Tokat’ta yaklaşık 5 bin kişinin mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı şikâyetleriyle sağlık kuruluşlarına başvurmasının ardından salgına ilişkin yeni gelişmeler gündeme geldi.
Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, daha önce yaptığı açıklamada, Sağlık Bakanlığı ekiplerinin incelemeleri sonucunda vakaların nedeninin norovirüs olarak belirlendiğini duyurmuştu.
Kedi ve Köpeklerde de Kusma ve İshal Görüldü
İnsanlarda vakaların görüldüğü dönemde kedi ve köpeklerde de benzer belirtilerin ortaya çıktığı bildirildi. Kentteki veteriner kliniklerinden alınan bilgiler doğrultusunda, 15’in üzerinde klinikte ishal ve kusma şikâyetleriyle karşılaşıldığı belirtildi.
Veteriner hekimler, evcil hayvanlarında bu belirtileri fark eden vatandaşların vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmaları gerektiğini ifade etti.
Hayvanlarda görülen belirtilerin insanlardaki salgınla bağlantılı olup olmadığına ilişkin kesin bir sonuca varılmış değil.
Uzmanlardan Norovirüs Uyarısı
Uzmanlar, hayvanlarda görülen kusma ve ishal belirtilerinin doğrudan norovirüs enfeksiyonu olarak değerlendirilmemesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Hayvanlarda da norovirüs türleri tanımlanmış olsa da insanlarda ve hayvanlarda hastalığa neden olan virüsler arasında genetik farklılıklar bulunabiliyor. İnsanlarda görülen norovirüs salgınlarının temel bulaşma döngüsünün insanlar arasında gerçekleştiği belirtiliyor.
Hayvanlardan insanlara norovirüs bulaşmasının yaygın ve kesin olarak kanıtlanmış bir bulaşma yolu olduğu söylenemiyor. Bu nedenle kedi ve köpeklerde görülen belirtilerin nedeninin belirlenmesi için veteriner hekim değerlendirmesi ve gerekli incelemeler önem taşıyor.
Evcil Hayvan Sahipleri Nelere Dikkat Etmeli?
Uzmanların uyarıları doğrultusunda, evcil hayvan sahiplerinin şu noktalara dikkat etmesi öneriliyor:
-
Kedi ve köpeklerde tekrarlayan kusma veya ishal görülmesi durumunda veteriner hekime başvurulmalı.
-
Hayvanların temiz suya erişimi sağlanmalı.
-
Tuvalet ve yaşam alanlarının temizliğine özen gösterilmeli, hayvanlarla temas sonrasında eller yıkanmalı.
-
İnsanlarda ve hayvanlarda aynı dönemde benzer belirtiler görülmesi, tek başına ortak bir enfeksiyon bulunduğunu kanıtlamaz.
Tokat’taki salgınla evcil hayvanlarda görülen vakalar arasında doğrudan bir bağlantı olup olmadığı henüz netleşmiş değil. Uzmanlar, kesin tanı konulmadan yalnızca belirtilere bakılarak hastalık veya bulaş kaynağı hakkında sonuca varılmaması gerektiğini vurguluyor.





