Tarihi "Şov'a" Tepki!

Akköprü'nün tarihi dokusuna aykırı olarak tamamen şov amaçlı yapılan çeşmeye Köylülerden tepki geldi..!

KÜLTÜR SANAT 28.11.2020, 21:11 29.11.2020, 13:07 Ferhat KOÇ
Tarihi "Şov'a" Tepki!

Karaman’da küçük büyük herkesin bir fırsatını bularak gidip gördüğü veya tekrar görmek istediği nadir bir mekan Akköprü. Geçmişte ilkokul öğretmenlerinin ‘’Akköprü’de piknik’’ diyerek öğrencilerini ödüllendirdiği, her Karamanlıda büyük küçük bir hatırası olan bir mekân. İşte bu mekân şimdilerde tarih katliamına sahne oluyor.

Tarihi Eserin Önüne “tarihi eser!”

Karaman’da kendisini ‘Hayırsever’ olarak tanıtmak isteyen bir sponsor ile kendisini ‘Sanatkar’ olarak göstermek isteyen bir mermercinin marifeti sonucu Akköprü’nün altına yeni bir çeşme yapıldı. Yapan kişinin ‘Tarihi eser’ olarak sosyal medyadan duyurduğu bu çeşme, aslında hakikaten tarihi eser olan Akköprü ve taş çeşmenin dibine kuruldu. Yani gerçek tarihi eser günümüz işçiliği ile perdelenerek birileri sözüm ona sanat icra etmiş, birileri de hayır işlemiş oldu. Mevsim şartları itibariyle konaklayanı fazla olmayan mekânda yapılan bu katliama ses çıkmayınca malum ‘hayırsever’ dere boyuna bir de duvar inşa etmeye başladı. Battalgazi filmindeki ‘’Bu anam için, bu babam için’’ sözlerini hatırlatan bu tarih katliamına daha fazla duyarsız kalamayan köylüler durumu Cimer’e bildirdi.

“Şova Gerek Yok, Çeşme Zaten Tarihi..”

Haber sitemiz aracılığıyla yetkililere seslenen köylüler, ‘’Yurdumuzun doğal güzellikleri hepimize aittir. Zaten tarihi bir çeşmemiz var, hemen bitişiğine bir çeşme daha yapmak görüntü kirliliğinden başka bir şey değil. Hayrat yapan yazdırmış birkaç isim, mermeri üst üste koyan kişi yazmış bir isim. Yarın duvarın kalıbını çakan, betonunu döken ve sevdiğine kavuşamayan derken buralar hep isim tabelasına dönecek. Ayrıca böylesi bir doğal güzelliğin önüne duvar çekmekteki amaç ne? Resmen saçmalamışlar. Biz durumu Cimer’e bildirdik, Sayın Valimiz, il özel idaremiz ve Kültür Müdürlüğümüzün de duruma el atmasını ve burayı daha fazla katledilmeden eski haline getirmesini istiyoruz. Elimizde olanı koruyalım şova gerek yok’’ Dediler.

Doğrusu Ne?

Kişilerin atalarını yâd etmesi, hayırla anması ve onların hayrına bir şeyler yaptırması elbette güzel ancak, bunu derenin dibindeki çeşmenin dibine, çeşme yaparak değil de hiç suyu olmayan bir yola veya su sıkıntısı çekilen bir köye yapsa daha doğru değil mi? Tarihi eser olan Akköprünün doğal dokusunun çeşme ve hayrat bahanesiyle reklam alanına dönüştürülmesi ne kadar doğru bir davranıştır?

Yorumlar (1)
4.toki camii 3 yıl önce
Selamaleyküm bu hayır sever kardeşimiz inşaAllah yapımı tamamlanan ve şu anda biraz borcu bulunan yunus emre mahallesi 4. TOKİ caminin yardımda bulunmasını Allah'tan dileriz hayır sever inşaAllah gelir adres 4. TOKİ camii (( her işlem ve yardımlar resmidir)))
12
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü