Tüm dünya şokta! Kuzey Kore ve ABD arasında yeni kriz

Reuters ajansının haberine göre, Güney Kore'de yayımlanan Chosun Ilbo gazetesi, adını açıklamadığı Kuzey Koreli kaynaklara dayanarak, bu kişilerin ABD Başkanı Donald Trump ve Kuzey Kore lideri Kim Jong-un arasında Şubat sonunda Vietnam'da yapılan zirvenin başarısızlıkla sonuçlanması nedeniyle idam edildiklerini iddia etti.

DÜNYA'DAN 31.05.2019, 13:22 31.05.2019, 14:46 Fikriye Koka
Tüm dünya şokta! Kuzey Kore ve ABD arasında yeni kriz

'ABD ADINA CASUSLUK YAPMAKLA SUÇLANDILAR'

Gazeteye göre zirve hazırlıklarından sorumlu olan söz konusu beş yetkili, ABD'nin niyetlerini anlayamadıkları için Washington adına casusluk yapmakla suçlanarak Mirim Havalimanı'nda idam edildi.

Trump'la Kim arasında Hanoi'de yapılan ikinci zirvede ABD Yönetimi, yaptırımların kaldırılması için Kore Yarımadası'nın tamamen nükleer silahlardan arındırılmasını şart koşmuştu.

Chosun Ilbo gazetesi, zirve öncesinde ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'yla görüşmeleri yürüten Kim Yong Chol adlı üst düzey bir yetkili ve zirvede tercümanlık yapan Sin Hye Yong'un da Çin sınırı yakınlarındaki bir 'çalışma ve yeniden eğitim' kampına gönderildiğini öne sürdü.

Reuters haber ajansı da Kim Yong Chol'la birlikte çalışan yetkililerin, zirveden bu yana kamuoyu önüne çıkmadığını aktardı.

'İDAMI ŞAŞIRTICI OLMAZ'

Güney Kore Birleşme Bakanlığı sözcüsü, Ilbo Chosun'un iddialarıyla ilgili yorum yapmayı reddetti. Sözcü, 'henüz doğrulanmamış bir konuda konuşmanın uygun düşmeyeceğini' söyledi.

Seul'deki Kore Ulusal Birleşme Enstitüsü'nden Hong Min, Kim Hyok Chol'un doğrudan Kuzey Kore liderine karşı sorumlu olduğuna dikkat çekerek idamının şaşırtıcı olmayacağını savundu.

Hong, "Görevi, ABD'nin niyetleri konusunda Kim Jong-un'u bilgilendirmekti. Ancak ABD'nin niyetlerini ya da müzakere stratejisini kavrayabildiğinden şüpheliyim" dedi.

Kim Hyok Chol, zirve için yapılan hazırlık görüşmelerinin sorumluluğuna getirilmeden önce Kuzey Kore'nin "yükselen yıldızlarından" biri olarak görülüyordu.

Kuzey Kore Komünist Partisi'nin yayın organı Rodong Sinmun'da Perşembe günü yer alan bir yorumda "İki yüzlü yetkililerin devrimin sert yargısıyla karşı karşıya kalacakları" belirtilerek "Lidere saygı gösteriyor gibi davranıp başka şeyler hayal etmek parti ve devrim karşıtı bir tavırdır.

Lidere sadakat sözcükleri ezberleyip zamanla değişen hainler ve dönekler var" denildi.

Son zamanlarda Kuzey Kore hakkında bilinmeyenler dünyanın en çok merak ettiği konular arasında yer alıyor.

İŞTE TÜM DÜNYANIN ŞOK OLDUĞU KUZEY KORE'YE İLİŞKİN O BİLGİLER

Bu merak edilen konular arasında Kuzey Kore liderinin eşi Ri Sol-ju da bulunmakta. İşte Kuzey Kore lideri Ri Sol-Ju hakkındaki o şok gerçek ve Kuzey Kore'ye ilişkin insanları şok eden gerçekler...

Kuzey Kore'nin lideri Kim Jong Un dünyanın gündeminden düşmüyor. İsviçre'de okuduğu dönemde Koreli yetkililerin kontrolünde olan Jong Un, İsviçre peyniri emmantel seviyor ve havyar ile şampanyadan vazgeçmiyor.

Saçları, hobileri, Batı'ya karşı olan takıntıları veya gizli ABD hayranlığı gibi. Batı böyle hikayeleri seviyor. Tıpkı Saddam Hüseyin'in yazdığı söylenen aşk kitapları, Muammer Kaddafi'nin kadın korumaları gibi... Gizemli bir karakter olacaktı Kuzey Kore liderleri de..

Kuzey Kore'nin kurucu lideri Kim Song Il'in ardından ülkenin lideri oğlu Kim Jong Il oldu. Aralık 2011'de Kim Jong II'nin ani ölümünden sonra sıra mevcut lider Kim Jong Un'a geldi. İsmi ilk olarak Eylül 2010'da duyuldu. Kısa süre içinde varis olarak anılmaya başlandı.

Dünya genç diktatörün en net halini babasının naaşını taşıyan arabanın yanında yürürken gördü. Babasının üçüncü eşinden dünya geldi. Doğum tarihi hâlâ bilinmiyor. Ancak genel kanıya göre 1984 doğumlu. Hatta doğum tarihinin 8 Ocak olduğu söyleniyor..

DISNEYLAND CEZASI

Aslında Kim Jong II'nin yerine diğer iki erkek oğulları Kim Jong-chol ile Kim Jongnam'ın geçmesi bekleniyordu. Ancak Kim Jong nam, 2001'de sahte kimlik ile Japonya'daki Disneyland'a girerken yakalandı. Kim Jong-chol'un da erkeksi olmayan davranışlara sahip olmasıyla Kim Jong Un'un önü açıldı. İsmi duyulduktan sonra ağabeyleri gibi İsviçre'de okuduğu ortaya çıktı..

Bern kentindeki Liebefeld Okulu'nda sahte kimlikle eğitim almıştı. Batı kültüründen etkilenmemesi için okul dışındaki vakitlerini Kuzey Koreli yetkililerin gözü önünde geçirmişti. Ancak tüm çabalara rağmen onu tanıyan okul arkadaşlarına göre video oyunlarına, basketbola ve spor giyime çok meraklıydı..

2013 ve 2014 yıllarında Kim Jong Un ile görüşen ABD'li eski basketbolcu Dennis Rodman'a göre Kim çiftinin bir kızları var. Hiçbir siyasi ve askeri tecrübesi olmamasına rağmen beş yıl önce babasının koltuğuna oturan Kim Jong Un'un Komünist Parti içindeki üst düzey isimlerin kontrolünde ülkeyi yöneteceği düşünülmüştü. Bu noktada halası ile eniştesinin ismi ön plana çıktı. Ancak ülkenin ikinci en güçlü ismi olarak kabul edilen enişte Jang Song Thaek 2014'te idam edildi..

Vatana ihanetle suçlanan eniştenin 120 aç köpeğe yedirildiği ileri sürüldü. Kim Jong Un, halasını siyaset arenasından uzaklaştırdı. Enişte ve halanın yanı sıra orduda, diplomaside ve Komünist Parti içerisinde yüzlerce kişiyi idam ettiren Kim Jong Un'un artık ülkede tek söz sahibi olduğu tahmin ediliyor. Kim Jong Un'un geçen yıl Savunma Bakanı Hyon Yong Chol'u da bir toplantıda uyuduğu için idam ettirdiği ileri sürülmüştü.

MİDE KÜÇÜLTME AMELİYATI OLDU

Dedesi Kim Sang II'ye benzemek ve annesinden aldığı Japon hatlarından kurtulmak için estetik ameliyatlar geçirdiği düşünülen Kim Jong Un'un, saç modeli dünya genelinde büyük bir üne sahip. Salatasının bile mikroskopla incelendiği söylenen Kim Jong Un, aynı zamanda ete düşkünlüğüyle biliniyor.

Hatta geçen yıl aşırı et ve alkol tüketiminden dolayı yürüyemez hale geldi. Bir süre bastonla dolaşan diktatörün, mide küçültme ameliyatı olduğu düşünülüyor. İsviçre'nin ünlü peyniri emmental ile havyara da bağımlığı olan Kim Jong Un, bir oturuşta iki şişe şampanya içiyor..

Ülkede kadın ve erkeklerin saç modelleri belli. Ama farklı modeller arasından seçim yapabiliyorlar. Erkekler için 10, kadınlar için 28 belirlenmiş saç modeli var.

Ülkede üç TV kanalı var. İkisi hafta sonu, diğeri sadece akşamları yayın yapıyor. Bütün televizyonlar fabrikadan sadece Kuzey Kore uydularına göre tasarlandığı için yabancı kanallara da giriş yapılamıyor.

Radyo kanalları sadece devlet frekanslarını çekecek şekilde üretiliyor.

Ülke içinde kullanılan bir telefon ağı var. Ama kimsenin başka bir ülke ile telefonda konuşmasına izin verilmiyor.

Sadece üniversiteler ve devlet dairelerinde kullanılan kendi internet ağları bulunuyor. Ama burada bile internet erişimi tamamen Komünist Parti'nin kontrolünde oluyor.

Beş yılda bir seçim yapılıyor. Tabii ki tek bir aday oluyor. 2012'deki son seçimde Kim Jong Un oyların yüzde 100'ünü aldı.

ÇİN VE RUSYA ÜZERİNDEN GİDİLİYOR

Kuzey Kore'ye giden iki arkadaşıma göre ülkeye girişler sadece Çin ve Rusya üzerinden yapılıyor. Kişisel olarak Kuzey Kore'ye gitmek çok zor. Ülkeye uçuş yapan tek havayolu şirketi Kuzey Kore devletine ait Air Koryo. Ülkeyi ziyaret eden turistlerin bile başına birer görevli veriliyor. Tek başlarına hareket etmeleri kesinlikle yasak. Nereye gideceklerine, nerelerin fotoğraflarını çekebileceklerine, kimlerle konuşabileceklerine ve nerelerde kalacaklarına dair bu görevliler karar veriyor..

TÜM HALK KAYIT ALTINDA

Kim Jong Un hakkında çekilen Röportaj adlı komedi filminin yayınlanmasından önce Kuzey Koreli hackerler filmin yapımcı şirketine siber saldırılarda bulundu..

Ülkede özel arabalar yasak. Bu nedenle sadece devletin izin verdiği kişilerin arabası var.

Ülkede özel arabalar yasak. Bu nedenle sadece devletin izin verdiği kişilerin arabası var.

Geceleri kentler tamamen karanlığa bürüyor.

Sinema-tiyatro salonları veya dans kulüpleri var. Ama sadece yerel filmler izlenebiliyor. Batı müziği de yasak.

Her doğan bebek hemen kayıt altına alınıyor. Ve ömrü boyunca gizli bir dosya ile sürekli takip altında tutuluyor.

En iyi orduda, diplomaside ve özellikle Komünist Parti içinde yükselenler kazanıyor. İşçilerin ayda 1 ya da 2 dolar kazandığı biliniyor.

Kişi evleneceği kişiyi kendisi seçebiliyor. Genellikle anneler oğulları için gelin buluyor.

Evlenme yaşı 27-30 arasında değişiyor. Ailelerin genellikle çok sayıda çocuğu oluyor.

Ülkeye her yıl ortalama 2 bin yabancı gidiyor. Bunlar ancak belirlenmiş tur şirketleri üzerinden giriş yapabiliyor.

MAÇLARDA SEVİNMEK YASAK

Ülkede herkes asker diyebiliriz. Bu nedenle dünyanın en büyük ordusuna sahipler. Yedek askerlerle birlikte 7.7 milyon kadın ve erken orduda görev yapıyor. Askerlik süresi erkekler için 10, kadınlar için üç yıl.

Dünyanın en büyük stadyumu başkent Pyongyang'da yer alıyor. 150 bin kapasiteli Rungrado May Day isimli stadyumda futbol maçları da yapılıyor. Ancak maçlarda gol atıldığında sevinmek yasak.

Marihuana otunun serbest olduğu biliniyor.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü