Aktekke Meydanı'nda Sema ve Yunus Emre İlahileri Programı

Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ve İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi (İRFA) iş birliğiyle sema mukabelesi ve musiki dinletisi düzenlendi.

ÜNİVERSİTE 22.06.2021, 14:25 Fikriye Koka
Aktekke Meydanı'nda Sema ve Yunus Emre İlahileri Programı

"2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı" kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Aktekke Meydanı'nda düzenlenen programa vatandaşların ilgisi yoğun oldu.

Programa Cumhuriyet Başsavcısı Behçet İşlek, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Nuri Özbey, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, il ve üniversite protokolü, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ev sahipliğinde İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu (IDTMAUT) İrfan, Tasavvuf ve Meydan Meşkleri Bölümü tarafından icra edilen programın açılış konuşmasını KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak yaptı.

"Yunus iklimini her vesileyle yaşamak ve yaşatmak istiyoruz"

Rektör Namık Ak, 2021 yılının Karaman için önemine değinerek şunları söyledi: "2021 yılı UNESCO tarafından, vefatının 700’üncü yılı nedeniyle ‘Yunus Emre Yılı’ olarak ilan edilmiş; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle de ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ olarak belirlenmiştir. Hazreti Yunus’un Karamanlı olması ve Karaman'ımızın aynı zamanda Türkçenin başkenti olarak anılması nedeniyle bu yıl kanaatimizce Karaman işaret edilmiştir. Buradan hareketle 2021 yılında Valilik, Belediye, Üniversite başta olmak üzere ilimizin diğer kurum ve kuruluşlarıyla birlikte Yunus Emre’yi en iyi şekilde anmak ve anlamak, Yunus iklimini her vesileyle yaşamak ve yaşatmak, Yunus’un sevgi ve hoşgörü anlayışını, insan, kainat ve Yaratan’a dair üstün kavrayışını hayatın her alanına taşımak, bunların yanı sıra Türkçemizin doğru ve etkin şekilde kullanımını teşvik ederek dilimizin Yunusça engin ifade ve manasını yeniden güçlendirmek amacıyla birçok faaliyet planladık. Bu faaliyetlerin bir kısmını hayata geçirirken bir kısmının da hazırlıklarına devam etmekteyiz. Bugün burada Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleriyle, Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ve İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi iş birliğiyle önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyoruz."

"Hazreti Yunus’un ve Hazreti Mevlana’nın mirasına sahip çıkıyoruz"

Rektör Namık Ak konuşmasının devamında, "İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu bünyesindeki İrfan, Tasavvuf ve Meydan Meşkleri Bölümü tarafından icra edilecek olan Yunus Emre İlahileri ve Sema programını, Hazreti Yunus’un ve Hazreti Mevlana’nın mirasına sahip çıkan, mazisine ve kültürel değerlerine sonuna kadar bağlı olan siz değerli Karaman halkımızın iştirakiyle Aktekke Meydanı’nda, Hazreti Mevlana’nın validelerinin ve Hazreti Yunus’un manevi huzurlarında gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Programın düzenlenmesine verdikleri desteklerden dolayı Valimiz Sayın Mehmet Alpaslan Işık ve Belediye Başkanımız Sayın Savaş Kalaycı’ya, programda emeği geçen herkese, İstanbul’dan ve Konya’dan ilimize teşrif eden başta Sema mukabelesini yönetecek olan Postnişin Mehmet Fatih Çıtlak Beyefendiye, Musiki Topluluğuna, katılımlarınızdan dolayı siz kıymetli misafirlerimize ve yayınımızı sosyal medya hesaplarımızdan çevrim içi ortamda canlı olarak takip eden değerli izleyicilerimize teşekkür ediyor; selam ve hürmetlerimi sunuyorum." dedi.

Açılış konuşmasının ardından selamlama konuşması yapan Postnişin Mehmet Fatih Çıtlak, “Bizi Hazreti Pir Molla-i Muhammed Celaleddin Rumi Efendimizin annesi huzurunda buluşturduğunuz için ve bu güzel ortamı sağlamak üzere himmetlerinizden dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Benim de dedemin dedesi Karamanlıdır. Biz de misafir değil ev sahibi olarak aranızda bulunuyoruz. Rabbimden buradaki beraberliğimizi vatanımızın ve milletimizin kalplerinin bir olmasına, daima bizi her türlü afetten muhafaza etmesine, hayırlı muradatımızın ihsanına, hepimizin imtihanlarında muvaffak olmasına şu cemiyetin vesile olmasını niyaz ediyorum.” dedi.

Konuşmaların ardından program, Yunus Emre ilahilerinden oluşan musiki dinletisiyle devam etti. Ardından Postnişin Mehmet Fatih Çıtlak'ın önderliğinde semazenler tarafından sema mukabelesi gerçekleştirildi. Program, hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Aktekke Meydanı'nda gerçekleştirilen ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin sosyal medya hesaplarından da canlı olarak yayınlanan program, izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:10
Güneş 06:32
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:13
Yatsı 20:29
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü