Mehmet Akif Ersoy'u Rahmetle Anıyoruz...

Mehmet Akif Ersoy' u Vefatının 83. Yıl Dönümünde Rahmet ve Özlemle Anıyoruz. Sitemize ulaşan mesajlar...

GÜNCEL 26.12.2019, 12:26 27.12.2019, 11:23 Fikriye Koka
Mehmet Akif Ersoy'u Rahmetle Anıyoruz...

AK Parti Karaman İl Başkanı Abidin Çağlayan,

Çağlayan 27 Aralık 1936 tarihinde hakkın rahmetine kavuşan Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un ölüm yıl dönümü nedeni ile yayınladığı anma mesajında;
 “Mehmet Akif Ersoy, yakın tarihimizin en önemli şair, fikir ve düşünce şahsiyetlerinden biridir. Merhum Mehmet Akif’in, vatan toprakları işgal altındayken kaleme aldığı İstiklal Marşı; milli mücadele ruhunu, Türk Milleti’nin vatan sevgisini, bağımsızlığa olan tutkusunu en güzel biçimde yansıtmıştır. O’nun yazdığı İstiklal Marşı, parçalanmış, darmadağın edilmiş, yok olmak üzere olan bir milletin, yeniden doğuşunun, şahlanışının destanıdır. ‘Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.’ diyerek istiklal mücadelesinin ve ödenen bedellerin büyüklüğünü dile getiren Mehmet Akif Ersoy, satırlara döktüğü sözlerle milli birlik ve beraberliğimizi perçinlemiştir.Aziz milletin aziz evlatlarına milli şuurumuzu ve nice eserini miras bırakan şairimizi vefatının 83’ncü yılında rahmetle, minnetle anıyoruz. Milyonlarca Asım onun izinden gidiyor, tüm dünyada onun davasını temsil ediyor. Akif, istiklal için mücadeleden yılmayan neslin bayrak şahsiyetidir. Davası için bazen cephelerde, bazen minberlerde olan şahsiyettir. ‘Korkma’ nidası milletimize dün olduğu gibi bugün de güç ve umut aşılamaktadır.”dedi

REKTÖR AKGÜL

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, 27 Aralık Mehmet Akif Ersoy’un ölüm yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Rektör Akgül mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Milli ve manevi değerlerimizi gerçek manada yaşayan ve kaleme aldığı dizelerle yaşatılmasına öncülük eden, mücadeleci ve idealist kişiliği ile nesillerimize her daim örnek olan Mehmet Akif Ersoy, ömrünü milletine ve inandığı değerlere adayan gerçek bir dava adamı olmuştur.

Şiirlerinde milletimizin yaşadığı zorlukları, bu zorluklara rağmen pes etmeyişini, umudunu, heyecanını ve yeniden şahlanışını en iyi şekilde yansıtan İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, İslam dünyasında yaşanan buhranı da eserlerinde işleyerek adeta çağın sorunlarına karşı İslam coğrafyasının sesi olmuş ve savunduğu görüşlerle tarihimizdeki önemli karakterler arasında yerini almıştır.

İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, medeniyetimiz açısından böylesine önemli bir yere sahipken mütevazılığı, dürüstlüğü, cesareti, ahlakî ilkeleri ve vatan sevgisi ile de bizler için ders alınması gereken bir hayat örneği sunmuştur. Onun ideallerini, davasını, dünya görüşünü iyi özümseyerek gelecek kuşaklara en iyi şekilde aktarmak bizler için önemli bir görevdir.

Bu vesileyle İstiklal Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u bir kez daha rahmet ve minnetle anıyor, başta üniversitemizde eğitim gören gençlerimiz olmak üzere ülkemiz gençliğinin Mehmet Akif Ersoy’un ideallerine farkındalıkla ve inançla sahip çıkmasını temenni ediyorum.”

