Karaman24
2018-05-05 13:30:09

3 - 0 OLUR MU?

Ferhat Koç

ferhatkoc@hotmail.com 05 Mayıs 2018, 13:30

Herkesin malumu Erken Seçime gidiyoruz. Peki Karaman’da seçim nasıl sonuçlanacak? Biraz analiz yapalım.

Elimizde olan en son verilere göre Karaman’da AK Parti 95 bine yakın bir oy oranına sahip. En yakın takipçisi MHP’nin ise 1 Kasım seçimlerinde 23bin oy aldığını biliyoruz. Üçüncü parti CHP ise 22bin oy almıştı. Diğerleri kategorisine bakmaya gerek yok, çünkü 2bin oyu geçen başka parti yok Karaman’da..

1 Kasım seçimlerine göre bir sıralama yaparsak Karaman’da AK Parti 3 Milletvekilini alarak Ankara’ya gönderiyor. 1 Kasım seçimlerinde alınan bu oylar ittifak çatısı altında hesaplanınca CHP 3 Milletvekilinin 1ini alıyor. Yapılan anketlerde ve kamuoyunda MHP’den İP’ye 5bin civarında oy kayabileceği değerlendiriliyor.  Cumhur İttifakı (AK Parti – MHP) 24 Haziran’da 3 Milletvekilini de almak için toplamda 115 bin oy alması durumunda 3 Milletvekilini alabilecek. Bu hesaplar daha çok yapılacak. Fakat şu anda öne çıkan en önemli başlık “Bir Oy Bile Çok Değerli”.

AK Parti Karaman teşkilatı diğerlerine göre oldukça yoğun bir Aday başvuru süreci geçirdi. Öyle ki; Aday adayı tanıtım programında 3 er dakika süre verilen Aday adayları toplamda 2 saat gibi bir zamanda konuşmalarını bitirebildiler. Bazı Aday adaylarının kısa süreye farklı tepkileri gülümsemelere neden olsa da, 36 Aday adayı ile AK Parti Karaman siyasi tarihinin rekorunu kırmış oldu. Ben bu yazıyı kelimelere döktüğüm sırada temayül yoklaması devam ediyor ve Aday adayları Temayül yoklamasında sıralamaya girmek için son saatlerini iyi değerlendirmek için sandıkların başında bekliyorlar. 

Karaman AK Parti Aday adayları isimlerine bakınca her AK Partili gibi içimden “Keşke 5 Milletvekili çıkarsak” diye geçiriyorum. Geçmiş dönemlerde AK Parti yönetiminde bulunan isimlerin çokluğu oldukça memnuniyet verici, üzücü olan ise 36 kişi içinden 3 tane aday çıkacak olması. 20 Haziran için medeni cesaretini gösteren Genç Aday adaylarını da unutmamak lazım. Aday adayları arasında gençler dikkat çekiyor.

Diğer taraftan Karaman Muhalefetinin sessizliğini manidar görüyorum. MHP ve CHP nin iddialı adaylar çıkarması gerekiyor. 3 Karaman Milletvekilinin içine girmek istiyorlar ise, yerelde karşılığı olan isimleri listelerine katmaları çok önemli.

Her şeye rağmen Karaman’da 3 Milletvekilinin hangi partilerden olacağını AK Partinin 3 Milletvekili adayı belirleyecek gibi görünüyor. Sokaklarda şu sıralar yükselen ses “ithal Milletvekili istemiyoruz.” Karamanlı seçmen, her ne kadar 36 Aday adayı içinde ithal isim bulunmasa da, Karamanlı olup Karaman’da yaşamamış isimleri de ‘ithal Aday’ olarak görüyor. O isimleri buraya yazmayacağım ama, ‘ithal aday’ olarak görülen isimlere AK Parti teşkilatı içerisinde oluşan yoğun ilgi diğer aday adaylarından oldukça tepki çekiyor. Mevcut AK Parti Karaman yönetiminin bütün aday adaylarına aynı mesafede durmadığı yönünde söylentiler kulaklarıma geldi.

PEKİ NASIL OLACAK?

Karaman Seçim sonuçlarını AK Parti’nin adayları belirleyecek demiştim. 24 Haziran Seçimlerinde seçmenin önüne 2 pusula gelecek. Birinde Recep Tayyip Erdoğan’a yani Cumhurbaşkanına oy verecekler. Cumhurbaşkanı seçiminde Karaman Recep Tayyip Erdoğan’a büyük destek verecektir. Diğer pusula ise oldukça karmaşık. Şöyle ki; iki ittifak var. İki ittifakın içinde AK Parti – MHP ve CHP- SP – DP – İP şeklinde sıralanmış partiler var. Karaman için bir Milletvekili 30bin oyu almak zorunda. İşte bu pusulada yer alacak Milletvekili Adayları seçmenin tercih hakkını kullanmasına neden olacak. Seçmenin çoğunluğu; “Reise oyumu verdim, ama Milletvekilinde bu adam beni temsil etmez. Telefonuma bakacak sokakta denk gelebileceğim isim olmalı” diyerek tercihini yapacak. Bu ve buna yakın konuşmaları şu sıralar çok duyuyorum. Karaman AK Parti Milletvekili adayları bu seçimde gerçekten çok zorlanacak gibi görünüyor. Bu seçimde RTE desteği yok, her aday kendisi oy alacak. Ve Milletin içinde karşılığı olan 3 isim Ankara’ya gönderilecek. Eğer AK Parti Aday tercihlerini Karamanlıların bu kriterlerine göre yapmazsa çok büyük sürpriz sonuçlar görebiliriz. 

Hakkımızda hayırısı olsun. 

Selam ve Dua ile..

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.