banner270

KVKK'dan Polisi kameraya alma konusunda emsal karar

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün (EGM) yayımladığı genelge ile toplumsal olaylarda cep telefonuyla ses ve görüntü almak yasaklanırken, Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun (KVKK) da görevi başındaki memurların yaptığı işin kaydının alınamayacağına ilişkin ilke kararı ortaya çıktı.

GÜNCEL 05.05.2021, 11:42 Fikriye Koka
KVKK'dan Polisi kameraya alma konusunda emsal karar

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir genelge ile polisleri kaydeden kişilerin engellenmesi ve haklarında adli işlem yapılması gerektiği belirtilirken, bu noktada özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğine dikkat çekilmişti. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da basın çalışanlarının görüntü alabileceğini ancak vatandaşların görüntü alamayacağını belirterek, konu hakkında "Kişisel Verileri Koruma Kurulu var. Bu kuruldan görüş almadan, bu konularda hiçbir adım atmayız. Burada iki ayağı var meselenin. Birincisi kişisel verileri koruma, ikincisi de Anayasa'nın 20'nci maddesinde özel hayatın gizliliği" sözleriyle, konunun kişisel verilerin ihlali noktasındaki boyutuna dikkat çekti.

KVKK DAHA ÖNCE BENZER KARAR VERDİ

Kişisel verilerin ihlalini önlemek ile görevli olan KVKK'nın daha önce emniyet personelinin yaşadığı soruna benzer sorun yaşayan farklı alanlardaki memurlar için benzer bir karara imza attığı ortaya çıktı. KVKK'nın 21 aralık 2017 tarihli "banko, gişe, masa gibi hizmet alanlarında kişisel verilerin korunması" ile alakalı ilke kararında bankacılık ve sağlık sektörleri başta olmak üzere birden fazla çalışan ile birlikte hizmet veren posta ve kargo hizmetleri, turizm acenteleri, zincir mağazaların müşteri hizmetleri bölümleri, çeşitli abonelik işlemlerinin yapıldığı kuruluşlar ile belediye, vergi ve nüfus ile ilgili işlemleri yapan memurların görevleri başındayken kayıtlarının alınamayacağına hükmettiği öğrenildi. Kararda memurların bağlı olduğu ilgili birimlerin memurların ve işlemi yapılan kişilerin kişisel bilgilerinin ihlaline sebep olabilecek durumlarda tedbir alabileceğine dikkat çekiliyor.

EMNİYET PERSONELİNE EMSAL OLUŞUYOR

KVKK'nın daha önce aldığı karar kapsamında Emniyet Genel Müdürlüğü'nün görevi başındaki personel ve işlemi yapılan kişilerin hem kimliklerinin deşifre edilmesini hem de kişisel bilgilerinin duyulmasını, görülmesini, öğrenilmesini ve ele geçirilmesini engellemek üzere teknik ve idari tedbir alabileceği yönünde emsal oluşuyor.

BAKANLIKTAN GÖRÜŞ ALINABİLECEK

Öte yandan KVKK'nın emniyet personelinin kişisel verilerinin ihlali noktasında yaşanılan sorunların çözümü noktasında İçişleri Bakanlığı'ndan görüş alması da bekleniyor. Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'nda yer alan "Şikayet üzerine veya resen yapılan inceleme sonucunda, ihlalin yaygın olduğunun tespit edilmesi halinde Kurul, bu konuda ilke kararı alır ve bu kararı yayımlar. Kurul, ilke kararı almadan önce ihtiyaç duyması halinde, ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerini de alabilir" maddesi uyarında Kurul'un, kolluk kuvvetlerinin bu noktada yaşadığı sorunların doğrudan tespiti için İçişleri Bakanlığı'ndan görüş alacağı ve görüş sonrası bu konuda bir ilke kararı alabileceği de öğrenildi.

Yorumlar (0)
14°
açık
Namaz Vakti 14 Mayıs 2021
İmsak 03:58
Güneş 05:34
Öğle 12:48
İkindi 16:37
Akşam 19:54
Yatsı 21:22
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Beşiktaş 39 81
2. Galatasaray 39 81
3. Fenerbahçe 39 79
4. Trabzonspor 39 68
5. Sivasspor 39 62
6. Hatayspor 39 61
7. Alanyaspor 39 57
8. Karagümrük 39 57
9. Gaziantep FK 39 55
10. Göztepe 39 51
11. Konyaspor 39 49
12. Rizespor 39 48
13. Kasımpaşa 39 46
14. Malatyaspor 39 45
15. Başakşehir 39 45
16. Antalyaspor 39 43
17. Kayserispor 39 41
18. Erzurumspor 40 40
19. Ankaragücü 39 38
20. Gençlerbirliği 39 38
21. Denizlispor 39 28
Takımlar O P
1. Adana Demirspor 34 70
2. Giresunspor 34 70
3. Samsunspor 34 70
4. İstanbulspor 34 64
5. Altay 34 63
6. Altınordu 34 60
7. Ankara Keçiörengücü 34 58
8. Ümraniye 34 51
9. Tuzlaspor 34 47
10. Bursaspor 34 46
11. Bandırmaspor 34 42
12. Boluspor 34 42
13. Balıkesirspor 34 35
14. Adanaspor 34 34
15. Menemenspor 34 34
16. Akhisar Bld.Spor 34 30
17. Ankaraspor 34 26
18. Eskişehirspor 34 8
Takımlar O P
1. Man City 35 80
2. M. United 36 70
3. Leicester City 36 66
4. Chelsea 36 64
5. Liverpool 35 60
6. West Ham 35 58
7. Tottenham 35 56
8. Everton 35 56
9. Arsenal 36 55
10. Leeds United 35 50
11. Aston Villa 35 49
12. Wolverhampton 35 45
13. Crystal Palace 35 41
14. Southampton 35 40
15. Burnley 35 39
16. Newcastle 35 39
17. Brighton 35 37
18. Fulham 35 27
19. West Bromwich 35 26
20. Sheffield United 35 17
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 36 80
2. Real Madrid 36 78
3. Barcelona 36 76
4. Sevilla 36 74
5. Real Sociedad 36 56
6. Real Betis 36 55
7. Villarreal 36 55
8. Celta de Vigo 36 50
9. Athletic Bilbao 36 46
10. Granada 36 45
11. Osasuna 36 44
12. Cádiz 36 43
13. Levante 36 40
14. Valencia 36 39
15. Deportivo Alaves 36 35
16. Getafe 36 34
17. Huesca 36 33
18. Real Valladolid 36 31
19. Elche 36 30
20. Eibar 36 30
Günün Karikatürü Tümü