Ermenek Belediye Başkanı Atila Zorlu

İstiklal Marşı’mızın yazarı, İstiklal Harbi’mizin büyük mücadele adamı, ilim, irfan geleneğimizin en mühim halkalarından biri olan Vatan Şairi Mehmet Akif Ersoy’u Vefatının 83. Yıldönümünde rahmet ve minnetle anıyoruz.
Bugün bizlere düşen görev; milli birlik ve beraberliğimizin temel unsurlarını, milletimizin bağımsızlığa olan tutkusunu, vatan ve bayrak sevgisini, mücadeleci ruhunu en iyi biçimde tasvir eden büyük dava adamı Mehmet Akif Ersoy’u ve eserlerini iyi anlamak ve gelecek nesillere aktarmaktır.
Bu duygu ve düşüncelerle; eserleri ve hayatıyla bir fazilet abidesi olan Mehmet Akif Ersoy’u vefatının yıldönümünde bir kez daha saygı, minnet ve rahmetle anıyorum.

BAŞKAN KALAYCI’DAN MEHMET AKİF ERSOY’U ANMA MESAJI

Karaman Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, İstiklal Marşımızın yazarı ünlü şair Mehmet Akif Ersoy’un ölüm yıldönümü nedeniyle bir anma mesajı yayımladı.

“27 Aralık 1936’da hayata gözlerini yuman, duruşu ve eserleriyle Türk Milleti’nin gönüllerine taht kuran merhum şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u, 83. vefat yıldönümünde rahmet ve hürmetle yâd ediyorum” diyen Başkan Kalaycı, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Mehmet Akif Ersoy, yakın tarihimizin en önemli şair ve düşünce adamlarından biridir. Merhum Mehmet Akif’in, vatan toprakları işgal altındayken kaleme aldığı İstiklal Marşı; milli mücadele ruhunu, Türk Milleti’nin vatan sevgisini, bağımsızlığa olan tutkusunu en güzel biçimde yansıtmıştır. İstiklalimizin manevi mimarları arasında şüphesiz ki Mehmet Akif Ersoy’un yeri çok ayrıcalıklı ve çok özeldir.

Mehmet Akif Ersoy, hak ve hakikat uğruna verdiği çabayla örnek alınacak bir mücadele ve dava adamı olmuştur. Söyledikleri ve yaşadıklarıyla bir bütünlük arz eden Mehmet Akif; vatan, millet sevgisi ve mücadele azmi ile örnek bir şahsiyet olarak gönüllerimizdeki yerini yücelterek korumaya devam edecektir. Çileyle, mücadeleyle, sürgünlerle yoğrulmuş hayatı, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki nesillere de örnek olacaktır. Mehmet Akif Ersoy’a minnet borcumuzu ödeyebilmek için gençlerimize; Akif’teki millet ve vatan sevgisini, dürüstlüğü, mücadele ruhunu, kahramanlığı ve cesareti anlatmalı, yüksek ideallerini, davasını ve heyecanını yaşatmalıyız.

Türk edebiyatında yeni bir çığır açan, fikir hayatımızda derin izler bırakan, ahlak abidesi olarak hepimizin hayranlığını kazanan, milli hafızalara istiklalin yorulmayan kalemi olarak kazınan milli şairimiz Merhum Mehmet Akif Ersoy’u vefatının 83. yıldönümünde saygı, rahmet ve şükranla anıyor, muhterem hatıralarını saygıyla yâd ediyorum.”

YUNUS ÖZDEMİR

Karaman Memur Sen ve Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Yunus ÖZDEMİR milli şair Mehmet Akif Ersoy'un 83'üncü ölüm yılı vesilesi ile yaptığı basın açıklamasında;

Toprakta gezen gölgeme toprak çekilince, Günler şu heyulayı da er geç silecektir. Rahmetle anılmak, ebediyet budur amma, Sessiz yaşadım, kim beni, nerden bilecektir?

Millî değerlerimizi yansıtan eserleriyle ve mücadeleci kişiliğiyle bugünümüzü aydınlatmaya devam eden Mehmet Akif Ersoy’u vefatının 83. yıl dönümünde rahmetle yâd ediyoruz.

Umutsuzluğun karanlığında kaldıkları her durumda milletlerin ruhunu, aklını ve yolunu aydınlatan meşaleler vardır. Onlar bizlere çıkış ve çözüm yolunu; aklın, ilmin, direnişin, kurtuluşun, gayretin, mücadelenin, yenilenmenin ve yenilmemenin yolunu gösterir. Onların yaktığı meşale her zaman içimizde, ruhumuzda özgürlük ve istiklal ateşini tutuşturur. Onlar zamanları, mekânları aşan şahsiyetleriyle ortak kültür varlıklarımız ve değerlerimizdir.

Bu ortak değerlerimizden biri olan Mehmet Akif Ersoy, öncü bir aydın, fedakâr ve ciddi bir mücadele adamı, muhteşem bir şair; aldığı geleneksel ve modern eğitimle son derece donanımlı bir âlim, idrak kabiliyetiyle arif, savaşta cepheye atılacak kadar vatansever ve hakiki bir mütefekkirdir.

İstiklal ve istikbal mücadelemizin en zor dönemlerinde bağımsızlık fikrini İslam coğrafyasına taşıyan Mehmet Akif, Müslümanların kalplerinin bir ve beraber atması için çaba göstermiştir. Coşkulu, heyecanlı ve daima umutlu kişiliğiyle milletimize öncülük eden millî şairimiz, çıkardığı dergiler, yazıları ve konuşmalarıyla bir düşüncenin, inancın, idealin taşıyıcısı olmuş; şiirleri ve İstiklal Marşı ile bu misyonu en veciz ifadelerle dile getirmiştir. İstiklal Marşı ile Mehmet Akif milletimizin kalbinde, gönlünde, tertemiz hatırasında ve fikri hafızasında müstesna bir yere sahip olmuştur.

Gönderildiği Mısır’dan 1936’da dönem Mehmet Akif, aynı yıl İstanbul’da vefat etmiş, Fatih Camii’ne getirildiğinde cenazesi sessiz, tenha ve yalnız gibi görünmüştür. Ancak, bir yüksekokul öğrencisi, cenazenin millî şairimize ait olduğunu fark etmiş, koşarak arkadaşlarını haberdar etmiştir. Haber halk arasında yıldırım hızıyla yayılmış, iman ve istiklal şairini derin bir vefayla sahiplenen milletimiz, kısa zamanda son görevi için geldiği Fatih Camii avlusundan caddelere taşmıştır. Bu manzara, resmî yaklaşımın sessizliğe gömmek istediği Akif’e milletin derin bir yakınlıkla sahip çıkıp, onu bağrına, kalbine gömdüğünün de resmi olmuştur.

Akif’in bedenen öldüğü o gün, Asım’ın Nesli gerçek manada doğmuştur. Akif’i omuzlarında taşıyan gençlik, esasen onun inancını, ideallerini, kavgasını, hayallerini, hedeflerini taşımıştır, taşımaktadır.

İslam coğrafyasındaki haksızlıkları, hukuksuzlukları, zulmü sona erdirmenin yolu, millî marşımızdaki o ruhu daima canlı tutmayı başarmaktan geçmektedir. Samimi, sahici kişiliği, tertemiz ahlakı, mütevazılığı, ahde vefası ve dinine, milletine sadakati İstiklal Marşı’nda

tecessüm eden Akif’in bu mirasını gelecek nesillere aktarmak, onun düşünce ve ideallerini yaşatmak en büyük görevimizdir.

Eğitim-Bir-Sen olarak, Mehmet Akif Ersoy’u; millî kimliğimizi oluşturmuş bu müstesna şairimizi her fırsatta anmaya, anlamaya ve anlatmaya devam edeceğiz.” dedi.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü