Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hilmi Cevdet Altınyazar: Hamilelik döneminde botoks ve epilasyon yaptırmayın”

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hilmi Cevdet Altınyazar, “Hamilelik döneminde Botoks ve Epilasyon yaptırmayın, hamilelikte kullanılan cilt ilaçları bebeğinizin sağlığını etkileyebilir” dedi.

SAĞLIK 27.02.2021, 12:06
Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hilmi Cevdet Altınyazar: Hamilelik döneminde botoks ve epilasyon yaptırmayın”

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hilmi Cevdet Altınyazar, “Hamilelik döneminde Botoks ve Epilasyon yaptırmayın, hamilelikte kullanılan cilt ilaçları bebeğinizin sağlığını etkileyebilir” dedi.

Prof. Dr. Işık, hamilelik sırasında oluşan hormonal değişikliklerin insan derisini etkilediğini ve çeşitli problemler oluşturabileceğinin altını çizdi.

Hamilelik sırasında yapılmaması gereken cilt işlemlerini sıralayan Prof.Dr. Altınyazar, “Hamilelik sırasında kullanılan zararlı cilt bakımı kimyasalları ciltten emilerek bebeğinizin sağlığını olumsuz etkileyebilir. Cilt bakımı yaptırabilirsiniz ancak aşırı ısı ve elektrik akımı içeren herhangi bir makineyi kullanmaktan kaçındığınızdan emin olun. Hamileliğiniz sırasında Botoks, dolgu maddeleri veya lazer gibi tedavilere girmeyin ve kimyasal peelinglerden de kaçının. Epilasyon için lazer ve ağdadan uzak durun. Retinoid, izotretinoin, benzoil peroksit ve klindamisin içeren krem jel ve losyonlardan uzak durun” diye konuştu.

Hamilelik sırasında cildin düzenli olarak nemlendirilmesi gerektiğini belirten Altınyazar, “Ergenlik yıllarında sivilcenin bittiğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz, artan hassasiyet ve deride serum üretimi hamilelik sırasında akneye neden olabilir. Kalıcı hasardan korunmak için hamilelik döneminde tedavi edilmelidir. Hamilelik lekesi (melasma), hormonal dalgalanmalarla birlikte artan güneş hassasiyeti, yüzümüzde kıvrım yerlerimizde lekeye (pigmentasyona) neden olabilir. Yeterli güneş koruyucu uygulamak her zamankinden daha önemlidir. Hamileliğiniz sırasında güneş kremi kullanmadan dışarı çıkmayın çünkü cildiniz güneşe karşı daha duyarlıdır. Güneşe karşı daha yüksek koruma sağlamak için şapka, güneş gözlüğü gibi koruyucu giysiler giydiğinizden emin olun. Ayrıca kimyasal içerikli güneş koruyucular yerine fiziksel koruyucular tercih edilmelidir. Deri çatlağı, en sık karşılaşılan sorundur. Karın içindeki genişlemeye derimiz ayak uyduramaz ise çatlaklar oluşur. Deri oldukça elastik olmasına rağmen aşırı gerildiğinde, dokudaki kollajen ve elastin liflerinin kalıcı bir şekilde kopmasına neden olur. Azaltmak için, özellikle hamilelik sırasında cildinizi düzenli olarak nemlendirmek önemlidir. Çatlaklar birçok kez kaçınılmaz olsa da nemlendirme ile daha az oluşması sağlanabilir. Çatlakları önlemek, kaşıntıyı azaltmak ve hamileliğin neden olduğu kuru cildi yatıştırmak için sık sık nemlendirin. Daha da kuru olma eğiliminde olduklarından vücudunuzun her yerini, özellikle dizlerinizi, dirseklerinizi, meme uçlarınızı vb. nemlendirin. Cildinizin sağlığını korumak için uygun bir temizleyici, güneş kremi, nemlendirici vb. kullanmanız gerekir. Ürünler hakkında endişeleriniz varsa daha doğal ve organik ürünler kullanmayı deneyin. Yüz ve vücut bakımı rutininize bir C vitamini serumu ekleyin” ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü