Kronik hastalıklar nelerdir?

Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkmasından bu yana tüm dünyaya yayılan corona virüs salgını korku salmaya devam ediyor.

SAĞLIK 23.03.2020, 12:56 23.03.2020, 14:13 Fikriye Koka
Kronik hastalıklar nelerdir?

Tüm dünyayı etkisi altına alan corona virüse karşı önlemler alınmaya devam ediyor. Özellikle risk grubunda olan kişiler arasında yaşlılar ve kronik hastalığı olan vatandaşlar yer alıyor. Son yapılan açıklamaya göre hem 65 yaş ve üstü vatandaşlara hem de kronik hastalığı bulunan kişilere sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. İnsanlar bu durumda hangi hastalıkların kronik hastalıklar arasında girdiğini merak ediyor. Kronik hastalıkların özellikleri nedir? Hangi hastalıklar kronik hastalık olarak kabul ediliyor? İşte merak edenler için kronik hastalıklar listesi…

KRONİK HASTALIK NEDİR?

Kronik hastalıklar, 3 ay veya daha uzun süreli olan hastalıklar için adlandırılıyor. Ömür boyu tedavi gerektiren bu hastalıklar kişinin yaşan kalitesini doğrudan etkileyen hastalıklar arasında yer alırken düzenli tedavi ile hastanın yaşam kalitesi belirli bir seviyede tutuluyor.

KRONİK HASTALIKLARIN ÖZELLİKLERİ

Risk faktörleriyle karşılaşma ile hastalığın ortaya çıkması arasında geçen süre çok uzun olabilir.

Tam kür genellikle sağlanamaz ve genellikle orta yaşta baslar, ömür boyu sürer.

Zaman zaman iyileşme dönemine girse de tekrarlar

Hastanın periyodik tıbbi bakımları olmalıdır.

Ekonomik yükü çok artırırlar.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINI KAPSAYAN KRONİK HASTALIKLAR

İŞTE KRONİK HASTALIKLAR LİSTESİ...

Hipertansiyon

KOAH hastalığı

Şeker hastalığı

Kalp/damar hastalığı

Kronik hastalıklar nelerdir? İşte kronik hastalık çeşitleri listesi

Bağışıklık sistemi düşük

Kronik akciğer hastalığı

Astım

Kronik hastalıklar nelerdir? İşte kronik hastalık çeşitleri listesi

Böbrek

Karaciğer hastalığı olanlar

Ve bağışıklık sistemini bozan ilaçları kullananlar

22 Mart 2020 tarihinden itibaren ikametlerinden dışarı çıkmaları, açık alanlarda, parklarda dolaşmaları ve toplu ulaşım araçları ile seyahat etmeleri sınırlandırılarak sokağa çıkmalarının yasaklandığı belirtildi.

KRONİK HASTALIKLAR HANGİLERİ

ASTIM

Astım, solunum yollarının süregelen bir iltihap sonucu aşırı derecede duyarlı olmasına ve bazı etkenlerle zaman zaman daralmasına neden olan bir solunum yolu hastalığıdır.

KOAH

Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), zayıf hava akışının görüldüğü obstrüktif bir akciğer hastalığıdır. Tipik olarak zamanla daha kötüleşir. Ana belirtileri nefes darlığı, öksürme ve balgam üretimidir. Kronik bronşit sahibi insanların çoğu aynı zamanda KOAH hastasıdır.

HİPERTANSİYON

Yüksek tansiyon (hipertansiyon), tüm dünyada ciddi olarak insan ve toplum sağlığını tehdit eden, kalp krizi, felç ve böbrek yetmezliği gibi ölümcül sonuçlara yol açan, tehlikeli ve yaygın bir hastalıktır. Kan basıncı ile kalp damar hastalıkları arasında yakın ilişki vardır. Kan basıncı ne kadar yüksekse kalp krizi, kalp yetmezliği, felç, göz ve böbrek hastalıkları gelişme riski de o kadar yüksektir.

ŞEKER HASTALIĞI (DİYABET)

Diyabet halk dilinde bilinen adıyla şeker hastalığı, kandaki şeker düzeyini dengeleyen insülin hormonunun; eksikliği ve/veya yeterince salgılanmasına rağmen, vücutta kullanılamaması sonucu oluşan kronik metabolizma bozukluğudur.

KRONİK BÖBREK HASTALIĞI

Kronik böbrek hastalığı, böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönem ilerleyici kaybı ile karakterizedir. Böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun tüm organlarını etkileyen ciddi sorunlar ortaya çıkar.

Dünyada her 10 kişiden birinde böbrek hastalığı bulunmaktadır. Ülkemizde durum daha da kötüdür. Türkiye'de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı bulunmaktadır.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü