Âşıklar Karaman Sempozyumuna Renk kattı

KMÜ ev sahipliğinde düzenlenen, sosyal ve beşeri bilimlerin farklı alanlarından bildirilerin sunulduğu Karaman Sempozyumunda ilimizin kültürel değerleri yer bulmaya devam ediyor.

GÜNCEL 21.06.2019, 17:20 Fikriye Koka
Âşıklar Karaman Sempozyumuna Renk kattı

Sempozyumun ikinci gününde “Karaman Âşıklık Geleneği İçinde Ozan Güldiken” ve “Karamanlı Bir Halk Ozanı: Âşık Ongunî ve Şiirleri” konu başlıklarında Karamanlı âşıklar tanıtıldı.

Kastamonu Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Gülten Küçükbasmacı’nın sunduğu bildiri ile ilk olarak Karaman’daki ozanlık geleneği ve bu geleneğin günümüzdeki temsilcilerinden Ozan Güldiken’in hayatı anlatıldı. Dr. Öğr. Üyesi Küçükbasmacı, 19. yüzyıldan itibaren âşıklık geleneğinde okuryazar âşıkların sayısının arttığını belirterek, “Ozan Güldiken de üniversite mezunu bir âşıktır. 12 binin üzerinde kitap okumuştur. Yazılı kültür ortamı bağlamında şiirlerini yazarak da oluşturan âşığın şiirlerini yazdığı defterleri bulunmaktadır. Aynı zamanda Âşık Güldiken’in yazıya geçirilmiş bini aşkın şiiri bulunmaktadır.” dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Küçükbasmacı’nın bildirisinin ardından, sempozyuma konuk olan Aşık Güldiken de söz alarak eserlerini seslendirdi.

Diğer bir bildiride ise Selçuk Üniversitesi Doktora Öğrencisi Vahdi Özer, Âşık Onguni olarak bilinen Ahmet Tekin’in hayatı ve eserleri hakkında bilgiler paylaştı. Âşık Onguni'nin de davetli olduğu sunumda kendine has enstrümanı ile eserlerinden birkaçını seslendiren Onguni, düzenlenen sempozyumun kültürel anlamda Karaman için önemli bir program olduğunu söyleyerek, “Burada eserlerimizi seslendirerek gerek kültürümüzü gerekse Karaman’ı tanıtma imkânı buluyoruz. Karaman’ın isminin duyurulması ve daha iyi tanıtılması açısından üniversitemiz ve Karamanlı sanatçılarımız büyük bir görev üstleniyor. Bu programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü