Başkentin göbeği Somalilere ev sahipliği yapıyor

Ankara Kızılay’da 2 sokak Somali mahallesi oldu.

Genel 22.04.2021, 10:00
Başkentin göbeği Somalilere ev sahipliği yapıyor

Afrika ülkesi Somali’den gelen insanlar, Başkent Ankara’da Sümer 1 ve Sümer 2 sokakta kendilerine yeni bir hayat kurdu. Eğitim, sağlık, iş imkanları gibi birçok sebepten ülkelerini terk edip Türkiye’ye yerleşen bu insanlar kendi kültürlerini yaşatmaya devam ediyor. Kızılay’ın ev sahipliği yaptığı bu insanlar, lokanta, kafe, berber, butik, kuaför ve market gibi birçok iş yerinin de sahibi. Hatta, Türkçe bilmedikleri için market alışverişinde zorlanan Somalililer için bir girişimci Somali esnafı Mart 2020’de ilk Somali süpermarketini açtı. Dükkanlarının içini ise kendi ülkelerine özgü tasarımlarla süslüyorlar.

Somalili Yahya 2 buçuk sene önce Türkiye’ye yerleştiğini belirterek, "İnsanlar çok iyiler. Anlıyorlar bizim durumu. Onları biz seviyoruz. Genel olarak çok iyiler. Müslüman olarak buradan memnumun. Her yerde cami var. Türkler bize yardım ediyorlar. Onu biz seviyoruz" diye duygularını dile getirdi.

O sokakta esnaf ise Somalili insanların 2-3 senedir orada yaşadıklarını belirterek, "Her türlü işi yapıyorlar, marketiydi, perdecisiydi, danışmanıydı. Aklınıza gelebilecek her türlü işi yapıyorlar. Bu sokak ve bir alt sokak Fevzi Çakmak’a büyük bir hareketlilik kattılar" dedi. Dillerine henüz alışamadıklarını ifade eden esnaf, "Bir faydaları var. Benim kankilerim var. Sohbet, muhabbet güzel. Düzgün insanlar. Bir şeylerini görmedim" diye konuştu.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü