Spor yazarları Trabzonspor-Beşiktaş derbisini değerlendirdi

Süper Lig'de 2020-2021 sezonunun ilk haftasında derbi heyecanı yaşandı. Beşiktaş, 4 gole sahne olan zorlu maçta ezeli rakibi Trabzonspor'u 3-1 yenerek lige iyi bir başlangıç yaptı. Spor yazarları, dev derbiyi değerlendirdi. İşte müsabakaya dair öne çıkan yorumlar...

SPOR 14.09.2020, 12:16 Fikriye Koka
Spor yazarları Trabzonspor-Beşiktaş derbisini değerlendirdi

SİNAN VARDAR - SÜPER ÖTESİ

Öncelikle Covid-19 testi pozitif çıkan Beşiktaş Teknik Direktörü Sergen Yalçın'a geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Umarım bir an önce kendisini yine takımın başında görürüz. Dünkü farklı galibiyet en çok onu sevindirmiştir.

Beşiktaş dün ligin en önemli deplasmanından çok kolay 3 puan kazandı. Siyah-beyazlı takımda tabii ki kağıt üzerinde eksikler büyük dezavantajdı. Özellikle ilk 30 dakikada Beşiktaş kendi sahasından hiç çıkmazken Trabzonspor'un şuursuz baskısı duvardan döndü. Golü hiç düşünmeyen Beşiktaş'ın Tyler Boyd'un harika vuruşuyla öne geçmesi siyah-beyazlı takımı da kendine getirdi. Bundan sonra Kara Kartal maçı rölantiye aldı ve ikinci yarıda belki de tarihi farkı kaçırdı.

"BU SEZONUN EN İYİ TRANSFERİ BENİM DER GİBİYDİ"

Beşiktaş'ın orta sahasında Atiba ve Mensah müthiş savaştı. Mensah dünkü futboluyla, "Bu sezonun en iyi transferi benim" der gibiydi. Oğuzhan da sakatlanıncaya kadar takım arkadaşlarını çok iyi organize etti. Umarım önemli bir şeyi yoktur. Tabii bir de Necip'i unutmayalım. Necip sağda harika performansıyla benim yine baş tacım oldu.

Trabzon belli ki gol silahı Sörloth'u aradı. Abdülkadir Ömür ve Nwakaeme de bal yapmayan arı gibiydi. Tabii ki bordo-mavili takımı dünkü skor nedeniyle eleştirmek haksızlık olur ama Flavio'nun gördüğü kırmızı kart tam bir amatör futbolcu işiydi.

"BEŞİKTAŞ'IN BAŞINI ÇOK AĞRITABİLİR"

Beşiktaş'ın yeni transferi Welinton saatli bomba gibi... Geçtiğimiz gün Göztepe maçını izlerken Atınç Nukan'ı izlerken hayran kaldım. Atınç, Leipzig'e giderken kulübe 6 milyon euro kazandırmıştı. Bu Brezilyalı savunmacı Beşiktaş'ın başını çok ağrıtabilir. Aman dikkat!

Beşiktaş Trabzon'dan harika bir skorla dönerek lige bomba gibi bir giriş yaptı. Takımda çok eksik var ve bu eksikler giderilirse Beşiktaş için güzel bir sezon olabilir.

NECMİ PEREKLİ - HAZIR DEĞİL

Trabzonspor kendi sahasında konuk ettiği Beşiktaş karşısında lige galibiyetle başlamaya hazırlanmıştı. Oyuna gerçekten iyi başladı lakin ilerleyen dakikalar Trabzonspor'un hiç de istediği gibi gitmedi. Belki de Beşiktaş da böyle bir skoru aklının ucundan bile geçiremezdi. Trabzonspor'un bu yapı ve oyun şekliyle asla bu ligde bir varlık göstermesi mümkün değil. Adeta lige hiç hazır olmamış havasında bir görüntü vardı.

Takımın en favori iki adamı Ekuban ve Nwakaeme ise bu maçta geçen yıla baktığımızda adeta sahada yokları oynadı. Sağ tarafta Pereira'nın yokluğu özellikle ofansif anlamda çok arandı. Genç Serkan tüm iyi niyet ve gayretine rağmen bu mevki için henüz hazır gözükmedi.

Hücum anlamında Trabzonspor rakibine karşı pek etkisiz gözüktü. Özellikle Trabzonspor orta alanda rakibini durdurup oyunu kendi lehine çevirmekte çok etkisiz kaldı. Bunun sebebi bana göre orta alanı kontrol edip toparlayarak takımını organize edebilecek kabiliyette birisinin çok arandığını da hatırlatalım.

Trabzonspor'da rakip savunmayı rahatsız edebilecek bir santrfora fevkalade ihtiyaç var. Her ne kadar bu maçta rakibine kendi sahasında farklı yenilmiş olsa da ligin ilk maçı olması sebebiyle bu köprünün altından çok daha fazla su akar. Bence bu maçta alınan mağlubiyet ve zaaflar tespit edilerek sebepleri gelecek haftalarda telafi edilmesine gayret edilir. Tabii ki ilk otuz dakikada ortaya koyduğu performansla rakibine üstün gözüken bordo-mavili ekip bu oyunu doksan dakikaya yaymaya gayret etmelidir.

REHA KAPSAL - KÖTÜNÜN İYİSİ

Trabzonspor'un kendi sahasında bu kadar kötü oynayıp farklı mağlup olması ile ilgili birçok etken sayabiliriz. Takımın saha içi enerjisi aşırı derecede sezon başı olmasına rağmen çok düşüktü. Saha içi hiçbir oyun planı yok. Tabii ki giden oyuncular Sosa ve Novak ile transfer durumu olan Sörloth'un yokluğu da eklendi. Aynı zamanda Pereira'nın sakatlığı, yeni transferlerin de sakatlığından dolayı yer alamaması Trabzonspor'un kadro yetersizliğini net bir şekilde ortaya çıkardı.

"KULÜBEDE DEĞİL SAHADA OLMASI GEREKİR"

Trabzonspor'da Edgar'ın kulübede değil sahada olması gerekir. Sahada değilse doğru transfer değil. Trazonspor'un önceliği ilk başta kaliteli stoperdir. Şunu da söylemek gerekir, Trabzonspor geçen sezon rakip sahada en rahat pozisyon bulan, hücum gücü Süper Lig'de en güçlü takımdı. Savunma zaafiyeti de vardı. Bu sene ise yine savunma zaafiyeti var. Hücumda sırf Sörloth üzerinden okumamak gerekir. Hücumda da eski gücünün çok uzağında. Saha içinde hem savunmada hem hücumda yetersiz görüntüsü vardı.

Beşiktaş maçı kazandı ama istenen oyunu oynamadı, sabırlı ve dengeli futbol oynamak istedi. Eldeki kadroyla zaten başka bir oyun ortaya çıkmazdı. Burada bireysel özelliklerle en başta Boyd'un golü, Hüseyin'in de Uğurcan'ı yanıltması vardı. Aynı şekilde yeni transfer Flavio'nun hem gereksiz yaptırdığı penaltı hem de oyundan atılması maçı Beşiktaş lehine döndürdü.

Beşiktaş'ın geçen seneye göre kaleci hariç oynayan 11'inden 5'inin gitmesi, yerine istenen seviyede oyuncuların gelmemesi Beşiktaş'ın geçen sene son dönemdeki olumlu oyununu yansıtamamasının en önemli nedeniydi. Beşiktaş'ın da Trazonspor'un da hem transferlere hem de daha iyi oyun kurgularına saha içinde ihtiyaçları var. Derbide 'kötünün iyisi' olan Beşiktaş, karşılaşmayı kazanmasını bildi.

TURGAY DEMİR - SÖRLOTH VE COVİD-19!

Beşiktaş ligin en zor deplasmanında tatlı bir rüya gördü. Transfer dönemi çok iyi geçmemişsin, yetmezmiş gibi tam maça çıkacakken hocan Covid pozitif çıkıyor... Moraller yerlerde doğal olarak. Öte yandan Trabzonspor da moralsizdi. Sörloth'un son dakika golü bordo-mavili takımın bütün motivasyonunu bozmuş besbelli...

Sahadaki kötü futbolun özeti de buydu bence; Sörloth'un gidişi Trabzonspor'u, Sergen hocanın Covid-19 pozitif olması da Beşiktaş'ın elin ayağını titrek hale getirmişti deyim yerindeyse. Bu şartlarda daha sakin olan kazanacaktı, 90 dakikanın sonunda da öyle de oldu. Beşiktaş üç şut çekti (biri penaltı) üç gol attı, Trabzonspor'un da biri duran toptan sadece iki şutu vardı.

"N'SAKALA BEKLENTİLERİMİN ÜZERİNDEYDİ"

Böylesine kötü manzaralarda disiplinli olan kazanır. Beşiktaş daha derli toplu ve disiplinliydi. Boyd harika bir gol attı, ardından Beşiktaş kontrolü ele geçirdi. Mensah, Atiba ve Oğuzhan orta alanı iyi tuttular. Wakaeme'ye boş alan bırakmayan savunma oyuncuları ve özellikle N'Sakala benim beklentilerimin üzerindeydi...

Genç Hasic'in zamana ihtiyacı var. Ayağına top yakışan Atakan bu sezon bir şekilde formayı kapar diyorum. Larin ön tarafta stoperleri meşgul etti ama daha fazlasını yapamadı. Yani Beşiktaş'ın iyi bir golcüye ihtiyacı olduğu aşikar. Sonuç olarak yeni sezona Trabzon gibi zorlu bir deplasmanda üç golle kazanmak büyük iş. Tebrikler.

ERMAN TOROĞLU - YERSEN VAR!

Sezonun ilk maçları... Tamam bu maçlarda aman aman oynamayabilirsin. Bahane hazır, sezon başı. Ama şu bir gerçek; tecrübeliysen detaylarda başarılı olursun ve iyi oynamadığın maçlardan 3 puanla çıkarsın. İyi oynadığın zaman zaten kazanırsın. Mühim olan, iyi oynamadığın zaman maç kazanmak.

İlk yarı oynandı, koca 45 dakika. İki takım da çok kötü. Bir tane şans golü Beşiktaş lehine 1-0... İkinci yarı başlıyor, Trabzonspor yine çok kötü. Beşiktaş biraz kımıldıyor. Bir penaltı pozisyonu var. Hakem vermedi, VAR'daki Cüneyt Çakır verdi. Verilir mi? Tartışılır... Yorum... Ben Atiba'ya bu pozisyonlarda güvenmediğim için fazla bir şey söylemeyeceğim.

Trabzonspor 10 kişi kalınca tamamen stop etti. Beşiktaş istediği gibi oynadı. Kaleci genç, iyi gözüküyor diyorlar da maç 3-0 olmasaydı ne olurdu? O hata için ne denirdi? Kalecinin yaptığı hatadan sonra arkasında başka adam yok. Yandı gülüm keten helva olursun! Oğuzhan çıkıp, Dorukhan girince orta saha biraz hareketlendi.

Geçen sene Trabzonspor'da Sörloth yarım takımdı. Herkes onu kullandı, onun üzerine bindiler ve sezon sonuna kadar gittiler. Bu sene de yük orta sahada 'akıllı bıdık'a binmiş. Abdülkadir Ömür de nereye kadar mücadele edebilir?

"BU KADAR KÖTÜ MÜCADELE ETMEYE HAKKI YOKTUR"

Trabzonspor "Eksiğim var" diyebilir ama takım havası kaybolmuş. Sahaya 11 kişi çıkıyorsun, iyi oynamayabilirsin. Olabilir... Ama bu kadar kötü mücadele edersen bunun bir sebebi vardır. Trabzonspor takımının bu kadar kötü mücadele etmeye hakkı yoktur. Maçın kırılma noktasında maçın hakemi yoktu, VAR'da oturan Cüneyt Çakır karar verdi. Türkiye'de VAR böyle... Bazen öyle VAR, bazen böyle VAR! Yani yersen VAR!

ZEKİ UZUNDURUKAN - BU TAKIMIN HALİ NE BÖYLE?

Geçen sezon şampiyonluğu son anda kaybetmende hakem hatalarının büyük rolü olmuş tamam da; senin yeni sezona daha güçlü bir kadro ile girmen gerekmez miydi? Yapılan transferlerden sadece Flavio sahada. O da hem penaltı yaptırdı, hem de kırmızı kart gördü. Yedek kulübesi geçen yıl zayıftı. Bu sezon geçen sezondan daha da zayıf.

Trabzonspor sezona hiç hazır bir görüntü vermedi. İlk yarıda yüzde 66 topla oynamışsın ama Beşiktaş kalesine isabetli bir şutun bile yok. Ekuban, Beşiktaş stoperlerinin arasında kayboldu gitti. Nwakaeme'nin ne yaptığı belli değil. Kanatları da hiç kullanamadı Trabzonspor. Geçen sezon bu takımın stoper sıkıntısı vardı. Bu sezon bek sıkıntısı da eklenmiş üstüne. Serkan Asan, Boyd'un golünde zayıf kaldı.

"DİĞER HAKEMLER DE PENALTI VERECEK Mİ?"

Flavio'nun yaptırdığı penaltı pozisyonu, her maçta ceza sahasında yaşanan bir hadise. Tamam Flavio, rakibini tutmamalı. Tutarsan penaltı. Dün Ali Şansalan, VAR'dan izleyip penaltıyı verdi. Genelde bizim hakemlerimiz bu pozisyonlarda penaltı vermezler. Ama dün verildi. Sezon boyunca en az 100 kez böyle pozisyonları izleyeceğiz. Bakalım diğer hakemler de penaltı verecek mi? Hiç sanmıyorum!

"HÜSEYİN HOCAYA NEDEN YAZIK ETTİNİZ?"

Dün kenarda maçı film gibi izleyen Newton, ilk maçta sınıfta kaldı. Madem, Newton'u getirecektiniz, Hüseyin hocayı neden gönderdiniz? Hüseyin hocaya neden yazık ettiniz? Getirdiğiniz hoca, Hüseyin Çimşir'in yardımcısı... Siz takımın iskelet kadrosunu koruyamazsanız, üstüne bir de Sörloth'u kaybederseniz, yenilgi kaçınılmaz olur. Hem süper golcünüzü hem de gizli golcünüzü (Novak) kaybettiniz.

Dün Trabzonspor, geçen sezonki kimliğinden çok uzaktı. Geçen sezon rakiplerine kök söktüren, çatır çatır maçlarını kazanan Trabzonspor gitmiş, yerine kırılgan ve özgüvensiz bir takım gelmiş adeta.... İlk haftadan takımları eleştirmek çok doğru değil! Şöyle 5-6 haftanın geride kalması lazım. Ama görünen köy de kılavuz istemez. Ben, dünkü maç özelinden eleştiriyorum zaten bordo-mavilileri...

"YILDIZ BİR GOLCÜYE İHTİYACI VAR"

Trabzonspor'da Beşiktaş karşısında coşku yoktu, hırs yoktu, takım bütünlüğü yoktu. Sahada iyi oynayan oyuncu yoktu. Kadrosundan bu kadar oyuncu kaybeden Beşiktaş, Trabzon deplasmanından farklı galibiyetle dönerek lige müthiş başladı. Trabzonspor'un kaliteli 2 stopere, orta alanda bir lidere ve Sörloth'un yerine yıldız bir golcüye ihtiyacı var. Bu reçetedeki ilaçlar alınmazsa, Trabzonspor'un işi çok ama çok zor olur...

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:09
Güneş 06:30
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:14
Yatsı 20:30
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü