Omicronun Kız Kardeşi!!!

Avustralya'da Omicron üzerine yapılan araştırmalarda, virüsü kapan bir adamda varyantın bir alt soyu tespit edildi.

SAĞLIK 08.12.2021, 13:41 Ferhat KOÇ
Omicronun Kız Kardeşi!!!

Avustralya'da Omicron'un kardeş bir alt soyu tespit edildi. Uzmanlar, bu durumun bir ilk olduğunu açıkladı.

Omicron testi pozitif çıkan Güney Afrikalı bir adamda var olan varyantla ilgili açıklama yapan yetkililer, virüsün alt soy olduğu gerçeğinin uluslararası komite tarafından onaylandığını söyledi.

Omicron'un 'kız kardeşi' olarak isimlendirilen kardeş varyantın tespiti normal Omicron'a göre daha zor. Çünkü Omicron'da var olan bir S geni varyantın bulunmasını kolaylaştırıyordu. Kız kardeşte ise bahsi geçen S geni yok.

Bu da Kız Kardeş Omicron'un tespitini zora sokuyor. Şu an için aşıların kız kardeşe etkisi ya da bulaşıcılığı konusunda herhangi bir şey bilinmiyor.

Pfizer'dan yapılan son açıklamaya göre ise ülkemizde de yoğun olarak tercih edilen 2 doz BioNTech aşısı Omicron varyantından koruyor.

Pfizer'ın İngiltere Müdürü İngiliz ve İlaç Endüstrisi Derneği Başkanı Ben Osborn, gelecek yıllarda yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının güçlendirici dozlarına ihtiyaç duyulabileceğini bildirdi.

Osborn, İngiltere'nin Kovid-19 aşı kampanyasının birinci yıl dönümünde verdiği röportajda, "Bilim ve veriler bize gösteriyor ki önümüzdeki birkaç yıl boyunca yetişkin nüfusumuzda bir miktar güçlendirici dozlara ihtiyacımız olacak." dedi.

İnsanların güçlendirici aşılara ne kadar süre ihtiyaç duyacakları sorusu üzerine Osborn, "Bence uzun yıllar açısından bunu söylemek zor çünkü hiçbirimiz virüsün zamanla nasıl gelişeceğini tahmin edemeyiz." yanıtı verdi.

Güney Afrika'da ortaya çıkan koronavirüs salgınının yeni varyantı Omicron ile ilgili ilk laboratuvar test sonuçları açıklandı.Sonuçların gelmesinin ardından Dünya Sağlık Örgütü'nden Omicron varyantına iliştin çarpıcı açıklamalar geldi.

Araştırmacılar, aşıların oluşturduğu antikorların yeni varyantlara karşı etkisinde "büyük bir düşüş" olduğunu söylüyor. Ancak AFP haber ajansına konuşan WHO acil durum direktörü Mike Ryan ise, Omicron'un halihazırda kullanılan aşılara karşı diğer varyantlardan daha güçlü olduğuna dair bir gösterge olmadığını söyledi: "Bugüne kadar bütün varyantlara karşı, hastaneye yatışlar ve ölümlerdeki azalma göz önüne alındığında etkili olduğunu kanıtlamış çok güçlü aşılarımız var. Omicron için de bunun geçerli olmayacağını varsaymak için hiçbir gerekçemiz yok."

İlk verilere göre Omicron varyantının insanları Delta ve diğer varyantlardan daha fazla hasta etmediğini hatırlatan Dr. Ryan, "Bir fark varsa, o da semptomların daha hafif olduğudur" dedi.

Afrika Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nden araştırmayı yürüten Prof. Dr. Alex Sigal, henüz Omicron'un aşıyla gelişen antikorlardan kaçma kapasitesi konusunda net bir veriye ulaşmadıklarını belirtti.

İlk Omicron vakası kasım ayında Güney Afrika'da görüldü. Varyantla ilgili klinik çalışmalar halen devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, Omicron varyantı şu anda 38 ülkede tespit edildi; ancak bu ülkelerin hiçbirinde tespit edilmiş bir ölüm yok.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü