İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında Türk futbolunda gündem yaratan bir operasyon gerçekleştirildi.

Soruşturma çerçevesinde Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu'nun yanı sıra TFF Faal Hakemler Derneği Başkanı Ferdi Karadoruk, MHK eski Başkan Vekili Ahmet Şahin, MHK eski üyesi Yunus Yıldırım, MHK Üyesi Sebahattin Şahin, Alican Sağlar ve Emre Kosif'in gözaltına alındığı öğrenildi. İddialara ilişkin adli süreç devam ediyor.

Usulsüzlük İddiaları Dosyaya Girdi

Soruşturma dosyasında, 2022 ve 2024 yıllarında hazırlanan hakem ve gözlemci listelerinde usulsüz değişiklikler yapıldığı, 2025 yılında Riva'da gerçekleştirilen hakemlik sınavlarında soru ve notlandırma süreçlerine müdahale edildiği yönündeki iddiaların yer aldığı belirtildi.

Ayrıca bazı hakemlerin objektif gerekçe gösterilmeksizin klasman dışı bırakıldığı, görevlendirmelerde eşitlik ilkesine aykırı uygulamalar yapıldığı ve bazı isimlere ayrıcalık tanındığı yönündeki iddiaların da soruşturma kapsamında incelendiği öğrenildi.

WhatsApp Yazışmaları İnceleme Altında

Dosyada yer alan bilirkişi raporları kapsamında bazı WhatsApp yazışmalarının incelendiği belirtildi.

İncelemelerde hakem adayları, klasman yükselmeleri, gözlemci listeleri ve sınav süreçlerine ilişkin çeşitli yazışmaların yer aldığı, bu kayıtların müşteki ve tanık beyanlarıyla birlikte değerlendirildiği ifade edildi.

Soruşturma dosyasında yer alan yazışmalarda bazı isimlerin terfi listeleri, sınav süreçleri ve hakem görevlendirmeleriyle ilgili görüş alışverişlerinde bulunduğu iddiaları dikkat çekti.

Şüphelilere Yöneltilen İddialar

Soruşturma kapsamında bazı şüpheliler hakkında mobbing, resmi belgede sahtecilik, kişisel verilerin hukuka aykırı ele geçirilmesi, güveni kötüye kullanma ve müstehcenlik gibi çeşitli suçlamalar yöneltildiği bildirildi.

Savcılık tarafından müşteki ve tanık ifadeleri, bilirkişi raporları, HTS kayıtları ve MASAK verilerinin birlikte değerlendirildiği kaydedildi.

Çok Sayıda Adreste Arama Kararı

Soruşturma kapsamında şüphelilerin ikametleri, iş yerleri ve ilgili kurumlarda delil elde edilmesine yönelik arama işlemleri planlandı.

İstanbul merkezli yürütülen operasyonda Ankara, İzmir ve Manisa'nın da aralarında bulunduğu farklı illerde belirlenen adreslerde arama ve inceleme çalışmalarının gerçekleştirildiği bildirildi.

Bakan Gürlek'ten Açıklama

Adalet Bakanı Akın Gürlek, soruşturmaya ilişkin yaptığı açıklamada, futbolun toplumun ortak değeri olduğunu belirterek hakemlik süreçlerinin adil, tarafsız ve şeffaf yürütülmesinin büyük önem taşıdığını ifade etti.

Gürlek, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturmada müşteki ve tanık beyanları, bilirkişi raporları, HTS ve MASAK kayıtları doğrultusunda operasyon gerçekleştirildiğini açıkladı.

Soruşturma Sürüyor

Savcılık tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemlerinin sürdüğü öğrenildi.

Yetkililer, soruşturmanın tüm yönleriyle titizlikle devam ettiğini ve elde edilen yeni deliller doğrultusunda sürecin şekilleneceğini belirtti.