10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

Sitemize ulaşan 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü mesajları....

GÜNCEL 10.12.2019, 10:21 10.12.2019, 13:38 Fikriye Koka
10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

SAVAŞ KALAYCI

Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 71. yıl dönümü dolayısı ile bir mesaj yayımladı.

Başkan Savaş Kalaycı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“10 Aralık 1948 tarihinde imzalanarak tüm insanların hak ve özgürlüklerini teminat altına alan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 71. yıl dönümünü kutluyoruz. Birleşmiş Milletler üyesi devletler tarafından imzalanan beyanname ile insan en yüce değer olarak görülmüş ve bu bildiri tüm insanların ortak güvencesi olarak adeta insan haklarının anayasası hüviyetini almıştır.

İnsan hakları konusunda dünyadaki birçok ülkeden ileri bir seviyede yer alan ülkemiz; birey, kurum ve devlet ilişkilerini evrensel boyutta düzenleyen bu bildirgenin de altına ilk imza atan ülkelerden biri olmuştur. Türkiye; beyannamenin ruhuna uygun olarak bugüne kadar insan haklarının en üst düzeyde tesis edilmesine, bunların güvence altına alınarak değişen koşullara göre geliştirilip uyarlanmasına ve bu evrensel değerlerin, demokrasinin ve hukukun üstünlüğünün tüm dünyada egemen olması noktasında gayretlerine kararlılıkla devam etmektedir.

Türk halkı olarak insan hak ve özgürlüklerini benimseye ve geleceğe taşıma kararlılığında olmaya devam edeceğiz. İnsan hakları ihlallerinin olmadığı, sevgi ve kardeşliğin egemen olduğu bir dünya temennisiyle başta milletimiz olmak üzere tüm dünya milletlerinin insan hakları gününü kutluyorum” dedi.

REKTÖR AKGÜL’DEN DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ MESAJI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Rektör Akgül, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin Birleşmiş Milletler tarafından 1948 yılında kabul edildiği gün olan 10 Aralık, ülkemizde ve dünyada İnsan Hakları Günü olarak kutlanmaktadır. 500'den fazla dile çevrilerek dünyanın en çok dile çevrilen belgesi olan İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi, kuşkusuz aynı yeryüzünü paylaşan insanların ortak değerler ile temel hak ve özgürlüklerde aynı çizgide buluşmasını istemektedir.

Bütün insanların eşit ve hür doğduğunu, başta yaşama ve güvenlik hakkı olmak üzere herkesin sığınma, yerleşme, evlenme, çalışma, ücret alma, seyahat etme, uyruğa sahip olma, özel mülkiyet, özel hayat, eğitim-öğretim, fikir, vicdan ve din hürriyeti bulunduğunu ve kanunlar önünde herkesin eşit olduğunu beyan eden Bildirge, insanlık için kılavuz belge olmaya devam etmektedir.

Dileğimiz yeryüzündeki insanların daha fazla konuda uzlaşı içinde olması, insan hak ve özgürlüklerinin hiç kimse için kısıtlanmaksızın uygulanması, hiçbir insanın şeref ve haysiyetinin çiğnenmemesi ve onur kırıcı muamelelere maruz bırakılmaması, insanlık dramlarının sona ermesi, eşitlik ve adalet ilkelerinin hayatın içinde daha fazla görünür ve hissedilir olmasıdır.

Bu düşüncelerle; dünyayı yaşanılası bir hale getirmek için gayret gösteren, kendine ve başkalarına saygısı gelişmiş, yaşamın değerinin farkında olan, bilinç ve sorumluluk sahibi herkesin Dünya İnsan Hakları Gününü kutluyor; tüm insanlık için mutlu, huzurlu, güvenli ve insanî kaygılardan uzak daha adil bir dünya temenni ediyorum."

KARAMAN TİCARET VE SANAYİ ODASI'NDAN 10 ARALIK DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ MESAJI

Karaman Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Ahmet Çelik ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Gökhan ALKAN 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladılar.

“İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısında kabul edildiği “10 Aralık 1948” tarihinden itibaren her bireye düşen görev ve sorumlulukların hatırlatılarak insan hak ve özgürlüklerine karşı duyarlılığın arttırılması için Dünya İnsan Hakları Günü’nün 71. yıl dönümünü kutlamaktayız. İnsan onuru ve eşitlik, insan hakları fikrinin merkezinde yer alan iki temel değerdir. Bütün insanların eşit olması, insan haklarını evrensel kılar, insan hakları daha iyi ve onurlu bir yaşam için gerekli olan temel standartlar tanımlandığında anlaşılabilir.

İnsan haklarının korunması ve geliştirilmesi, demokratik bir rejimin vazgeçilmez öğeleridir. Demokratik rejimin sağlam temeller üzerinde yükselmesinde, insan haklarına saygıya verilen önem belirleyici bir role sahiptir. Bir ülkede insan hakları alanındaki gelişme, toplumsal ve kültürel alandaki gelişmelerin de ön koşullarından biridir.

Bu duygu ve düşünceler içerisinde her alanda insan haklarının ön planda tutulduğu ve korunduğu güvenli bir geleceğe ulaşma arzusuyla, Dünya İnsan Hakları Günü’nü tebrik ediyor, bütün Türk Milletine sağlık, huzur ve mutlu yarınlar getirmesini diliyoruz” dediler.

Karaman Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Yunus ÖZDEMİR

ABD’den Rusya’ya Çin’den AB’ye kadar küresel emperyalizm, insanlığa ve özelde İslam dünyasına karşı acımasız bir savaş yürütüyor. Küresel emperyalizm nedeniyle küresel yoksulluk ve açlık büyürken, iç savaşlar ve insani krizler derinleşiyor.

Bugün dünyada 66 ülkede savaş ve çatışma yaşanırken ölen her 4 kişiden 3'ünü siviller oluşturuyor. 2018'de savaş ve çatışmalarda 12 binden fazla çocuk yaşamını yitirdi. BM’nin tespitlerine göre geçen yıl ölen ve yaralanan 24 binden fazla çocuğa karşı ağır hak ihlallerinin nedeni, çocukların savaşçı olarak kullanılması, cinsel şiddete maruz kalması ve hastane ya da okullara saldırılar düzenlenmesidir.

Emperyalizmin kurduğu ya da koruduğu terör örgütlerinin saldırıları sonucunda 2018’de 16 bin kişi yaşamını yitirdi. Nitekim PKK/YPG’nin de, IŞİD’in de arkasında bu güçler var.

Dünyada açlık, yoksulluk ve savaşlar nedeniyle 70 milyon insan mülteci durumunda yaşıyor. Batı’da yükseltilen ırkçılık ve göçmen düşmanı politikalar; göçmenlere sistematik saldırılarla hatta Yeni Zelanda’da olduğu gibi büyük katliamlarla sonuçlanıyor.

İslam dünyası ise Sykes-Picot düzeniyle birbirine düşman kılınmış, etnik, dini, mezhebi fay hatlarıyla tuzaklanmış olmanın ağır sonuçlarını yaşıyor. Filistin halkı, 70 yıldan fazla bir süredir Siyonist işgal güçlerinin sistematik soykırımına maruz kalıyor. Mescid-i Aksa işgal edilmiş ve yıkım tehdidi altında.

Emperyalist paylaşımın en kanlı sahnesi Suriye, ABD ve koalisyon güçleri ile Rusya, İran ve Esed rejimi saldırılarıyla kan gölüne dönmüş durumda. Yüzbinlerce kişinin öldüğü, 5 milyon 700 bin kişinin ülkesini terk etmek zorunda kaldığı Suriye’de ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Eylül 2014’ten bu yana 900’ü çocuk ve 700’ü kadın olmak üzere 3 binden fazla sivili katlederken; Rusya, Eylül 2015’ten bugüne yaklaşık 2 bini çocuk en az 7 bin sivili katletti. Esed rejimi ise 2011'den bu yana 173'ü çocuk 14 bin 131 kişiyi işkencelerde öldürdü. 2018'de 1. 437'si çocuk 19 binden fazla insan yaşamını yitirdi.

Mısır’da Sisi cuntasının hapishanelerinde her yaştan kadın-erkek binlerce kişi işkence ya da kötü koşullar nedeniyle hayatlarını kaybediyor, sözde yargılamalarla idam ediliyor. Yakınlarının ve avukatlarının görüşmelerine izin verilmiyor. Sözde demokrat Batı’nın ikiyüzlülüğü Mısır’da yaşananların dünya kamuoyunda tartışılmasını engelliyor.

Komünist Çin rejimi, İspanyolların Endülüs’te yaptığı fiziki ve kültürel soykırımın benzerini Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygur kardeşlerimize karşı gerçekleştiriyor. 28 toplama kampında tutulan 1 milyondan fazla Uygur, ideolojik programlarla kültürel, dini ve etnik yönden asimile ediliyor. Kampların dışında kalanlar ise evlerine yerleştirilen ve birlikte yaşamak zorunda bırakıldıkları Çinli erkekler üzerinden baskı görüyor. İşkence ve idam cezası karşısında Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin hiçbir hak arama imkânı da bulunmuyor.

Yemen'de çatışmalarda bugüne kadar on binlerce kişi öldü ve milyonlarca kişi açlıkla boğuşuyor. Açlık nedeniyle, beş yaş altı 85 bin çocuk öldü. Arakan halkı dünya tarihinde ender görülen bir soykırıma maruz kalırken, Keşmir 70 yıldır kanayan yara olmaya devam ediyor. Afganistan’da binlerce kişi ABD tarafından katledilirken, Pakistan’da da siviller ABD’nin saldırılarına uğruyor. Libya’da emperyalist güçler BM’nin tanıdığı meşru yönetime karşı Hafter güçlerini destekleyerek bir iç savaşı körüklüyor. Orta Afrika, Sudan, Irak, Somali, Çeçenistan ve diğer birçok İslam ülkesinde emperyalizmin ve işbirlikçilerinin sebep olduğu ağır insan hakları ihlalleri, ölümcül saldırılar yaşanıyor. Son 25 yılda savaşlarda 12,5 milyon Müslüman

yaşamını yitirdi. Bu küresel çaplı bir soykırımın müsebbibi ya da faili emperyal sömürü düzenidir.

Küresel medya ağı, bu vahşet tablosunu örterek gerçekleri tersyüz etmeye, emperyalizmin mütecaviz politikalarını haklı çıkarmaya çalışırken, BMGK gibi uluslararası yapılar, mağduru değil mağruru, mazlumu değil zalimi koruyarak hegemonik düzenin bekçiliğini yapıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesinin Mavi Marmara soruşturma dosyasını, 'suçun UCM'de yargılanacak ağırlığa ulaşmadığı' gerekçesiyle 3. kez kapatma kararı alması bunun son örneğidir.

Bizler Memur-Sen olarak, dünyanın yaşadığı insani krizin arkasında emperyalizmin sömürü düzeninin olduğunu bir kez daha vurguluyoruz. İnsanlığın zulümden kurtuluşunun ezilen toplumların ve İslam dünyasının dayanışmasından geçtiğine inanıyoruz.

Bizler, Memur-Sen olarak Dünya İnsan Hakları günü münasebetiyle, bütün vicdanlı insanları, bütün erdemli hareketleri insanlık ortak paydasında mazlumlarla dayanışmaya davet ediyoruz.

Buradan bütün dünyaya haykırıyoruz:

Dünyanın neresinde olursa olsun mazlumların yanında zulme karşı durmaya devam edeceğiz.

Emperyalizmin sömürü düzenine karşı direniş ateşini her koşulda harlamayı sürdüreceğiz.

Biz vicdanın sesiyiz. Bütün sesleri sustursalar da vicdanın sesini susturamazlar.

Tarihe ve insanlığa karşı sorumluluğumuz gereği susmayacağız.

Mısır, Suriye, Doğu Türkistan ve Filistin zindanlarındaki kardeşlerimiz özgür oluncaya, dökülen kanlar duruncaya kadar mazlumların sesi, çığlığı olacağız.

Kahrolsun küresel emperyalizm!

Yaşasın zulme karşı direnişimiz! “ dedi.

Atila Zorlu – Ermenek Belediye Başkanı

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin kabulünün 71'inci yıl dönümü olan 10 Aralık'ın, insanların doğuştan ve eşit bir biçimde sahip oldukları hakları ifade eden uluslararası bir belgenin kabul edilişinin kutlandığı bir gündür.
Tüm insanların doğuştan hür ve yasa önünde eşit olduğunu, işkenceye, kötü muameleye tabi tutulamayacağını ilan eden İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, küresel güçlerin insan hakları konusunda sergilediği bütün riyakârlık ve zulüm karşısında etkisi azalsa da yeryüzünde milyonlarca mazlumun umudu ve güvencesi olmaya devam etmektedir.
Ülkemizde hak arama bilincinin ve haklara saygılı olma düşüncesinin yaygınlaştırılması, hak ve hürriyetlerin dili, dini, ırkı, rengi, düşüncesi, cinsiyeti ne olursa olsun herkes için olduğu gerçeğinin sadece sözü ile değil, özü ile de kabul edilip yaşatıldığı bir dünyaya ulaşılması temennisiyle tüm insanların 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Gününü kutluyor, tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü