BAL.DA İLGİNÇ İSTATİSTİK

Yeni bir sezon başlıyor. Bir futbol seyircisi olarak Karaman’ı temsil eden Belediyespor takımına başarılar diliyorum. Karaman’ın Bölgesel Lig macerası Gençler Birliği ile başladı. 2010 – 2011 sezonunda üçüncü lige yükselme grupları yerine BAL. yani Bölgesel Amatör Lig kuruldu. Statü olarak neredeyse profesyonel lige yakın şartlarının olması, Profesyonel Liglerde takımı olmayan şehirler için ayrı bir hava oluşturdu. Şehirlerde bulunan Amatör Kümelerin şampiyonları yada statüsüne göre çok takımlı Amatör liglerden elema usulü gelen takımlar 11 gruplu Bölgesel Ligi oluşturdular. İlk aşamada 11 grup olan lig geçtiğimiz yılda 11 grupla oynandı. Bu yıl 79 ilin katılım yaparak 155 takımın mücadele edeceği BAL.da ilk yıla oranla büyük mesafe kat edildi. 2012 – 2013 sezonunyla birlikte Türkiye Kupası elemelerine katılan takımlarda olması BAL.da kaliteyle birlikte maliyetleride uçurdu. Bal.ın başlangıç sezonunda 100 bin liralık bütçeli takımlar mücadele ederken geçen yıllar bu ligin cazibesini artırdı. 3. Ligdeki yaş engeli BAL.da 4 kişiye kadar serbest bırakılınca, bu liglerde oynayamayacak oyuncular piyasayı yükseltti. Bununla beraber yüksek bütçeli Belediye takımları büyük paralarla oyuncu fiyatlarında artışa sebep oldular. Profesyonel Lig hayali ile yanan iller için bulunmaz bir fırsat oldu BAL ligi. Ama Karaman için 3 şanssız yıl geçti. Bu 3 yıl içerisinde hedefe en çok yaklaşan 70 Karaman Spor oldu. Onunda play off mücadelesinde Amatör Ligden gelen Belediye Spora elenmesi şok etkisi oluştursada yönetimi tamamen kendi imkanları ile ayakta duran bir ekip olması ve duruşunu bozmaması taktire şayandı. Sezon içerisinde yönetimde ve takım içerisinde kopan fırtınaları eski bir yönetici olarak yakından biliyorum. Yazılarımda zaman zaman değineceğim inşaLLah.

Acısıyla tatlısıyla, hüznüyle sevinciyle, heyecanı stresiyle geçen 3 yıl büyük tecrübeler kazandırdı. Hem Karaman için hem bu takımların yönetici seviyesinde bulunanlar için ibretlik dersler çıktı dersem yanlış olmaz. Mesela benim önemli bir tesbitim var; şimdiye kadar hiç bir hoca bu takımlarda tam sezonu tamamlayamadı. Gençler Birliği ilk sezon acemiliğiydi, ikinci yarısına Necati Hoca iyi iş çıkardı. İlk sezondan düşme tehlikesi olan bir takımı neredeyse küllerinden yeniden doğurdu. Kısıtlı imkanlarla neredeyse büyük bir başarı dersem Necati Hocanın hakkını vermiş olurum. 70 KaramanSporda amaç Karaman’ın takımını oluşturmaktı. Hatta seçmeler için Karaman’da günlerce duyuru yapıldı, Karamanlı futbolculara şans tanınmak istendi. Bunun içinde Karaman’ın en kariyerli Hocası Kadir Çiftçi ile anlaşıldı. Yönetim olarak hatalarımız olmuştur bunu hiç kimse inkar edemez. Ama Kadir Hoca ben bu takımın şampiyon olacağına inanmıyorum dediği zaman yolları ayırmaktan başka çare kalmamıştı. Ne kadar üzülsekte Kadir Çiftçi dönemi kapanmış, yerine hoca arayışına girmiştik. Alternatiflerimiz çok yoktu, Karaman Sporun zor döneminde başında olan Cevdet Kök ile anlaştık. Kim ne derse desin sezon ortasında gelen hoca en az 9 puan cebinde geliyor. Kan değişimi takımı motive ediyor. Zor günlerdi, herkes kuyu kazma peşinde iken BAL.da takım yönetmek çok zor. En kolayı trününden sallamak. Bizim Karaman’ın mağlum hastalığı bu ne yazıkki.. Bol keseden atmayı sever bizim yönetici olduğunu, futbolu bildiğini sanan eski sporcu müsvetteleri.

Geçtiğimiz yıl Karaman Belediye Spor çok iyi bir kadro oluşturdu ve başına kimsenin tartışamayacağı Kazım Hocayı getirdi. Herkes oluşumdan memnun ve takıma güven tamdı. Ama malumun ispatı daha 5ci haftadan ortaya çıktı. İyi futbolcu olan iyi antrenör olamıyor. Malesef bu tecrübeyi bir yıl kaybederek anladık. Karaman Profesyonel ligde temsil edilme şansını ertelemiş oldu. Hem Belediye Spor yönetimi hem Kazım Hoca bu işten büyük yara aldı. Olmayanın ısrarı, ısrar eden kişilere zarar verdi. İkinci yarıya Necati Hoca ile devam eden Belediye Spor neredeyse ilk yarı fikstürünün tam tersi bir performans sergileyerek. Necati Hoca ve ekibi neredeyse şampiyon olan Aksaray Spor ile aynı puanı aldı ikinci yarıda. Bunu haber sitemde geniş şekilde değerlendirmiştim. Aynı takım, aynı yönetim aynı şartlarda sadece Hoca faktörünün ne kadar etkili olduğu açıkça ortaya çıktı. BAL.da antrenörlük yapacak kişinin kesinlikle ayağı yere basmalı, bu ligin en olmazsa olmaz kuralı; yemezsen atarsın. Bunu uygulamayan takım hüsrana uğramayı kabul etmeli. Bu konuda Belediye Spor Yönetimini tekrar kutluyorum. Nasuh Aköz tercihiyle hedefi tam ortasından vurdular. Geçtiğimiz yıllardaki takımların sezon ortasında hoca değiştirme istatistiğini inşaLLah bu sene Nasuh Hoca bozacak. Yoksa ikinci yarıda Karamanın Yılmaz Vural’ı Necati Yorgancılar’a gene görev düşebilir.  Nasuh Hoca geçen yıla oranla ayakları yere basan bir kadro oluşturuyor. Daha düz koşu ile devam eden antrenmanları izliyoruz. Nasıl bir kadro oluşacak göreceğiz. Nasuh Hocanın cv.si ve kadro yapısı şuan için güven veriyor.

İyisiyle kötüsüyle bir spor camiası olan Karaman’da sporun başında olduklarını iddia edenlerin ayrımcılık yapmasını çok iyi anlıyorum. İftar yada yemek bahanesiyle ayrımcılık yapma fırsatı kollayanlar, kendi başarısızlıklarını başarılı olanları ayırmakta görenlerin başarıya uzak olmalarından doğal ne olabilir? Seçim sahneleri kurup seçiyormuş gibi yapmalarını, her seçimde aynı isimlerin aynı mevkilerde çakılı kalmasını temin etmek bunların asli görevi.. Kimse homurdanıp gücenmesin, kalemim kırılmadığı sürece; kim ne hak ediyorsa buradan onu söylemeye devam edeceğim.