Osmanli Camileri Sergisi

KMÜ İslami İlimler Fakültesi, Konya Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi tarafından ortaklaşa ‘Edirne-Osmanlı Camilerine Strüktürel Bir Bakış’ konulu fotoğraf sergisi düzenlendi.

ÜNİVERSİTE 19.10.2017, 10:08 Ferhat KOÇ
Osmanli Camileri Sergisi

KMÜ İslami İlimler Fakültesi fuaye alanında düzenlenen sergide Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Erten, KMÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar, Trakya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Semiha Kartal ve Yüksek Mimar Şule Yılmaz Erten’in fotoğrafları ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül'ün yanı sıra akademisyenler, davetliler ve çok sayıda öğrencinin takip ettiği sergide Selimiye, Muradiye, Gazi Mihal Bey, Eski (Ulu) ve Üç Şerefeli camilerinin olduğu 29 fotoğraf ziyaretçilerle buluştu. Sergi, Osmanlı mimarisine ilgisi olanlar tarafından üç gün boyunca gezilebilecek.

Prof. Dr. Hayri Erten sergi hakkında açıklamalarda bulunarak şunları ifade etti: “Edirne’ye gidip göremeyen ya da fotoğraf cephesinden bakamayan öğrencilerimiz için Osmanlı–Edirne Camilerinin strüktürel yapısıyla alakalı bir fotoğraf sergisi gerçekleştirdik. Anadolu insanı her zaman Edirne’ye gidip oradaki bizim ecdadımızın yapmış olduğu muhteşem eserleri görme fırsatı bulamıyor. Bir mimar gözüyle farklı perspektiflerden bu fotoğraflar çekildi. Osmanlı mimarisinde çok önemli bir yere sahip olan bu eserlerde hem fotoğraf hem de mimari özellikler ön plana çıkarıldı. Strüktürel, yapıyla alakalı bir kavramdır ve camilerin dayanıklılığı, taşıyıcılığı ve nasıl yükseldiğiyle alakalı bir görünüm arz eder.”

KMÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar ise, “Edirne, mimari açıdan bakıldığında Osmanlı’nın en zirve ve gözde yapıtlarını bıraktığı illerimizden bir tanesi. Selimiye Camisi dünyaca meşhur bir camidir, kubbesi en geniş çaplıdır ve bu genişliğin sırrı hala çözülememiştir. Edirne; medreseleri, köprüleri, şifahaneleri olmak üzere her açıdan çok önemlidir. Bugün bu sergi bize yeniden Osmanlı’yı, Edirne’nin Osmanlı ve Türkiye açısından önemini hatırlatmış oldu. Bu sergide strüktürel açıdan bu yapıların muhkemliği, taşıyıcı unsurların ne kadar sağlam olup olmadığı fotoğraflara yansımış durumda. Zarafet ve estetikten ziyade yapıların sağlamlığı önemlidir. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Sergiyi ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi alan Rektör Akgül, sergi açılışının ardından KMÜ İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fikret Karapınar, Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş ve Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Hayri Erten ile Doç Dr. Ali Öğe’yi makamında ağırlayarak başarılı çalışmalarının devamını diledi.

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:09
Güneş 06:30
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:14
Yatsı 20:30
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü