Türkiye'de tarımsal üretimi desteklemek ve gıda arz güvenliğini sağlamak amacıyla hazırlanan "2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Karar", Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni program, tarımsal üretimde verim ve kalitenin artırılmasını, çevreci yaklaşımların benimsenmesini ve üreticilerin maliyet artışlarına karşı korunmasını hedefliyor.

Selman Vekil Duyurdu

AK Parti Karaman Milletvekili Selman Oğuzhan Eser Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2025-2027 Yıllarında Yapılacak Bitkisel Üretime Yönelik Desteklemeler ile Diğer Bazı Tarımsal Desteklemelere İlişkin Kararı sosyal medya hesabından duyurdu. Eser; "Kuraklık nedeniyle sıkıntılı bir süreç yaşayan çiftçilerimizin her zaman yanındayız. Yeni desteklemeler ile bir nebze olsun çiftçilerimizi rahatlatabilmeyi umut ediyoruz." dedi.

Tarımda verimliliğin anahtarı: GOLDDRIP Tarımda verimliliğin anahtarı: GOLDDRIP

Üç Yıllık Destekleme Dönemi Başlıyor

İlk kez üç yıllık bir dönem için planlanan bu destekleme programı, 2025-2027 yıllarını kapsıyor. Desteklerin daha etkin ve sade hale getirilmesi amaçlanırken, her yıl birim destek katsayı değeri ve destekleme tutarının güncellenmesi öngörülüyor. Bu sayede üreticilerin gelecek yıllara yönelik öngörüleri güçlendirilmiş olacak.

Bitkisel Üretim için Temel Destekler

Program kapsamında çiftçilere temel destekler, planlı üretim destekleri ve üretimi geliştirme destekleri sağlanacak. Temel destekler, mazot ve gübre gibi girdilerin maliyetlerini azaltmayı amaçlıyor. 2025 yılı için belirlenen destek katsayı değeri dekara 244 TL olarak hesaplandı. Örneğin, birinci kategoride yer alan aspir, mercimek ve nohut gibi ürünler için dekara 244 TL temel destek verilecek. Diğer kategorilerde ise bu destek miktarı ürün çeşidine göre değişiyor.

Planlı Üretim ve Üretimi Geliştirme Destekleri

Tarımsal Üretimin Planlanması Kurulu tarafından belirlenen ürünler için planlı üretim desteği verilecek. Bu kapsamda arpa, buğday, ayçiçeği, pamuk gibi stratejik ürünleri üreten çiftçilere ilave destekler sağlanacak. Özellikle su kısıtı bulunan bölgelerde yer alan çiftçilere, yeraltı su kısıtı desteği de verilecek.

Verim ve kaliteyi artırmak amacıyla sertifikalı tohum ve fidan kullanım desteği, organik tarım ve iyi tarım uygulamaları desteği gibi ek destekler de programda yer alıyor.

Diğer Destekler ve İyileştirmeler

Yeni programda, biyolojik ve biyoteknik mücadele desteği, lisanslı depolarda muhafaza edilen ürünler için kira desteği, çiftlik muhasebe veri ağına katılım primi desteği ve tarımsal yayım ve danışmanlık desteği gibi çeşitli iyileştirmeler de yer alıyor. Bu desteklerin artırılması, çiftçilerin üretim maliyetlerini düşürmeyi ve daha verimli bir üretim süreci sağlamayı hedefliyor.

Yeni tarımsal destekleme programı, Türkiye'nin tarımsal üretim kapasitesini artırmayı, gıda güvenliğini güçlendirmeyi ve sürdürülebilir tarım uygulamalarını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Editör: Ferhat Koç