UNİKOP’un Dönem Başkanlığı Nevşehir’de

KOP İdaresi’nin koordinasyonunda 2012 yılında kurulan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) 9 yaşına girdi. Her yıl bir üniversitenin dönem başkanlığında yürütülen birliğin 2021 yılı Dönem Başkanlığı görevi Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ne (NEVÜ) devredildi.

GÜNCEL 25.02.2021, 14:12 Fikriye Koka
UNİKOP’un Dönem Başkanlığı Nevşehir’de

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın koordinasyonunda bölgedeki 13 üniversitenin katılımı ile kurulan KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği’nde (UNİKOP) dönem başkanlığı görevi, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi'nden Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesine (NEVÜ) devredildi.

NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirilen devir teslim törenine Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ile Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadağ, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muhsin Kar, Konya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, KOP İdaresi Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Tongur, Kırıkkale Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Başalan, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Durmuş Tayyar Şen, KOP İdaresi uzmanları ve akademik personel katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile düşünce ve öğretileriyle asırlardır sevgi, hoşgörü, birlik, beraberlik ve barışı öğütleyen Hacı Bektaş Veli Hazretlerinin vefatının 750’nci yılı münasebetiyle 2021 yılının ‘Hacı Bektaş Veli Anma ve Kutlama Yılı’ olarak ilan edilmesi UNİKOP’un yeni Dönem Başkanlığı görevini üstlenen Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi için çok daha anlamlı oldu.

“Bölgenin Gelişmesinde Üniversitelerin Büyük Rolü Var”

UNİKOP Dönem Başkanlığı görevinin Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tarafından yürütülecek olmasının son derece anlamlı ve manidar olduğunu ifade eden Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, üniversitelerin bulundukları ile ve bölgelerine önemli katkılar sunduğunu belirtti. Nevşehir’in turizmle çok uzun yıllardan beri tanışık halde olduğunu gerek kültürel gerek jeolojik yapısıyla Türkiye’nin ve dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Vali İnci Becel, “Turizmin bölgenin gelişmesinde çok büyük katkısı olduğu muhakkaktır. Üniversitemizin Nevşehir’in gelişmesinde çok ciddi rol üstlendiğini de görüyorum. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve Kapadokya Üniversitesi kurulduktan sonra bölgede gerçek anlamda turizmin de daha profesyonel yapılması anlamında çok büyük katkısı olduğunu gözlemleyebiliyoruz. Üniversitelerin kurulma mantığı da bölgelerin gelişmesine katkı sağlamak, üniversite-şehir, üniversite-sanayi iş birliğini sağlamak ve üniversite ve yatırımcıların bir araya geleceği ortamlarını sağlamak hakikaten bölgelerin gelişiminde çok büyük öneme sahip. Siz bizim önümüzden gittiğiniz zaman biz daha başarılı olacağız ve daha güzel işlere imza atacağız” diye konuştu.

“UNİKOP Türkiye’nin gelecek vizyonuna Hizmet Ediyor”

Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olma yolundaki hedefi dikkate alındığında, bu hedefe ancak nitelikli insan faktörü ve bilgi üretimi ile ulaşılabileceğini ifade eden KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, sürdürülebilir kalkınmada üniversitelerin oluşturduğu etkinin sadece kendi çevrelerine değil yakın coğrafi bölgelere de hızla yayıldığını söyleyerek; “Son on yılda ortaya çıkan bir bakış açısıyla, Üniversitelerin bölgesel ekonomiye ve sosyal yapıya etkilerinin arttırılması ‘3. Rol’ olarak tanımlanmaktadır. Burada ana hedef olarak, sunulan bilgi, deneyim ve uzmanlıkların karşılıklı istifadeye dayalı olarak araştırılması,

uygulanması ve paylaşılması sağlanarak bölgesel gelişmede üniversitelerin ana aktörler olması beklenmektedir. Türkiye’nin gelecek vizyonuna ve kalkınma çabalarına katkı sağlamak amacıyla kurulan UNİKOP, 8 ilimizde bulunan 13 üniversite ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile birlikte, 350 bine yakın öğrenci ve 10 bini aşkın öğretim üyesiyle ortak akıl, etkileşim ve iş birliği içerisinde, sürdürülebilir bölgesel kalkınma adına gerçekleştirilecek projelerin yürütülmesi için önemli bir güç birliğine dönüşmüş ve diğer Kalkınma İdarelerine örnek gösterilen bir birliktelik haline gelmiştir. Bölge üniversitelerimizin, özellikle ‘Uygulamalı Eğitim Altyapısının Güçlendirilmesi Projeleri’ başta olmak üzere; araştırma ve uygulama projelerine 24 milyon TL’yi aşan bir destek sağladık. YÖK tarafından hayata geçirilen ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi’ kapsamında üniversitelerimizin ihtisas alanları ile ilgili ortak projeler yürütüyoruz. Bölgemizdeki şehirlerde, tarımsal yapıda devam eden değişimi ve dönüşümü yeni teknolojileri de kullanarak daha güçlü bir şekilde desteklemeyi sürdüreceğiz. Topyekûn kalkınmayı sağlamak adına, değişen Türkiye şartlarına uygun olarak, imalat sanayi sektörlerine ve bu sektörlere yönelik beşerî ve fiziki altyapıyı güçlendirecek Ar-Ge, savunma sanayi, öncelikli alanlardaki kritik teknolojiler, dijitalleşme, insan kaynakları, lojistik, ticaret, ulaşım, enerji gibi sektörlere yönelik projeleri desteklemeyi sürdüreceğiz. Bu vesileyle bugüne kadar dönem başkanlıklarını yürüten rektörlerimize ve akademisyenlerimize katkılarından dolayı teşekkürlerimi sunuyor, yeni dönemde bu görevi üstlenecek olan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin hocamıza da başarılar diliyorum” diye konuştu.

“Sorumluluğun Farkındayız”

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, UNİKOP Dönem Başkanlığı görevini üstlenmenin verdiği sorumluluğun farkında olduklarını belirterek; “Bugün Nevşehir Valimiz İnci Sezer Becel hanımefendi ve KOP Başkanımız Mahmut Sami Şahin’in katılımlarıyla üniversitemizin ev sahipliğinde yapmakta olduğumuz bu toplantıda birbirinden değerli siz üniversite rektörlerimizi ilimizde ve üniversitemizde ağırlamaktan büyük onur duyduğumu bir kez daha belirtmek isterim. Ben bu vesileyle bu toplantının ve alınacak kararların hem üniversitelerimizin bulunduğu bölgeler hem de belirlenen hedefler doğrultusunda ülkemizin kalkınmasına önemli derecede katkılar sağlanacağına inanıyorum. Ayrıca UNİKOP 2020 Dönem Başkanlığı görevini yürüten Sayın Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Vatan Karakaya ve geçmiş dönemlerde başkanlık görevini üstlenerek önemli hizmetlerde ve çalışmalarda bulunan tüm üniversite ve rektörlerimize bir kez daha şahsım, üniversitem adına teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Dönem Başkanlığını devreden Rektör Prof. Dr. Vatan Karakaya ise, dönem başkanlığı sırasında alınan kararların salgın döneminde yeterince hayata geçirilemediğini ama yeni dönemde KOP Bölgesi ve UNİKOP için yapılabileceklere her türlü desteği vereceklerini söyledi.

Devir teslim töreninin ardından stratejik planda yer alması istenilen öneriler ve paylaşmaların gerçekleştirildiği Üst Kurul İstişare Toplantısına geçildi. 2013 yılında Selçuk Üniversitesi ile başlayan UNİKOP birlikteliği 2014 yılında Niğde Üniversitesi, 2015 yılında Aksaray Üniversitesi, 2016 yılında Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, 2017 yılında KTO Karatay Üniversitesi, 2018 yılında Necmettin Erbakan Üniversitesi, 2019 yılında Kırıkkale Üniversitesi ve 2020 yılında Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi dönem başkanlıklarıyla yürütüldü.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:09
Güneş 06:30
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:14
Yatsı 20:30
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü