Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle 3 haftalık aranın ardından Meclis Genel Kurulu görüşmeleri saat 15:00'da başladı. Meclis'te ilk gündem maddesi EYT oldu. EYT yasa tasarısı öncesinde grup önerileri verildi. EYT'nin yanında deprem gündemi Meclis'in ana başlıkları arasında yer aldı.
TBMM Genel Kurulu'nda milyonların beklediği EYT kanun teklifi için görüşmelere geçildi. Yaklaşık 4 saat süren görüşmeler tamamlandı. Kanun teklifi Meclis Genel Kurulu'nda oylandı ve yasalaştı.
AK Parti'li Akbaşoğlu: Eyt Yasası Yeni Bir Şart Kesinlikle Getirmiyor
Meclis'te açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, "Mevcut yasa ile yaş şartı, prim ve sigortalılık süresini tamamlayan emekli oluyor. Biz 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan çalışanlar için burada yaş şartını kaldırıyoruz. Yeni bir şart kesinlikle getirmiyoruz" dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı EYT'de teknik çalışmaları tamamlarken, Hazine ve Maliye Bakanlığı da bütçe çalışmalarını tamamladı ve dosya Meclis'e intikal etti. EYT Meclis'ten geçti ve yasalaştı. İşte EYT yasasına göre emeklilik şartları:
İşte Eyt İle Emeklilik Şartları
Yasa 4 maddeyi içeriyor
Yaş şartı tamamen kalkıyor
Prim günü mevcut yasadaki gibi kalacak
EYT kanun teklifi 2023 yılı için 2 milyon 250 bin sigortalıyı etkiliyor
Düzenleme 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olan 4,7 milyon vatandaşı kapsıyor
Prim ve sigortalılık süresi dolan emeklilik hakkı elde edecek
Emekli olduktan sonra 30 gün içinde aynı iş yerinde işe başlanması durumunda 500 TL yüzde 5 destek primi verilecek
Taşerondan işçi kadrosuna geçenlerin ister emekli olabilme isterse kendi yerlerinde çalışabilme imkanı olacak
Başvurular ister e-Devlet üzerinden ister SGK'ya direkt olarak yapılabilecek
EYT staj konusu kanun teklifinde bulunmuyor
Kıdem tazminatı ödemeleri için işverene uygun koşullarda KGF desteği verilecek
SSK, BAĞ-KUR, emekli sandığı ayrımı olmayacak
EYT'li bir vatandaşın hemen emekli olma gibi zorunluluğu yok
İlk Emekli Maaşı Nisan Ayında Bağlanacak
NOT: EYT kapsamında emekli olanların 30 gün içinde aynı iş yerinde çalışmaya başlamaları halinde yüzde 5 oranında sosyal güvenlik destek primi indirimi hakkından yararlanması hükme bağlandı. Yani EYT ile emekli olan vatandaşlar eğer ki aynı iş yerinde çalışmaya devam edecekse 30 gün içerisinde yeni iş sözleşmesi yapması gerekiyor.