KAZIMKARABEKİR PAŞA ANILDI

Karaman Kazım Karabekir paşayı anarken TRT yeni dizisi Kurtlar Kanunu'nda paşayı mahkemeye çıkarıyor

YAŞAM 26.01.2012, 14:52 27.01.2012, 23:27

Tarihçi-Yazar Mustafa Armağan, Karaman'da Kâzım Karabekir'in insani yönünü anlattı. Şirazlı Hafız'ın “İnsan ömrü öyle bir bestedir ki, ancak kendisinden sonra çalınırsa o insan gerçekten yaşamış sayılır" sözüne atıfta bulunan Armağan, "Kâzım Karabekir vefatının 64., doğumunun 130. yılında bugün Türkiye'nin her tarafında anılıyorsa demekki muhteşem bir beste yapmış, hayatıyla bu besteyi dinlemeye değer kılmış insanlardan birisidir" dedi.
 
Kâzım Karabekir'in kızı Timsal'den dinlediği bir hatırayı Karamanlılarla paylaşan Armağan, "Babamız sokakta kalmış 6 bin yetim ve kimsesiz çocuğa babalık yapmış. Biz üç kişiyiz. 134 çocuğa bakıyoruz. Sadece burs veriyoruz. Bu kolay bir şey değildir. Savaş yıllarında, Erzurum ve çevresinden toplanan yetim çocuklarla Gürbüz Çocuklar Ordusu'nun kurulması ve Sarıkamış'ta bir çocuk kasabası oluşturulması, babamın en önemli hizmetlerindendi. Zaten kendisi de 'hayatımda bana zevk veren hayli başarılarım vardır. En zevklisi, binlerce bakımsız çocuğun hayat ve geleceğini kurtarmak olmuştur' sözüyle, bu konuya yaklaşımını ortaya koymuştur" şeklinde anlattı. Kâzım Karabekir'in dostluk, ahde vefa ve şefkat timsali olduğunu kaydeden Armağan, insan-ı kâmil diyebilecek bir çok hususiyeti üzerinde topladığını ifade etti.
Armağan, Kâzım Karabekir'in 13 yıl kendisini ve evini tarassut altında tutan hafiyeleri bile düşündüğünü ve onlara şefkatle davrandığını kaydetti. Tarih kitaplarından Kâzım Karabekir Paşa'nın emeklerinin silindiğini kaydeden Armağan, millî mücadele için Anadolu'ya ilk onun adım attığını ve bunu hatıratında "19 Nisan 1919'da Trabzon'a çıktım" şeklinde not düştüğünü ifade etti.
Kurtuluş Savaşı'ın ilk zaferinin doğu cephesinde kazanıldığını belirten Armağan, "İstiklal Savaşı denilince kitaplarda batı cephesinde olup bitenler yazılıyor. Oysa savaş doğu cephesinde başlamış, ilk zaferler buradan müjdelenmişti." dedi.
Armağan Sevr'i ilk yırtan antlaşmanın altında Kâzım Karabekir'in imzası olduğunu, ilk muhalefet partisini (Terakki Perver Cumhuriyet Fırkası) kendisinin kurduğunu ve başkanlık yaptığını, herkesin sustuğu bir zamanda tek başına muhalefet bayrağını açarak basının önüne çıktığını, fikirlerin bağımsızlığı, vicdan özgürlüğü ve tarihte emeği geçenlere haklarını iade etme savaşı verdiğini hatırlattı.

Yapılan törenlerde Kazım Karabekir Paşa Anıtı önünde Kazım Karabekir İlçe Kaymakamı Kamil Güzel ile Kazımkarabekir Belediye Başkanı Muammer Sarı ve vatandaşlar katıldı. Törende Kazım Karabekir Paşa'nın anıtına çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okundu.
 
Pana filmin yapımcılığını üstlendiği Kurtlar Kanunu dizisi çok ses getireceğe benziyor.
 
İşte Filmin Fragmanı:

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:09
Güneş 06:30
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:14
Yatsı 20:30
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü