Şeb-i Arus Haftası

Mevlana Celaleddin Rumi'yi vefatının 746'ncı yıldönümünde bir kez daha rahmet ve muhabbetle anıyoruz. Bize ulaşan mesajlar...

GÜNCEL 17.12.2019, 10:22 17.12.2019, 14:07 Fikriye Koka
Şeb-i Arus Haftası

REKTÖR AKGÜL

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül, ‘Şeb-i Arus Haftası’ nedeniyle bir mesaj yayımladı. Rektör Akgül, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Türk ve İslam dünyasının en büyük mutasavvıf, şair ve düşünürlerinden olan Mevlana Celaleddin Rumi'yi vefatının 746'ncı yıldönümünde bir kez daha rahmet ve muhabbetle anıyoruz.

Özellikle âlim, sûfî ve şair olarak İslam medeniyetinde olduğu kadar insanlık tarihinde de derin izler bırakmış olan Mevlana Celaleddin Rumi, eserleri ve düşünceleriyle insanlığı aydınlatmaya devam etmektedir.

"Beni yabancı sanmayınız, ben bu mahalledenim. Sizin mahallenizde evimi arıyorum. Her ne kadar düşman görünüyorsam da düşman değilim." diyen Mevlana'nın çağlar boyunca her milletten ve her dinden çok sayıda seveni olmuş, hatta oğlu Sultan Veled'in aktardığına göre Müslümanlar onu Hz. Muhammed’in nuru ve sırrı, Hıristiyanlar kendilerinin İsâsı, Yahudiler ise Mûsâsı olarak görmüş ve cenazesine her din ve mezhepten çok kalabalık bir insan topluluğu katılmıştır.

Mevlana, Divan-ı Kebir ve Mesnevi gibi ölümsüz eserleriyle din, toplum, kadın-erkek, aşk, sevgi, dostluk, iyilik, kötülük, küfür, iman, birlik, vefa, beka gibi her bireyi ilgilendiren konulara yepyeni bir bakış açısı kazandırmış; düşünceleriyle milyonlarca insanı derinden etkilemiştir.

"Ölüydüm, dirildim; ağlayıştım, gülüş oldum" diyen ve "Batmayı gördün ya, doğmayı da seyret" şeklinde insanlığa umut aşılayan Mevlana, "Ne olursan ol, yine gel" diyerek bir bakıma medeniyetimizin engin hoşgörüsünü, herkesi kucaklayan sevgi iklimini, uçsuz bucaksız erdemini, hikmet arayışını ve yüksek insanî değerlerini en güzel biçimde yaşayıp yaşatmaktadır.

17 Aralık vesilesiyle yine bir vuslat yıldönümünde, yeri doldurulamaz bilgeyi tekrar saygı ve özlemle yad ediyor; tüm insanlık adına ortak değerlerin daha fazla vurgulandığı, barış ve dostluk temalarının daha fazla hissedildiği, kavgaların ve düşmanlıkların yerini aydınlık zihinler inşa eden kutlu sözlerin aldığı bir dünya temenni ediyorum."

DR. RECEP ŞEKERR

AK Parti Karaman Milletvekili Dr. Recep ŞEKER, Hz. Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

ŞEKER mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Büyük mütefekkir, gönül ve aşk insanı, Hz. Mevlana Celaleddin Rumi'yi 746. Vuslat yıldönümünde rahmetle, minnetle ve şükranla yâd ediyorum.

“Ben Kur’an'ın sadık bir kölesiyim, Hz. Muhammed (S.A.V)’in ayağının tozuyum” buyuran sevginin, barışın, kardeşliğin ve hoşgörünün sembolü Hz. Mevlana vefat edeceği günü Rabbine kavuşma, sevdiğine kavuşma olarak nitelemiş ve bu anlamda ölüm gününün en mutlu gün olduğu tasviriyle düğün gecesi anlamına gelen Şeb-i Arus demiştir. Onun için ölüm Şeb-i Arus’dur en sevdiğine kavuşmadır.

İlhamını Kur’an’dan, sünnetten, İslam’ın evrensel ilkelerinden, insan tasavvurundan, sevgi ve barış ufkundan alan büyük İslam mütefekkiri Hz. Mevlana “Gel... Gel, ne olursan ol, yine gel! İster kâfir, ister Mecusi, ister puta tapan ol, yine gel! Bizim dergâhımız ümitsizlik dergâhı değildir. Yüz kere tövbeni bozmuş olsan da yine gel..” diyerek herkesin bir olduğunu, Yüce Allah (C.C)’ın şerefli bir kulu olduğunu, dini, dili, ırkı, rengi ne olursa olsun tüm insanları hidayet yoluna, Allah (C.C)’ın yoluna davet etmiş yaratılanı yaratandan ötürü sevmiş ve değer vermiş ve tüm dünya insanının kalbinde düşünceleriyle ve öğütleriyle önemli bir yer edinmiştir.

Anadolu’nun hikmet ve muhabbet yurdu haline gelmesinde çok büyük katkısı olan, bilgisi ve erdemli davranışları ile her dilden, her renkten ve her dinden insanı kucaklayan Hz. Mevlana, 13. yüzyıldan günümüze hiç eskimeyen ve hiç eskimeyecek olan hayat felsefesi ile çok önemli mesajlar vererek gönüllere hep sevgi ve muhabbet tohumları ekmiş, günümüzde de Mesnevi'si, sözleri ve tavsiyeleriyle insanlağın yolunu aydınlatmaya devam etmektedir.

Karaman ilimizde 7 yıl yaşayarak ve yine annesi Mümine Hatun’un Karaman’da metfun bulunması ile ilimizi şereflendiren Hz. Mevlana’yı 746. vuslat yıldönümünde sevgi, saygı, hürmet ve rahmetle yâd ediyor, İslam’ı en güzel şekilde yorumlayan fikirlerinden bütün insanlığın istifade etmesini diliyorum.” dedi.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü