2021, YUNUS EMRE VE TÜRKÇE YILI OLDU

2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı Olarak Kutlanması’na ilişkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Ocak 2021 tarihinde imzalanan genelge yayımlandı

GÜNCEL 30.01.2021, 19:03 30.01.2021, 19:16 M. Ali
2021, YUNUS EMRE VE TÜRKÇE YILI OLDU

Resmî Gazete’nin 30 Ocak 2021 tarihli ve 31380 sayılı kararıyla yayımlanan genelgeye göre Yunus Emre’nin vefatının 700’üncü yılı münasebetiyle 2021 yılı, Yunus Emre ve Türkçe Yılı olarak kutlanacak ve bu yıl, “Bizim Yunus” olarak anılacak. Aynı zamanda bu yıl, “Dünya Dili Türkçe” adıyla yurtiçi ve yurtdışında bir kampanya gerçekleştirilecek. Yunus Emre ve Türkçe Yılı kapsamında yürütülecek faaliyetler Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda yürütülürken tüm kurum ve kuruluşlar da bu faaliyetlere destek verecek; kimi faaliyetler de Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenecek.

Genelgede Yunus Emre’nin “yetmiş iki millete bir gözle bakmak” ilkesinin ve evrensel insani değerlere yaptığı vurgunun altı çizilirken onun dünya hümanizmine katkı sağlayarak insanları ortak değerler etrafında birleştiren, çağının çok ötesinde bir şair olduğu ifade ediliyor. Yine Yunus Emre’nin mirası olan Türkçenin öneminin vurgulanması ve medeniyet dili kimliğiyle dilimizin bilinçli ve doğru kullanılması, dikkat çekilen diğer bir husus olarak ön plana çıkıyor.

“2021 Yılı, Türkçenin Başkenti Karaman’da En Güzel Şekilde Kutlanacaktır”

2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı olarak ilan edilmesinin özellikle Karaman ve Üniversite açısından son derece önemli olduğunu belirten Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, “Bu yıl, medeniyetimizin büyük mutasavvıf ve şairlerinden Yunus Emre’nin 700’üncü vefat yılı olmakla birlikte Yunus, yüzyıllardır aramızda şiirleriyle ve dillerden düşmeyen ilahileriyle yaşamaya devam etmektedir. Onun şiirlerinin derlenmesinden oluşan Divan’ının yanı sıra mesnevi tarzında kaleme aldığı ve Nasihatler Kitabı adını verdiği Risaletü’n-Nushiyye’si, Türk-İslam medeniyetinin en önemli eserlerindendir. Medrese eğitimi gören, ‘insan’ varlığına ve onun Yaratıcısıyla olan bağına derin bir anlayış getiren Yunus, hem dil hem de mana açısından sırlarla dolu şiirlerinde yüksek bir kavrayış ve kültür örneği sergilemiştir. ‘Göyündüm aşk ile ta kül olunca / Boyandım rengine, solmazam ayruk’ şeklinde hiç bitmeyen ve zamanla eskimeyen ‘aşk’a vurgu yaparken ‘Bir kez gönül yıktın ise / Bu kıldığın namaz değil / Yetmiş iki millet dahi / Elin yüzün yumaz değil’ dizeleriyle dinî bakış açısını ve ibadetlerin özüne ilişkin tespitlerini ortaya koymaktadır. O, ‘Yol odur ki doğru vara / Göz odur ki Hakk’ı göre’ diyerek insanın temel meselesine ışık tutmakta, ayrıca sık sık vurguladığı hoca-talebe, mürşit-mürit denklemiyle hayat boyu süren arayışta ilmin ve ilim öğrenmenin önemine değinmektedir. Onun mükemmel bir Türkçe ile söylediği ölümsüz dizeleri gönüllerimizde hâlâ tüm canlılığıyla bizleri kuşatmaktayken bu yıl, pek çok sahada disiplinler arası bir şekilde tekrar Yunus Emre’yi anacak olmamız hepimiz için büyük bir fırsat olacaktır. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi olarak Yunus Emre ve Türkçe konusunda yüksek bir hassasiyete sahibiz ve özellikle bu yıl, bu konuda birçok proje hazırlayarak kutlamalarda etkin bir şekilde yer almayı hedefliyoruz. Yine Karaman Valiliği ve diğer kurum ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde birçok bilimsel ve kültürel faaliyet gerçekleştirmeyi planlıyoruz. 2021 yılının, Türkçenin Başkenti Karaman’da en güzel şekilde kutlanacağına inanıyorum.” dedi.

Rektör Akgül, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Kütüphanesinin bir bölümünün geçtiğimiz haftalarda Yunus Emre ve Türk Dili Kütüphanesi olarak düzenlendiğini ve yakın bir zamanda açılışını gerçekleştireceklerini ifade etti. Akgül ayrıca Yunus Emre ve Dil Müzesi konulu bir projelerinin bulunduğunu, 13 Şubat 2021 tarihinden itibaren ise Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanlığı koordinatörlüğünde Yunus Emre Okumaları’nın başlayacağını belirtti. Bunların yanı sıra üniversite olarak tüm akademik ve idari birimlerin katkılarıyla Yunus Emre ve Türkçeye dair uluslararası bilimsel bir sempozyum başta olmak üzere pek çok etkinlik planladıklarını söyleyen Rektör Akgül, yakın bir zamanda bunları kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etti.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü