Erkekler kadınlardan daha sık aşı olacak...

2020 yılına her anlamda damga vuran corona virüs aşısında artık son aşamaya gelindi aşıyla ilgili son dakika haberleri peş peşe geliyor.

GÜNCEL 19.11.2020, 14:54 Fikriye Koka
Erkekler kadınlardan daha sık aşı olacak...

Aşı çalışmalarıyla ilgili son dakika haberlerine bir yenisi daha eklendi. Dünya genelinde yapılan araştırmaya göre erkeklerin sahip oldukları antikorların iki ayın ardından hızla düştüğü ortaya çıktı. Strasbourg Üniversitesi'nde yapılan çalışma sonucunda corona virüs aşısı bulunduğunda erkeklerin, kadınlardan daha sık aşı yaptıracağı ifade edildi. Testlerde covid-19 hastalığını yenen erkeklerin antikor seviyelerinin iki ayın ardından önemli ölçüde azaldığı bildirildi. Corona aşısı ile ilgili son dakika haberini Pfizer duyurdu...

CORONA AŞISI ERKEKLERE DAHA SIK YAPILABİLİR! ANTİKOR DURUMU NEDENİYLE...

Fransa'da yapılan yeni bir araştırmada, yeni tip corona virüsün kadın ve erkeklerde farklı şekilde seyrettiğine dair kanıtlara yeni bulgular eklendi. Strasbourg Üniversitesi, kuruma bağlı olan hastanelerde çalışan 308 corona virüs hastasını 6 ay boyunca değerlendirdi. Yapılan testlerde Covid-19 yenen erkek hastaların antikor seviyelerinin 2 ayın ardından, kadın hastalara oranla önemli ölçüde azaldığını ortaya koydu.

Bununla birlikte Fransız bilim insanları, çalışmada yapılan testler kapsamında 172 günün ardından yaş ve kilo gibi faktörlerden bağımsız olarak erkeklerdeki antikor seviyesindeki düşüşün önemli bir gösterge olduğunu açıkladı. Bu nedenle, aşıların iki cinsiyete göre farklı yaklaşımlar benimsemesi gerektiği belirtildi.

AŞININ FARKLI CİNSİYETLER ÜZERİNDEKİ BAŞARISINI ETKİLEYEBİLİR

Üniversitenin Virology Departmanı Başkanı Doktor Samira Fafi-Kremer tarafından yapılan açıklamada, "Diğer çalışmalar, Covid-19'un erkeklerde daha şiddetli seyrettiğini ve ölüm riskinin kadınlardan iki kat daha fazla olduğunu göstermişti. Bizim çalışmamız, hastalığın ilk aşamasında erkeklerdeki antikor seviyesinin yükseldiğini, ancak bir süre sonra hızlıca azaldığını gösteriyor. Kadınlarda antikor tepkisi daha geç oluşsa da ilerleyen zamanlarda seviyesini istikrarlı bir şekilde korumaya devam ediyor. Bu durumun iki cinsiyetin Covid-19'a karşı bağışıklık süresinde ve aşıların koruyuculuğunda belirgin farklar yaratabileceğini düşünüyoruz" dedi.

Çalışmanın diğer yazarlarından Pasteur Enstitüsü'nden Olivier Shwartz ise konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede ayrıca hastaların antikor seviyesi ne kadar yüksekse düşüsün de o kadar hızlı gerçekleştiğini ifade etti. Shwartz, "Daha yüksek antikor seviyesine sahip olan erkeklerde, daha hızlı bir düşüş gördük. Ancak, bunun nedenini tam olarak açıklamıyoruz"dedi.

ERKEKLERİN DAHA SIK AŞI OLMASI ANLAMINA GELEBİLİR

Johns Hopkins Üniversitesi Kadın Sağlığı Departmanı'ndan Doktor Sabra Klein, aşı geliştiricilerinin, kadın ve erkeklerdeki zamanla değişen bağışıklık tepkisini karşılaştırarak ananliz etmesi gerektiğini ifade etti.

Klein," Eğer erkeklerdeki antikor seviyesindeki düşme kadınlardan daha hızlı bir şekilde düşüyorsa, bu onların kadınlardan daha sık aralıklarla aşı olması anlamına gelebilir" dedi.

BAĞIŞIKLIKTA SADECE ANTİKORLAR ROL OYNAMIYOR

Öte yandan, corona virüsün bağışıklığının na kadar sürdüğüne dair bilimsel kanıtlar hala oldukça yetersiz. Antikorlar, vücudun virüsle karşılaşmasının ardından beyaz kan hücreleri tarafından üretiliyor ve vücudun Covid-19 ile tekrar karşılaştığında korunmasında rol oynuyor. Ancak, uzmanlar antikorların corona virüse karşı bağışıklıktaki tek unsur olmadığını belirtiyor. Bu ayın başında yapılan antikorlardan farklı olarak, beyaz kan hücreleri tarafından üretilen T hücrelerininin enfeksiyondan 6 ay sonra bile hastalıkla savaşmaya devam ettiğini açıkladı.

mRNA YÖNTEMİYLE GELİŞTİRİLEN AŞILAR T HÜCRELERİNİ HEDEFLİYOR

Bu nedenle Pfizer/BioNTech ve Moderna tarafından taşıyıcı RNA(mRNA) teknolojisiyle geliştirilen ve T hücrelerini harekete geçiren aşıların belii bir süre koruma sağlayacağı düşünülüyor.

BİONTECH'İN KURUCU ORTAĞI ŞAHİN: AŞI HER YIL TEKRAR EDİLEBİLİR

BioNTech'in koruyucu ortağı Uğur Şahin, konuya ilişkin geçen hafta Guardian'a yaptığı açıklamada, "Şu ana kadar sadece corona virüse karşı kazanılan bağıklığın süresine ilişkin dolaylı ipuçlarımız var. Covid-19 hastaları üzerinde yapılan araştırmalar, güçlü bir T hücresi bağışıklık tepkisine sahip olanların altı ay sonra hala bu güce sahip olduğunu göstermiştir. En az bir yıl güvende olabileceğimizi hayal edebiliyorum. Ancak Covid-19 aşılarının her yıl 'yenilenmesi gerekebileceğini göz ardı edemeyeyiz" ifadelerini kullanmıştı.

SAĞLIK BAKANI KOCA'DAN PFİZER AŞISI AÇIKLAMASI!

"İki tane aşı Pfizer, Çin Sinovak aşısı. Bu ikisinin Faz3 aşaması üniversitelerimizde devam ediyor. Rus aşısının teknik olarak yetersizliğini, Dünya Sağlık Örgütü'nün standartları var, onu tamamlamak üzere başlandı. Eğer o tamamlanırsa, Rus aşısı da devreye girecek. Burada bu aşılarla ilgili bizim irtibatımız devam ediyor. Pfizer ile ilgili Aralık ayında olma ihtimali Sayın Uğur hocanın söylemiyle çok zayıf. En erken 15 Aralık'tan sonra ruhsat alınabilir. FDA müracaat edildi. Türkiye'ye verebileceği bir milyon. Ocak ayından itibaren tedrici yıl içinde 25 milyona kadar olabileceği yönünde görüşmelerimiz var. Çin aşısı ile ilgili Aralık ayında en az 10 milyon gibi bir aşıyı alabilir olacağız. Ocak ayında da en az bu kadar olacak. Bu sayı iki katına kadar çıkabilir. Bir iki gün içerisinde sözleşme imzalanır olacak" diye konuştu.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:09
Güneş 06:30
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:14
Yatsı 20:30
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü