Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencileri TEKNOFEST 2024’e damga vurdu. Uçan Araba Simülasyon Yarışması’nda KMÜ Türk Yıldızları takımı; Sağlıkta Yapay Zekâ Yarışması’nda ise BioByte takımı bir üst turda yarışmaya hak kazandılar.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencileri tarafından oluşturulan KMÜ Türk Yıldızları takımı, TEKNOFEST 2024 Uçan Araba Simülasyon Yarışması’nda final tasarım raporu aşamasına geçmeye hak kazandılar.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Eldem’in danışmanlığını yaptığı Uçan Araba Simülasyon Yarışması’nda Arş. Gör. Gül Cihan Habek, İlayda Dede, Alper Sargın ve Mehmet Akif Altınsoy’dan oluşan KMÜ Türk Yıldızları takımı 100 üzerinden 96 puan alarak Ön Tasarım Raporu değerlendirmesinden başarıyla geçti.

Besmelenin B'si Konferansı Besmelenin B'si Konferansı

Final tasarım aşamasında jürinin algoritma seviyesini ölçen bir rapor beklediğini belirten Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Eldem “Bu aşamada ekip arkadaşlarımız jüri tarafından verilen belirli görevlerin kodlamasını ve simülasyonunu yaptıkları bir rapor hazırlayacak. Bu aşama tamamlandıktan sonra, takım üyeleri yarışma alanına giderek verilen yeni görevleri uygulamaya geçirecek kodlamayı yazacak. Ardından uçan arabanın üzerinde bulunan sensör değerleri, hava koşulları, motor/batarya arızası gibi durumlar dikkate alınarak verilen görevlerin yazılım tasarımı geliştirilecek. Bu noktada jüri üyeleri, yazılan algoritmanın, simülasyon ortamına yüklendiğinde herhangi bir dış müdahale olmaksızın istenilen görevleri başarıyla yerine getirmesini bekleyecek.” dedi.

Sürdürülebilir ve Çevre Duyarlılığına Sahip Bir Proje Olacak

Projede özgün bir şekilde tasarlanan hava trafik yönetim sisteminin ön plana çıktığını ifade eden Eldem, sistem kapsamındaki merkezi durakların doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliğin sağlanabilmesi amacıyla çevre duyarlılığına sahip tasarım prensiplerine uygun olarak inşa edilmesinin planlandığını kaydetti. Eldem, “Projemizde yer alan merkezi duraklar, tüm uçan araçların kapasitesini karşılayacak büyüklükte birden fazla şarj bölmesi içeren korunaklı bir yapıya sahip olacak. Bu duraklar, uçuş planlama ve rotalama için bir kontrol noktası olarak çalışmasının yanı sıra acil durum anlarında bir toplanma noktası olarak da kullanılabilecek. Ayrıca durakların uçuş güvenliğinin sağlanabilmesi için güvenlik kontrol noktaları ve izleme sistemleri ile donatılmasına ek olarak kullanıcıların konforunu artırmak için bekleme alanları, dinlenme odaları gibi olanaklara sahip olması da projenin özgün bir konsept olarak değerlendirilmesini sağlamıştır.” dedi.

BioByteTakımı da Bir Üst Turda Yarışacak

KMÜ Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Şeyda Tat tarafından oluşturulan BioByte takımı, TEKNOFEST 2024 Sağlıkta Yapay Zekâ kategorisinde ön eleme aşamasını geçti.

Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Eldem’in danışmalığını yaptığı BioByte takımı ise, "Bilgisayarlı Görü ile Mamografi Görüntülerinin Analizi ve Mamografi Radyoloji Raporlarından Varlık İsmi Çıkarımı (NamedEntityRecognition) ve BI-RADS Kategorisi Tahminleme" alanında, yapay zekâ uygulamalarının sağlık sektöründeki ilerlemeyi desteklemesi ve teknolojik gelişmelere katkı sağlaması bekleniyor.

Yarışma jürisinin, yarışmacılarla paylaşacağı görüntüler üzerinde en başarılı ve en hızlı çalışan algoritmaya ödül vereceğini belirten Eldem, “Yapay zekâyı kullanarak geliştirdiğimiz bu yazılım, mamografi görüntülerinin analizini yaparak hastalıkların daha hızlı, daha doğru ve daha başarılı bir şekilde tespit edilerek sınıflandırılmasını sağlayacak. Öğrencimizin yapay zekâyı kullanarak geliştirdiği algoritmanın yarışmada iyi bir sonuç alacağına yürekten inanıyorum.” dedi.

Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Eldem hem KMÜ Türk Yıldızları hem de BioByte ekibindeki öğrencilerini kutladığını ve başarılarının devamını dilediğini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi