Türkiye, un ihracatında dünya lideri, makarnada ise dünya ikincis

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü tarafından "7'den 77'ye Gıda Kültürü" başlıklı ödüllü bilgi yarışması düzenlendi.

GÜNCEL 11.05.2018, 10:41 19.05.2018, 23:12 M. Ali
Türkiye, un ihracatında dünya lideri, makarnada ise dünya ikincis

Yarışma, gıda alanında eğitim gören ve görmeyen olarak iki kategoride  Mühendislik Fakültesi Amfilerinde düzenlenen bireysel sınavlarla başladı.  Ardından KMÜ 15 Temmuz Konferans Salonunda gerçekleşen grup yarışmalarıyla devam etti.

Programa maddi destek sağlayan GOLDA Anonim Şirketi'nin makarna ve helva dağıtımı ile başlayan grup yarışmalarının açılış programı; saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Sibel Yağcı'nın açılış konuşması ve bölüm tanıtımıyla sürdü. Doç. Dr. Sibel Yağcı, "Gıda konusu 7'den 77'ye herkesi ilgilendiren çok güncel bir alan ve her gün sosyal medya gibi birçok mecradan gıda ile ilgili doğru yanlış pek çok haber duyuyoruz. Bu yarışmanın ana fikri bu sebeple ortaya çıktı. Karaman bir gıda kenti olarak biliniyor ve burada yapılacak böyle bir etkinlikle gıda alanındaki farkındalıkların arttırılmasına yönelik bir katkı olacağını düşündük. Bu anlamda, bize destek olan GOLDA'ya ayrıca teşekkür ediyoruz." açıklamasında bulundu.

"Türkiye, un ihracatında dünya lideri, makarnada ise dünya ikincisi"

Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanının konuşmasının ardından kürsüye gelen GOLDA Anonim Şirketi Genel Başkanı Fatih Doğan da böyle yararlı bir etkinliğe paydaş olmanın gurur verici olduğunu ifade ederek, "Bizim gibi şirketlerin ekonomik ve iktisadi boyutlarının yanında sosyal boyutu da var, bu konuyu ihmal etmememiz gerek. Bugün de bunun için bu etkinlikte bulunmaktayız. Ben 31 senedir bu sektördeyim ve Türkiye'nin gıda sektöründeki durumunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Türkiye, 2007 yılı da dahil olmak üzere son üç yıldır un ihracatında dünya lideri, makarna ihracatında ise dünyada ikinci sırada yer almakta. Sadece biz GOLDA olarak, 81 ilimize ve 83 ülkeye ihracat yapmaktayız. Yani Türkiyemiz gıda sektöründe hatırı sayılır yerde; bisküvi olsun diğer bakliyatlarda olsun ihracatta hep üst seviyelerde olduk ve olmaya devam ediyoruz. Gıda sektörünün en büyük sorunu ise kaliteli ham madde. Ham madde çoğunlukla ithal ediliyor ve bu durum bizim için sorun teşkil ediyor. Ama inşallah gıda üzerine eğitim gören öğrencilerimiz sayesinde bu sorunları aşacağımıza inanıyorum." dedi. Doğan, öğrencilere tavsiyelerde bulunarak gıda sektöründeki çalışma imkanlarından bahsetti.

Konuşmaların ardından grup yarışmalarına geçildi. Yarışmanın moderatörü Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Koyuncu, yarışmanın içeriğini, işleyişini anlatarak, yarışmacıları sırasıyla davet etti. Sadece gıda bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin katılabildiği yarışmada farklı illerden de öğrenciler yarıştı. Her etap için beş sorunun yöneltildiği yarışmada ilk olarak ön lisans ve lisans öğrencileri, daha sonra lisansüstü öğrencileri kendi aralarında yarıştı.

Ön lisans ve lisans düzeyinde üçer kişilik grupların oluşturduğu üç etap gerçekleşti. Etaplar sonucu finale kalan üç grup tekrar kendi aralarında yarışarak kazanan belirlendi. "Siyez" adıyla yarışan Necmettin Erbakan Üniversitesi Gıda Mühendisliği 4. sınıf öğrencileri birinci gelerek yarışmanın ödülü olan 2.400 tl'yi almaya hak kazandılar.

Lisansüstü düzeyde ise iki etapta yedi grup yarıştı. Her iki etabın birincileri finale çıkarak kendi aralarında tekrar yarıştı ve kazananı belirledi. Ödül almaya hak kazanan "TSE" grubu üç çeyrek altın ödülünün sahibi oldu.

Son olarak, düzenlenen çoktan seçmeli sınavın bireysel kategorisinde kazananlara ödülleri verildi. Gıda alanında öğrenim görmeyenlerin katıldığı sınavda aynı puanı alarak birinci olan; Hasan Solmaz (84 puan), Mustafa Seçer (84 puan) ve Ramazan Bayat (84 puan) kişi başı 400'er tl para ödülünün sahibi oldu. Gıda alanında öğrenim görenler arasında yapılan sınavda ise; üçüncü olan KMÜ Teknik Bilimler MYO öğrencisi Ayşe Kara'ya 400 tl, ikinci olan KMÜ Gıda Mühendisliği öğrencisi Hüsna Doğan'a 600 tl ve birinci olan KMÜ Gıda Mühendisliği öğrencisi İrfan Yüceel'e ise 1000 tl para ödülü verildi.

Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü