Hazine ve Maliye Bakanlığı, Bakan Mehmet Şimşek'in "Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira." açıklamasının ardından kuyumculuk sektörüne yönelik geniş kapsamlı denetimlere başladı. Bugün 9 büyükşehirde 707 adreste eş zamanlı denetimler gerçekleştirilecek.
Bakan Şimşek'in, "Biz az kazanandan en az vergiyi almak için bir sistem kurgulayacağız ama çok kazananları uyarıyorum, vergi kaçırma, kayıt dışı çabalarının cezalarını ağırlaştıracağız, denetimleri sıklaştıracağız." sözlerinin ardından Bakanlık ekipleri harekete geçti. Vergi Denetim Kurulu (VDK), Şimşek'in düşük vergi matrahlarına dikkat çektiği kuyumculuk sektörünü yakından takibe aldı.
VDK ve Risk Analiz Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen detaylı risk analiz çalışması sonucunda, belirlenen mükelleflerin iş yerlerinde kapsamlı fiili sayımlar yapılması kararlaştırıldı. Vergi müfettişleri ile Gelir İdaresi Başkanlığı personelinden oluşan yaklaşık 3 bin kişilik denetim ekibi, kuyum sektöründe faaliyet gösteren 552 mükellefin 9 büyükşehirde bulunan 707 adresinde fiili sayım çalışmalarına başladı.
Stoklar Tek Tek Sayılacak
Saha denetimlerinde mükelleflerin mevcut stoklarının tek tek sayımı gerçekleştirilecek. Bunun yanı sıra, işletmelerde faturasız altın ve değerli taşlar alım-satımı yapılıp yapılmadığı, ödemelerin ve tahsilatların firmaya ait olmayan banka hesapları üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği, faturalarda ürünlere ait gerçek gram bilgilerine yer verilip verilmediği, mükelleflerin yetki belgesiz döviz alım-satımı yapıp yapmadığı da tespit edilecek. Ayrıca, iş yerlerinde başkalarına ait pos cihazlarının kullanılıp kullanılmadığı da kontrol edilecek.
Riskli olduğu tespit edilen mükellefler, ayrıca vergi incelemesine alınacak. Bakanlık, kuyumculuk sektörünün ardından diğer sektörlere yönelik inceleme ve saha denetimlerini plan dahilinde sürdürerek bu yıl denetimsiz hiçbir alan bırakmayacak.
.