinin işe alınma ya da benzer fikirde olanların kadrolaşarak güç kazanımı elde etme aracı olarak kullanılmamalıdır. Bunun aksine gerçek işlevini yapacak formata dönüştürülmeli ve bu amaca uygun yapılandırılmalıdır.” şeklinde konuştu.

“Bir aydın olarak toplumun bizden beklentileri var”

Prof. Dr. Mehmet Karataş, üniversitede akademisyen olarak yapılan bilimsel çalışmaların yanı sıra sivil toplum kuruluşları ile gerçekleştirilen ortak projeler hakkında da değerlendirmede bulundu.

Prof. Dr. Karataş, “Bilim tüm sevgi ve yoğunluğun kendisinde olmasını ister. Bir başka deyişle ‘Bilim kuma kabul etmez’ diyebiliriz. Fakat öte yandan akademisyen kimliğimizin yanı sıra birey olarak da bu toplumun bir ferdiyiz ve bizi yetiştiren topluma karşı sorumluluklarımız var. Hatta toplumun da bir aydın olarak bizden beklentileri söz konusu. Bu anlamda bizi yetiştiren bu topluma geri dönüşümü sağlayacak hizmeti götürmek de bizim için bir görevdir.” dedi.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü