KMÜ’de Tercih Dönemi Youtube Özel Programı Sona Erdi

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektörlüğü tarafından, aday öğrencilere üniversiteyi tanıtmak amacıyla hazırlanan Tercih Dönemi Youtube Özel Programı, dördüncü ve son yayının ardından canlı yayın serisini tamamladı.

ÜNİVERSİTE 21.08.2021, 12:25 21.08.2021, 13:05 Fikriye Koka
KMÜ’de Tercih Dönemi Youtube Özel Programı Sona Erdi

Koordinatör Muhammet Ali Orak’ın hazırlayıp sunduğu Tercih Dönemi Özel Yayın Serisi’nin dördüncü ve son bölümü, 19 Ağustos Perşembe günü saat 21.00’de izleyiciyle buluştu. Programda ‘Sanat, Spor, Din, Dil ve Uygulamalı Bilimler Eğitimi' üzerine konuşuldu.

Üniversitenin YouTube ve Facebook hesaplarından canlı olarak yayınlanan programda Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Cenk Celasin, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akgül, Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fevzi Kılıçel, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Mercan ve Yabancı Diller Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Zafer Ceylan, bölüm ve programları hakkında aday öğrencileri bilgilendirdi.

“Yaşayan Zanaatlara Sanat Diliyle Yaklaşıyoruz”

Programda ilk olarak söz alan Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Cenk Celasin, Resim ve Geleneksel Türk Sanatları Bölümlerine öğrenci kabul ettiklerini, bu programların yanında fakültede öğrenci alımına henüz başlanmamış Müzik, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümlerinin de olduğuna dikkat çekti. Dr. Öğr. Üyesi Celasin, 2017 yılında kurulan bir fakülte olduklarını, ilk öğrencilerini 2019 yılında Resim Bölümüne alırken bu yıl da Geleneksel Türk Sanatları Bölümünü öğrencilerle buluşturduklarını ifade etti. Karaman’ın Yunus Emre ve Mevlana gibi önemli insanlar ile anıldığını, tarihi ve kültürel açıdan zengin bir şehir olduğunu belirten Celasin, bu durumun fakültelerindeki öğrencilere sanat alanında çalışma ve üretme zenginliği sağlayacağını söyledi. “Halen yaşayan zanaatlara sanat diliyle yaklaşıyoruz.” diyen Celasin, fakülte olarak ulusal ve uluslararası etkinlikler ile Karaman’ın tanıtımına da katkı sağlayacaklarına dikkat çekti. Celasin, fakülte olarak sanatçı yetiştirmeyi amaçladıklarını ve eğitimlerinin bu yönde olduğunu belirtti; öğretmen olmak isteyen öğrencilerin ise formasyon alarak öğretmen unvanı ile atamalarının yapılabildiğini sözlerine ekledi.

“Olimpiyat Şampiyonlarının Tercih Ettiği Fakülte”

Programda ikinci olarak söz alan Spor Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fevzi Kılıçel fakültelerinin 1997 yılında Selçuk Üniversitesine bağlı Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu olarak eğitim hayatına başladığını, 2020 yılı itibari ile de Spor Bilimleri Fakültesine dönüştüğünü ifade etti. Hali hazırda üç bölüm ile eğitim-öğretime devam ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Kılıçel, şu an 793 öğrencilerinin olduğunu, bu güne kadar ise toplamda 1.366 öğrenciyi mezun ettiklerini söyledi. KMÜ’nün öğrenci odaklı bir üniversite olduğunun altını çizen Prof. Dr. Kılıçel; yüzme havuzu, açık ve kapalı spor tesisleri, kapalı spor salonu, stadyum gibi,

öğrencilere çok fazla imkan sağlayan spor kompleksine sahip olduklarını dile getirdi. Taha Akgül, Nur Tatar ve Soner Demirtaş gibi Olimpiyat şampiyonları ile Kırkpınar’da başpehlivan olmuş birçok sporcunun fakültelerini tercih ettiğini belirten Kılıçel, akademik kariyer düşünen öğrencilere de lisansüstü eğitim fırsatı sunduklarını ifade etti. Spor tesisleri bakımından Türkiye’deki üniversiteler içinde en üst sıralarda yer aldıklarını belirten Kılıçel bu tesislerin tamamının öğrencileri için ücretsiz kullanıma sunulduğunu söyledi. Mezun olan öğrencilerin iş olanaklarından da bahseden Kılıçel, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı çeşitli eğitim kademelerinde Beden Eğitimi Öğretmeni olarak, Gençlik ve Spor Bakanlığında spor uzmanı olarak, Antrenörlük Bölümü mezunlarının da antrenör olarak çalışabildiklerini ifade etti. Fakültenin kimi bölümlerine özel yetenek sınavı ile öğrenci kabul ettiklerini ifade eden Kılıçel, engellilerin ve milli sporcuların diğer başvuru yapanlardan ayrı değerlendirildiğini, özellikle de engelli bireylere özel parkur oluşturduklarını söyledi.

“Temel amacımız sağlıklı ve kaliteli din eğitimi almış bireyler yetiştirmek”

Programda üçüncü olarak söz alan İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akgül, fakültelerinin tarihi gelişiminden bahsederek 2013 yılında kurulduklarını ve 2015 yılı itibarı ile öğrenci almaya başladıklarını dile getirdi. Fakültelerinde eğitimin beş yıl olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akgül, ilk yıl öğrencilerinin Arapça hazırlık okuduklarını ifade etti. “Temel amacımız sağlıklı ve kaliteli din eğitimi almış bireyler yetiştirmektir.” diyen Prof. Dr. Akgül, mezun olduktan sonra akademik kariyer düşünen öğrencilere tezli ve tezsiz lisansüstü eğitim fırsatı sağladıklarını dile getirdi. Toplumda “İlahiyat Fakültesi ve İslami İlimler Fakültesi arasında ne fark var” diye kafa karışıklığının olduğunu söyleyen Akgül, teknik olarak müfredat, eğitim biçimi, ders içeriği gibi özelliklerin aynı olduğunu, sadece ismen bir değişikliğin bulunduğunu ifade etti. Akgül fakültelerinde din bilgisinin yanında öğrencilere dini musiki, hat, tezhip ve ebru gibi sanat dallarında da eğitim verdiklerini sözlerine ekledi.

KMÜ’nün En Genç Akademik Birimlerinden: Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu

Programın dördüncü konuşmacısı olan Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Mehmet Mercan, “Okulumuz dört yıllık bir okul. Üniversitemizin en genç akademik birimlerinden; 2017 yılı aralık ayında kuruldu, 2018-2019 Eğitim-Öğretim Yılı itibariyle öğrenci almaya başladı. İlk olarak Bankacılık ve Sigortacılık, Rekreasyon Yönetimi, Uluslararası Ticaret ve Lojistik bölümleri eğitim-öğretim faaliyetine başladılar. 2019-2020 Eğitim-Öğretim Yılı’nda da Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü ile Yeni Medya Bölümüne öğrenci kabul ettik. Bu yıl da, yani 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Turizm Rehberliği Bölümüne öğrenci alıyoruz. Kısaca okulumuzda altı bölüme öğrenci kabulü yapıyoruz. Henüz mezun vermiş değiliz; bu eğitim-öğretim yılı sonunda ilk mezunlarımızı vereceğiz. Okulumuzdaki Rekreasyon Yönetimi Bölümü ile Turizm Rehberliği Bölümünün eğitim-öğretim faaliyetleri, turizm potansiyeli yüksek bir ilçemiz olan Ermenek’te gerçekleştiriliyor.” dedi.

“Öğrencilerimizin uygulama yapabilmesi için gerekli altyapı hazırlıkları tamamlandı”

Prof. Dr. Mercan, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulunun avantajlarından bahsederek şunları söyledi: “Okulumuz uygulamalı bir okul. Dolayısıyla öğrencilerimizin uygulama yapabilmesi için gerekli altyapı hazırlıkları tamamlandı. Eğitim-öğretim içeriklerimiz Türkiye’deki diğer yüksekokullardaki programlarla hemen hemen aynı. Okulumuz yeni kurulmasına rağmen öğretim üyesi olarak hızla sayımızı artırmaktayız. Şu an 2 profesör, 5 doçent, 13 dr. öğretim üyemiz var. Üniversitemizin diğer bölümlerindeki alanında uzman hocalarımızdan da destek alıyoruz. Uygulamalı bir okul olmamız nedeniyle öğrencilerimiz gerek iş başında gerekse staj yaparak bilgilerini artırıyor ve iş hayatına hazırlanıyorlar.”

KMÜ Yabancı Diller Yüksekokulu: KOP Bölgesinde İlk, Türkiye’de 10’uncu Sınav Merkezi

Programın son konuşmacısı olan Yabancı Diller Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Zafer Ceylan, 2019 yılında kurulan ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin en yeni

akademik birimlerinden olan Yabancı Diller Yüksekokulunun, köken olarak daha eskiye dayandığını söyledi ve Edebiyat Fakültesi bünyesinde 2009 yılında Mütercim ve Tercümanlık Bölümünün kurulmasıyla Yüksekokulun temellerinin atıldığını ifade etti. Yüksekokul bünyesinde şu an itibariyle Arapça Mütercim ve Tercümanlık ile Almanca Mütercim ve Tercümanlık Bölümlerinde eğitim-öğretim faaliyetlerinin sürdüğünü dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Ceylan, yine Yüksekokul bünyesinde İngilizce, Fransızca ve Farsça Mütercim ve Tercümanlık Bölümlerinin kurulması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Dr. Öğr. Üyesi Ceylan, KMÜ Yabancı Diller Yüksekokulu olarak uluslararası geçerliliği olan dil sınavlarını düzenlediklerini belirterek “KMÜ Yabancı Diller Yüksekokulu olarak IELTS dil sınavını düzenliyoruz; KOP Bölgesinde ilk, Türkiye’de 10’uncu sınav merkeziyiz. 7 Temmuz’da ilk sınavımızı yapmıştık, 15 Eylül’de ikinci sınavımızı gerçekleştireceğiz. Diğer uluslararası dil sınavlarından TOEFLE ve Oxford Test of English sınavlarını da yine Eylül ayında ilk kez üniversitemizde yapmayı planlıyoruz, çalışmalarda sona geldik.” açıklamasında bulundu.

Dr. Öğr. Üyesi Ceylan, Karaman’ın bir sanayi kenti olduğunu ve şehirde ithalat ve ihracatta bulunulduğunu vurgulayarak bu bakımdan mütercim ve tercümanlık faaliyetleriyle dil öğreniminin önemli olduğunu ifade etti. Programı izlemek için tıklayınız: https://www.youtube.com/UniversiteKMU

Yorumlar (0)
12
açık
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 05:09
Güneş 06:30
Öğle 12:57
İkindi 16:28
Akşam 19:14
Yatsı 20:30
Puan Durumu
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Takımlar O P
Günün Karikatürü Tümü