Akıllı telefon alırken birçoğumuzun göz önünde bulundurduğu kriterlerin başında kamera kalitesi geliyor. Peki kamerası iyi diye binlerce lira verdiğimiz telefonlarımızın bu özelliğinden nasıl daha iyi faydalanabiliriz?
Business Insider, bu soruyu National Geographic fotoğrafçısı Kiliii Yüyan'a sordu. Amazon'dan Arktik'e dünyanın dört bir yanındaki toplumların doğayla ilişkilerini görüntüleyen Yüyan'ın National Geographic'te yayımlanan ilk fotoğrafları 2018'de çektiği Alaska'daki balina avcılarını ölümsüzleştiren kareler olmuştu. Fotoğrafçının çektiği bir kare de derginin Temmuz 2022 sayısının kapağını süslemişti. Yüyan son olarak 2023'te Sıra Dışı Hikâye Anlatıcılığı dalında Eliza Scidmore ödülüne layık görüldü.
Business Insider'a yaptığı açıklamada günümüzde insanların "fotoğraf içinde boğulduğunu" ancak yine de çektiğiniz fotoğraflarla öne çıkmanın yolları olduğunu belirten Yüyan özellikle sıra dışı açıların, özneye yakınlığın, ilginç arka planların ve fotoğraf çekmek için harcanan zamanın önemine dikkat çekti.
Gelin bunlara tek tek bakalım...
1- En iyi ışığı ve arka planı yakalamak için acele etmeyin ve çok sayıda fotoğraf çekin
Tek bir noktada uzun süre kalıp çok sayıda fotoğraf çekmek, en iyi sonuca ulaşmanın yollarından biri. Yüyan, "Profesyonel fotoğrafçıların sırrını açıklıyorum: Çok fazla fotoğraf çekeriz ve kötüleri eleyip bir iki tane iyi olanı tutarız. Aynı şeyi siz de telefonunuzda yapabilirsiniz" dedi.
Tek bir noktada uzun süre kalmanın optimal ışığı ve ilgi çekici arka planları bulmaya ve kişinin kendisini o ortamın bir parçası kılmasına yardımcı olduğunu söyleyen Yüyan, "İyi fotoğraflar derin gözlemlerin sonucudur. İlham perileri yavaşlayanları, oradan oraya koşturmayı bırakanları ve kendilerini spesifik bir yerin ya da anın parçası haline getirenleri ödüllendirir. Bu yüzden tek bir noktada kalın, tonlarca fotoğraf çekin ve hayatın lensinizin karşısında yaşanmasına alan açın" ifadelerini kullandı.
2- Telefonların küçük ve hafif olması avantajını kullanarak alışılmadık açılardan fotoğraflar çekmeye çalışın
Yüyan, mükemmel açıyı bulmak için sıradan açıların dışına çıkmak gerektiğini belirterek, "Telefonunuzu göz hizasında kullanmak bir alışkanlık haline gelebilir. Ancak iyi selfie çeken birine dikkat ettiğinizde telefonu aşağı, yukarı ve diğer yönlere çevirip iyi açılar yakalamaya çalıştığını görürsünüz. Aynı şey tüm fotoğraflar için geçerli" dedi.
Bu noktada en önemli kriterlerden birinin açının fotoğrafa katacağı derinlik olduğunu belirten Yüyan, "Örneğin bir çocuğun fotoğrafını çekerken çocuğa yukarıdan bakan bir açı düz ve sıkıcı fotoğraflar ortaya çıkarır. Ancak çocuğun göz hizasının altından çekilen bir kare hem çocuğun katmanlarını hem de tepesindeki şeyleri gösterir. Bir çocuğun göz hizasının altına inip yukarı doğru nadiren bakarız ama bu bakış açısı sihirli olabilir" diye konuştu. Yüyan'ın verdiği bu örnek, kedi köpek gibi ufak hayvanların fotoğrafları için de geçerli.
Aynı şekilde çekim açısını değiştirerek fotoğrafa derinlik katma tavsiyesi yüksek binalara da uyarlanabilir.
3- Manzara fotoğraflarında önde bir özneye odaklanın
Doğa bize fotoğrafı çekilebilecek büyüleyici manzaralar sunuyor. Ancak bu manzara fotoğrafları binlerce kez çekildiğinden, sıradan bir kareyle ön plana çıkmak oldukça zor. Yüyan böyle durumlar için önde bir özneye odaklanma tavsiyesini verdi ve ekledi:
"Dağlar ya da şelaleler gibi harika arka planları bulmak kolaydır çünkü her zaman onları arıyoruz. Diğer yandan açmakta olan yabani çiçekler ya da pütürlü bir ağaç gövdesi gibi ön plan nesnelerini, doğru konumda bulmak çok daha zor olabilir."
Ön plana yerleştirilecek nesneyi bulduktan sonra manzarayı arka plana fon olarak yerleştirmeyi tavsiye eden Yüyan, "Bu sayede fotoğraflarınız derinlik ve samimiyet kazanacak ve benzersiz olacak" dedi.
Bu taktik aynı zamanda, fotoğrafçıyı da fotoğrafını çektiği manzaranın bir parçası haline getiriyor.
4- Telefon kameralarının yakın çekimde daha iyi performans verdiğini unutmayın
Yüyan, daha samimi hale getirmenin fotoğrafların gücünü artıracağını çünkü fotoğrafa bakan kişinin fotoğrafçının öznesine olan yakınlığını hissedeceğini belirtti.
Bu nedenle fotoğraf çekerken, fotoğraftaki nesnenin yanındaymışsınız gibi hissettirme tavsiyesini veren Yüyan, "Kameranın yakınlaştırma fonksiyonunu kullanmak yerine öznenizin yanına gidin ve olan bitene mümkün olduğunca yaklaşın" diye konuştu.