Kamuoyunun uzun süredir merakla beklediği infaz düzenlemesi, AK Parti tarafından 30 maddelik bir teklif halinde Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na sunuldu. AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, düzenlemeyle ilgili detayları kamuoyuyla paylaştı.
Güler, teklifin adalet sistemini daha etkin hale getirmeyi, mahkumların ıslahını desteklemeyi ve cezasızlık algısını gidermeyi amaçladığını belirtti.
"Denetimli Serbestlik uygulaması daha etki olacak"
Karamanlı Hukukçu Av. Kemal Toprak yeni infaz yasası ile ilgili olarak kısa bir açıklama yaptı. Toprak; "Bu paketin temel amacı, ceza adaletinin daha etkin hale getirilmesi ve toplumdaki cezasızlık algısının ortadan kaldırılmasıdır. Adalet Bakanlığı tarafından yaklaşık bir yıllık bir hazırlık sürecinin ardından oluşturulan 10. Yargı Paketi, yargı camiası ve vatandaşlardan gelen öneriler doğrultusunda şekillendirilmiştir. Bu kapsamda, ceza infaz sisteminde yapılan değişiklikler, denetimli serbestlik uygulamalarının daha etkin hale getirilmesi, iyi hal uygulamalarında yeni düzenlemeler yapılması ve toplumsal huzurun korunmasına yönelik önlemler paketin ana unsurlarını oluşturmaktadır. Temennimiz yeni yargı paketinin adalet mekanizmasına hizmet etmesidir. milletimize hayırlı olmasını diliyoruz." dedi.
Düzenlemenin Öne Çıkan Maddeleri:
-
Toplam 30 madde ve 9 farklı kanunda değişiklik içeriyor.
-
İyi hal uygulamalarıyla koşullu salıverilme süreci daha net hale getiriliyor.
-
Konutta infaz süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarılıyor.
-
Denetimli serbestlikte 1 yıl uygulamasında değişiklik yapılmıyor ancak cezaevinde geçirilmesi gereken asgari süre düzenleniyor.
-
İkinci kez mükerrer suçlar için denetimli serbestlik kapsamı genişletiliyor.
-
Hasta ve engelli hükümlüler için Adli Tıp raporuna dayalı konutta infaz getiriliyor.
-
Toplamda yaklaşık 19.800 mahkumun düzenlemeden yararlanabileceği öngörülüyor.
-
Düğün, nişan gibi etkinliklerde silah kullanımının cezası artırılıyor.
-
Kasten yaralama ve tehdit suçlarının cezalarında artış öngörülüyor.
-
AYM'nin iptal kararlarının doğuracağı boşluklar için yasal düzenleme hazırlığı da teklifin içinde yer alıyor.
Güler: "Bu teklif bir başlangıç"
Abdullah Güler, “Bu kanun teklifimiz bir başlangıçtır. Adaletin tesisi ve kamu vicdanının rahatlatılması adına daha kapsamlı adımlar atacağız” dedi.