Bilim Kurulu toplantısı sona erdi!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 17.30'da başlayan corona virüs toplantısının sona ermesinin ardından önemli açıklamalarda bulundu.

GÜNCEL 28.03.2020, 16:58 Fikriye Koka
Bilim Kurulu toplantısı sona erdi!

İşte Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları:

HAYAT TARZIMIZDA GEÇİCİ BİR DEĞİŞİKLİĞE GİTMELİYİZ

Bugünlerde bütün dikkatler, koronavirüsle ilgili gelişmelerde. Yaşadığımız günler örneğini bildiğimiz günler değil. 10 Mart'tan bugüne Türkiye'de hayat değişti. Hayat tarzımızda geçici bir değişikliğe gitmeliyiz. En çok sosyal ortamda bulaşıyor. Temas kesildiğinde virüsün önü kesiliyor.

SOKAKTA GEÇİRİLECEK ZAMANA KISITLAMA GETİRİLECEK

Hastalığın yayılmasına karşı daha ileri tedbirlere ihtiyacımız olduğunu gördük. Bugün en önemli toplantımızı yaptık. Bilim Kurulumuzla ortaya koyduğumuz yaklaşım şöyle olmuştur; Hastalığı bulunduğu sınırlar içinde tecrit edelim. Çalışma şartları, çalışma günleri tatiller düzene konmalıdır. Sokakta geçirilecek zamanda kısıtlama getirilecek. Devletimiz tüm gücünü ortaya koyacak, hastalığın önünü keseceğimize inanıyorum.

Bilim Kurulunun 83 milyon için önerdiği tedbir, belli bir süreliğine belli sınırlar konmuş hayattır, geçlci hayat tarzıdır

BAŞKAN ERDOĞAN DEĞERLENDİRECEK

Bugün tavsiye kararlarını sayın Cumhurbaşkanımıza da arzettim, bu konuda değerlendirmeleri olacak. Bakanlığımız bu sürede küresel tecrübelerin gerektirdiği her adımı atmaya devam edecek. Gönlünü ortaya koyan bütün sağlık çalışanlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum.

Koronavirüs nedeniyle 33 yaşındaki sağlık çalışanının hayatını kaybetmesi olayına da değinen Koca, şu bilgileri verdi:

"İlk gördüğümüz vakalardan bir aileden ve çalışanlarından bahsetmiştik. Bu virüsün nasıl bulaştığına önemli bir örnek. Yurtdışı teması olan kişi genç, babası ve amcası 60 yaşın üzerinde olan kişilerle temasında o kişiler yoğun bakım şartlarında tedavi edildi. O kişi kaynak olarak görüldü. Biz filyasyon dediğimiz bütün taramaları yaparak bunları tespit ettik.

Ailede bu arada veya yakın çevresinde benzer yine yoğun bakım şartlarında tedavi olan bir üçüncü hasta daha oldu. Bir özel hastanede yoğun bakım hastası olarak tedavisi devam eden bu hastanın muhasebe işlemleri için ilk enfekte olan ama genel durumu da iyi olan taşıyıcı olan kişi yakınının muhasebe işlemleri için o sağlık çalışanımızla hayatını kaybeden temas ediyor."

Hayatını kaybeden sağlık çalışanının muhasebede çalışan 5-6 yaşından itibaren tedavisi devam eden immün yetmezliği ve direncinin düşük olduğunu belirten Koca, şöyle devam etti:

"O temasla virüsü kapıyor. Ondan önce de ateşinin olduğunu biliyoruz. Muhtemelen mevsimsel bir grip tablosu vardı. Onun üzerine koronavirüs taşıyan birisiyle temas etmesi üzerine takip edildiği hastaneye gidiyor. Daha önce kronik hastalıkları nedeniyle takip edildiği bir başka özel hastaneye gidiyor. Orada 58-59 yaşında bir kişi ile temas ediyor. O kişi yoğun bakıma girmiş oldu ve o kişiyi de kaybettik."

Bulaştırıcılığı yapan kişinin hayatta olduğunu ve herhangi bir yoğun bakım sorununun olmadığını ifade eden Koca, "O virüsü taşıyan kişi immün direnci düşük olan yaşlı veya kronik hastalığı olan kişilerle temas ettiğinde önemli ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. O nedenle o kişinin temas ve temas ettiği kişilerin erken dönemde izolasyonu çok önemsiyoruz." diye konuştu.

"CUMHURBAŞKANIMIZ GEREKLİ AÇIKLAMAYI YAPAR"

Koca, temasın önleminin özellikle bulaşıcılık konusundaki önemine işaret ederek, şöyle konuştu:

"Onun için diyoruz ki herkes kendisini virüsü taşıyormuş gibi düşünerek davranıyor olmalı. Temasını ona göre sağlıyor olmalı. Mümkün mertebe bu dönemde evde kendimizi izole ederek bu dönemi geçirelim istiyoruz. Çünkü herhangi ciddi bir klinik bulgunuz veya hastalık bulgunuz olmayabilir. Hafif geçiriyor olabilirsiniz gençler de genelde böyle görülüyor. İmmün yetmezliği olan, kronik hastalığı olan gençler içinde kötü sonuçların olduğunu görmüş oluyoruz. Bir başka kişinin hayatına biz sebep olmuş oluyoruz. Onun için herkesin bu noktada son derece kendisini izole ederek bir geçici yaşam dönemi sağlamasının çok önemli olduğunu bu örneklere görmüş oluyoruz."

Bakan Koca, hangi illerde karantina uygulanıp uygulanmayacağına ilişkin soruya da, "Biz bütün illerde ne kadar vaka olduğunu biliyoruz Özellikle bazı illerimizde bu vaka sayılarının fazla olduğunu biliyoruz. Bu çerçevede, Bilim Kurulunun birtakım önerileri oldu. Bununla ilgili de alınabilecek bir tedbir varsa zaten devlet gereğini yapar. Sayın Cumhurbaşkanımız da bu anlamdaki değerlendirme sonrası gerekli açıklamayı yapar." yanıtını verdi.

KORONAVİRÜSTEN YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 92 OLDU

Bugün itibari ile internet ortamında açıklanmaya başlanacak. Son 24 saatte 2 bin 69 pozitif vaka tespit ettik. Toplam vaka sayımız 5 bin 698. Bugün kaybettiğimiz 17 kişiyle can kaybımız 92'yi buldu. 42 hasta iyileşerek taburcu oldu.

HERKESE YETECEK KADAR KİTİMİZ VAR

Bütün illerde ne kadar vaka olduğunu biliyoruz, bazı illerde vaka saylarının fazla olduğunu biliyoruz. Şahısların veya özel bir kuruluşun kendi başına kit alarak, numuneleri test ediyor olması asla kabul ettiğimiz bir durum değil. Toplam aldığımız kit 350 bin. Herkese yetecek kadar kitimiz var.

N95 dediğimiz hekimlerin kullandığı maske, 3 milyon 615 bin tane iki gün önce bütün kurumlarımıza dağıtıldı.

Alınacak tedbirlerle ilgili dinamik bir yapıyla aksiyon alma çabası içerisindeyiz. Daha fazla vakanın göründüğü bölge varsa bunun için yapılması gereken önlemleri de sunuyoruz. Yoğun bakım ünitelerinde yüzde 62-53 oranında bir doluluk var.

ÇİN'DEN GETİRİLEN KİTLERİN YANLIŞ SONUÇ VERDİĞİ İDDİASINA CEVAP

Bakan Koca, Çin'den getirilen kitlerin yanlış sonuç verdiği iddiasını yanıtladı. Koca, "Deneme amaçlı olarak sonucun değerlendiriliği kitlerde sonucu beğenmedik. Antijen kitiydi bu. Hasta için kullanılmadı. Devamında getirdiğimiz 350 bin hızlı tarama kiti antikor kiti şu anda kullandığımız"

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:09
Güneş 06:30
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:14
Yatsı 20:30
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü