TARIM, ZİRAAT

Karaman Üvey evlat mı?

Endüstriyel Kenevir ekimi için son olarak Konya'ya da izin çıkması üzerine Mehmet Bayram tepki gösterdi.

Endüstriyel kenevir (Cannabis sativa var. Sativa) dediğimiz, uyuşturucu madde içeriği (Tetrahidrocannabinol) binde 3 veya daha az olan; lif, tekstil, tohum, gıda sektörüne dönük üretilen; kültürü yapılan kenevir türü. Bazı kayıtlarda bu türün beş bin yıl, sekiz bin yıl hatta on bin yıl öncesine dayandığına dair yazılı ve arkeolojik kanıtlara (kumaş kalıntıları gibi) ulaşılmakta.

Aslında uzun yıllardır Anadolu’da da bilinen ve üretilen, aynı zamanda ilk kültürü yapılan bitkilerden biri. Anadolu’da kendir, çedene olarak bilinir. Türkiye’de lif, sap ve tohumlarının kullanılması için üretimi hiçbir zaman yasaklanmamış, sadece üretiminin kontrollü ve izne bağlı olarak yapılmasına müsaade edilmiştir. Ülkemizde legal olarak 19 ilde yetiştirilmesine izin verilmiştir. İzin verilen iller; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illeri ile bu illerin bütün ilçeleri şeklinde sıralanabilir. Yasaklanan kısmı esrar veya uyuşturucu amacıyla yapılan yetiştiriciliktir. Bu yüzden uyuşturucu olarak kullanıma elverişli olan yaprak ve özellikle çiçeklerinin üretimi, bu amaçla ekimi, kullanımı ve ticareti her ne surette olursa olsun yasaktır.

Ülkemizde legal olarak 20 ilde yetiştirilmesine izin verilmişti. İzin verilen iller; Amasya, Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat ve Zonguldak illeri ile bu illerin bütün ilçeleri şeklinde Tarım Bakanlığından izin verilmişti. Son olarak Bakanlık Konya içinde Kenevir ekimi izni verdi.

Karaman'a Neden izin verilmiyor

Tartışmalara konu olan ve dünyada bir çok gelişmiş ülkede yetiştirilen kenevir bitkisi için Konya'ya izin çıktı. Karaman Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bayram, bir açıklama yaparak Karaman'a neden Kenevir izni çıkmadığını sordu. Mehmet Bayram'ın Açıklaması; "Kenevir’in Karaman için çok iyi bir Alternatif Üretim Bitkisi olduğunu geçtiğimiz yıllarda yaptığımız çalışmalar ve açıklamalar ile ifade ettik. Tarım sektörüne büyük bir dönüşüm getirecek olan yeni yönetmelik planlaması kapsamında suyu az tüketen ürün olarak Karaman’da alternatif ürün deseni kapsamında kenevir yetiştiriciliğinin yapılabileceğini sürekli yetkililerle yaptığımız toplantılarda ifade ettik. Kenevir bu yönüyle de tahıllar ve şeker pancarı gibi birçok tarım ürünüyle de ekim nöbeti sistemine ( münavebeli ) ekim nöbetine girebilir. Ayrıca son yıllarda bölgemizde yaşanan kuraklıklar su sıkıntısından dolayı çiftçimizin cebine gelir kaynağı olarak alternatif bir bitki olarak olarak keneviri ürün deseni olarak belirttik. Kenevir bitkisinin ülkemizde üretimine ilişkin karar, birçok sektörü ilgilendirmesinin yanı sıra tarımsal politikaları yeniden şekillendiriyor. Bölgemizde yaşanan kuraklık ve su sıkıntıları da dikkate alınarak kenevirin özel yetiştirilebileceği bölgelere Karaman dahil edilmelidir. Çiftçilerimize de bu noktada tahıllardan aldıkları düşük gelirini, alternatif bir bitki olan kenevirden gelirlerini daha da yükseklere taşıyabilirler. Sonuç olarak özetle, TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü

Kenevir Yetiştiriciliği İzni

İlgi : 22.03.2024 tarihli ve E-21542074-105.99-13727556 sayılı yazı ile Ülkemizde kenevir üretiminin artırılmasına yönelik çalışmaların desteklenmesi, kenevir sektörünün sanayi hammadde ihtiyacının karşılanması, alternatif münavebe bitkileri arasında yer alması ve KONYA İli' nin adaptasyon yönünden kenevir tarımına uygunluğu gibi hususlar gözönüne alınarak 2024 üretim yılından itibaren 29 Eylül 2016 tarihli ve 29842 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan "Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkında Yönetmelik" hükümlerine uygun olarak kenevir ekim izni Bakanlık Makamının Olur'u ile uygun görülmüştür. Tarımsal üretimde bölgemizde çiftçimize katkı sağlayacak çalışmalar yapmalı alternatif ürün olarak katma değeri yüksek bölgemize uygun ürün desenlerinden biri olan KENEVİR ekimi için Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından Konya ile tarımsal faaliyetler olarak aynı ürün desenleri üzerine bitkisel üretim yapan Karaman içinde gerekli görüşmeler yaparak gerekli yasal izinlerin alınması için çalışmalar yapılması, Çiftlerimiz adına alternatif bitki deseni olarak beklentimizdir."