Alanyaspor - Fenerbahçe maçı tekrar edilecek mi?

Türkiye günlerdir Alanyaspor - Fenerbahçe maçında yaşanan 'kural hatası' iddialarını konuşuyor. Şimdi söz sırası, futbol oyun kurallarını belirleyen Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) yetkililerinde...

SPOR 19.09.2019, 14:17 19.09.2019, 17:51 Fikriye Koka
Alanyaspor - Fenerbahçe maçı tekrar edilecek mi?

Türkiye günlerdir Alanyaspor - Fenerbahçe maçında yaşanan 'kural hatası' iddialarını konuşuyor. Şimdi söz sırası, futbol oyun kurallarını belirleyen Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) yetkililerinde... SABAH'a konuşan IFAB yetkilisi Alanyaspor - Fenerbahçe maçındaki tartışılan taç pozisyonu için kuralın ne söylediğini ve tekrar kararı olup olmaması hakkındaki görüşünü açıkladı!

Aytemiz Alanyaspor ile Fenerbahçe arasında oynanan Süper Lig'in 4'ncü hafta maçında kural hatası olduğu gerekçesiyle TFF'ye başvuran sarı-lacivertliler, maçın tekrarlanmasını istiyor.

Ligde 4'ncü haftanın tartışmaları sürüyor. Alanyaspor'un Fenerbahçe'yi 3-1 yenmesinin ardından kural hatası iddiaları spor kamuoyuna damgasını vurdu.

Kanarya, 2 gerekçe ile TFF'ye başvuruda bulunarak maçın iptalini istedi. Peki Alanyaspor-Fenerbahçe maçındaki kural hataları neler? İşte detaylar…

Fenerbahçe'ye göre Alanyaspor maçında iki kural hatası yapıldı. bunlardan birincisi; ilk gol öncesi Alanyaspor oyuncusu tacı yanlış yerden kullandı ve top tekrardan ev sahibi ekibe verildi.

Sarı-lacivertliler, ikinci kural hatasının ise ikinci gol öncesi Cisse'nin henüz ceza sahasını terk etmeden kalecinin topu oyuna sokmasını gösterdi.

KANARYA KONUYU TFF'YE TAŞIDI

Fenerbahçe yönetimi ise Alanya maçında tespit ettikleri bu 2 durumu ise Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) bildirerek, maçın tekrarlanmasını istedi.

KALECİ ATIŞI KURALI

Kale vuruşu kullanıldığında, penaltı sahası içerisinden çıkmaya zaman bulamamış bir rakip oyuncu varsa hakem oyunu durdurmaz.

Lakin, atış hızlı kullanılmış olsa dahi alanda kasıtlı bir şekilde bulunan rakip takım oyuncusu avantaj sağlayamaz.

TAÇ KURALI

MADDE 15/1: Top oyun alanına girmesiyle oyunda sayılır. Şayet top oyun alanına girmeden evvel yere değmesi durumunda taç atışı aynı takım tarafından aynı yerden yeniden kullanılır. Eğer taç atışı doğru kullanılmazsa, rakip takım tarafından yeniden kullanılır.

Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) yetkilileri, A.Alanyaspor - Fenerbahçe maçındaki tartışılan taç pozisyonu için kuralın tekrarı gerektirdiğine işaret etti.

Olay yaratan taç pozisyonu hakkında futbolun kural koyucusu olan IFAB (Uluslararası Futbol Birliği Kurulu) Sabah Gazetesi'nin sorularını cevapladı.

Pozisyonda kural hatası olup olmadığı sorusuna hakem hataları hakkında yorum yapmak istemediklerini belirten IFAB yetkilisi Boudien Broekhuis, yanlış yerden taç atılmasıyla ilgili maddeyi bize yanıt olarak gönderdi:

"Eğer hatalı bir taç atışı gerçekleşmişse, bu atışın tekrarında topun rakip takıma geçmesi gerekmektedir. Aynı takımın taç atışını tekrarında da kullanması için gereken durum ise şudur:

Eğer taç atışında top saha içi yerine saha dışı bir yere ilk olarak değerse, bu durumda topu aynı takım tekrar alır ve tacı kullanır."

RAPORLARDA YOK

Alanyaspor-Fenerbahçe maçına damga vuran taç atışıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Maçın gözlemcisinin bu anı raporuna yazmadığı öğrenildi.

Aytemiz Alanyaspor yetkililerinden Alpaslan Edizer ise tartışılan konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

"Oyuncumuz taç atışını kullanmadan önce Özkahya yerin olması gerekenden farklı olduğu düşüncesiyle oyunu zaten durduruyor. Sonrasında da oyuncumuz taç atışını durmuş oyuna rağmen atıyor.

Yani tacın tekrarı var gibi görünse de aslında ilk taç atışı sırasında oyun zaten oynanmıyor. Yani ikinci atılan taç atışı aslında hakem için ilk atılan taç anlamına geliyor. Bu da tacın el değiştirmesi gerektiği durumunu da ortadan kaldırır."

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü