Asgari ücret zammı ile ilgili son dakika haberi!

Asgari ücret zammı için kritik viraja girildi. Son dakika haberlerine göre; 2021 asgari ücret zammı için 2. toplantı yarın yapılacak.

GÜNCEL 14.12.2020, 10:00 Fikriye Koka
Asgari ücret zammı ile ilgili son dakika haberi!

Yeni asgari ücret zammıyla ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. 2021 asgari ücret zam oranı ile birlikte asgari ücretliye bir maaş da BES'ten geleceği ifade ediliyor. 45 YAŞ altı tüm çalışanların işverenleri tarafından Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) dahil edilmesine imkan tanıyan otomatik katılım uygulaması, bir başka adıyla otomatik BES, 2017'de başladı. Bu dört yıl içinde 25 milyondan fazla çalışan sisteme girdi, yıllar içinde çalışanların bir kısmı sistemden ayrıldı. Bugün 6 milyona yakın çalışan otomatik BES sistemiyle tasarrufa devam ediyor.

Hürriyet'ten Noyan Doğan 'asgari ücretliye bir maaş da BES'ten' başlıklı yazısında konuyla ilgili şunları söylüyor: Kendi adına çalışanları -Bağ-Kurluları- dışarıda bırakırsak, işçi ve memur statüsünde çalışanların toplam sayısının 18 milyon olduğunu düşünürsek, kabaca yüzde 33'ünün, otomatik BES sayesinde tasarruf ettiğini söyleyebiliriz.

Sistem başladığından beri de sürekli olarak çalışanlardan, 'birikimim ne olur, sistemden çıkmalı mıyım, kalmalı mıyım?' gibi sorular aldım, halen de almaya devam ediyorum. Tabi, birikimim ne olur sorusunun cevabı, çalışanların sisteme aylık ödedikleri katkı payları ya da işverenlerin çalışanların maaşlarından yaptıkları kesintiler ile doğrudan ilgili. İşverenler, çalışanların brüt maaşlarından her ay yüzde 3'ü otomatik kesip, BES'e aktarıyor ama bazı çalışanlar bu oranın da üzerinde sisteme katkı ödüyor.

ASGARİ ÜCRET HESABI

Otomatik BES'te olan çalışanların sadece bu yıl içinde birikimlerinin ne olduğuna baktım ve bir hesap yaptım. Bu hesabı da asgari ücretli çalışanlar üzerinden yaptım ki, sistemde tasarruf edenlerin yüzde 24'e yakını asgari ücretliler. Normal şartlarda bu yıl asgari ücretli çalışanın her ay brüt maaşından (2.943 lira), 88.3 lira BES için kesinti yapıldı ancak sisteme baktım genelde çalışanların maaşlarından 100 lira ila 110 lira arasında kesinti yapılıp, otomatik BES'e aktarılmış.

Ben 100 lira üzerinden ilerleyeceğim. Bu yıl her ay maaşından 100 lira kesilen asgari ücretli bir çalışanın sene sonunda toplam BES'teki birikimi 1.200 lira oldu. Malum, her ay maaştan yapılan kesintinin yüzde 25'i kadarı da devlet katkı yapıyor. Asgari ücretli aylık 100 lira yatırdı, 25 lira da devlet ekledi ve 12 aylık devlet katkısı tutarı 300 lira oldu. Yılsonunda çalışanın kendi yatırdıkları ve devlet katkısı ile birlikte toplam birikimi, 1.500 lira oldu.

Tabi, işin bir de birikimlerin faizli ve faizsiz yatırım araçlarında değerlendirilerek, getiri tarafı var. Faizli, faizsiz fon ayrımı yapmayacağım, ortalama getiriler üzerinden hesap yapacağım.

BİRİKİM YÜZDE 44 ARTTI

Bu yıl otomatik BES'te ortalama getirisi yüzde 15'ler; aynı şekilde yüzde 25'lik devlet katkısının değerlendirildiği fonların da ortalama getirisi yüzde 15'ler civarında. Buna göre asgari ücretli bir çalışanın sadece bu yılın sonunda BES'teki toplam birikimi, 1.725 lirayı buldu. Demek ki, çalışanın bu yıl maaşından 1.200 lira kesilmiş, karşılığında devlet katkısı ve fonların getirisi ile birlikte yılsonunda birikimi 525 lira artarak, 1.725 lira olmuş. Daha açık bir anlatımla maaşından kesilen tutarın üzerine yüzde 44 eklenmiş. Geçen yıla baktım; benzer bir durum 2019'da olmuş. Hatta geçen sene birikimler daha da artmış, çünkü yüzde 25'lerin üzerinde getiriler olmuş.

Bu sene asgari ücretli çalışanın eline geçen net maaş, 2.324 lira. Buradan yola çıkarsak otomatik BES'te kalıp tasarruf eden asgari ücretli bir çalışanın birikimi, sene sonunda bir maaşa yakın olmuş. Eminim şimdi birileri diyecek ki, 'aylık 100 lira ile altın alınsaydı ya da faize yatırsaydı ne olurdu?'. Hiçbir şey olmazdı. Aylık 100 liralar ile ne altın alınır ne de bankaya gidilip, faize yatırılır. Kaldı ki, zaten BES fonlarının içinde altın da var, faiz de var, kar payı da var, döviz de var.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:09
Güneş 06:30
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:14
Yatsı 20:30
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü