Karaman24
2023-01-27 20:31:17

Noterden Vekil Olur mu?

Ferhat Koç

ferhatkoc@hotmail.com 27 Ocak 2023, 20:31

Karaman siyaseti birçok ismi siyaset tarihine gömmesi ile meşhurdur. Şöyle bir hafızamızı kurcalarsak birçok etkili siyasetçi ve devlet adamı yetiştirmiş fakat kısa sürede o meşhur insan değirmeninde onları öğütmüştür. Kitlelerin ve siyasi partilere gönül verenlerin saygı ve övgü ile bahsettiği birçok isim Karaman Siyasi tarihinde eski sayfalarda kalarak unutulmuştur.

Son dönemde ise bu isimlerden birisini Karamanlıların unutması mümkün olacak gibi görünmüyor. İl Başkanı olarak atandığı Partide üyeliği bulunmayan hatta il başkanı olduğu partiye HASbelkader oy verdiği bile şüpheli olan bir isim 2023 seçimleri öncesinde Milletvekilliği için adını kulislerde fısıldatmaya çabalıyor.

Neredeyse görev süresini tamamlamış olan sayın başkanın dönemi oldukça hareketli geçti. Karaman Siyasetinden görülmemiş derecede değişikliklere sahne oldu. Üye olmadığı Partiye il başkanı olurken yanında yönetimini de getiren Sayın başkan, yönetiminin neredeyse tamamını Parti üyesi olmayan isimlerden oluşturdu.

Gelir gelmez mevcut merkez ilçe başkanını atama ile değiştirdi. Karaman tarihinde bir ilk olan Merkez ilçe kongresinde ilk defa bir aday seçime alınmadı. Çeşitli divan oyunlarının oynandığı kongreyi neredeyse tüm Karamanlılar hatırlayacaktır. Merkez ilçe kongresinde Partiye gönül vermiş daha önce çeşitli kademelerde görev üstlenmiş birçok isim kongre alanına alınmayarak yağan yağmurda ıslanmaya bırakılmıştı. Ne diyordu üstat; “Beraber ıslandık yağan yağmurda..” bu sloganlaşmış şarkı sözünü neredeyse defalarca meydanlarda haykıran Partide görev almış isimlerin tasfiye edilmesinin ilk adımıydı bu kongre..

Sayın başkan merkez ilçe kongresi sonrasında il kongresine gitti. İl Başkanı ve Yönetiminin seçileceği kongrede tabi ki karşı liste çıkması mümkün olmadı. Bir önceki İl Başkanı ve Yönetiminin beceriksiz ilan edildiği ve sanki İstanbul’u yeniden fetih eden Fatih edasıyla tüm teşkilatlar boşaltıldı. Sanki önceki yönetimde Parti işgal altındaydı da yeni gelen yönetim burayı alarak ıslah edecekti. Peki, ıslah oldu mu? Tabi ki olmadı..

Sayın başkanı kısa süre sonra kendi seçtirdiği Merkez ilçe yönetimini istifa ettirdi. Tekrar atanan Merkez ilçe başkanı ve yönetimi de 6 ay dayanabildi sayın başkana.. Merkez ilçede bulunan sürekli değişime İl yönetimi de ayak uydurdu. Sayın başkanın neredeyse kendi ile birlikte göreve gelen yönetiminden istifa etmeyen kalmadı. İl Yönetimi yürütme kademesi neredeyse tamamen istifa etti. Bu arada 4cü Merkez ilçe başkanı da atanmış oldu. Evet, il başkanı dönemi bitmeden dördüncü (4) merkez ilçe başkanını da görmüş oldu.

Sayın başkan il yönetimini oluştururken Karaman siyasi tarihinde bir ilke daha imza attı. İl Koordinatör yardımcısı olan ve Karamanlı olmayan, Karaman’da ikameti bulunmayan bir ismi üst kurul delegesi olarak yönetimine yazdı. Karaman siyasi tarihi son 3 yılda hep ilkleri gördü. Hastanedeki aşçıdan tutunda okulda bulunan temizlik görevlisine hatta Rektöre kadar şikâyet etmedik kimse bırakmayan sayın başkanın döneminde neredeyse bütün kurumlar Karamanlı vatandaşların çile çekme alanına dönüştü. İlin Milletvekillerini sürekli olarak şikâyet eden sayın başkan, Parti teşkilatını boşaltarak şikâyet edebileceği kimseyi bırakmadı.

Yaklaşık 20 senelik Parti teşkilatında bulunan ve görev almış isimlerin hepsini küstüren sayın başkan, üyesi bile olmadığı teşkilatın tüm hafızasını sıfırladı. Doğal olarak kimse kalmayınca şikâyet edecek kimse de olmadığı için Mercedes marka lüks arabası ile gönül seferberliği ve simit dağıtma işine yoğunlaştı. Özellikle Bakan ve üst düzey ziyaretlerde fotoğraf karelerinde yer alma mahareti ile öne çıkan sayın başkan, kurumlara gidip sadece makam ziyaret etmesi ile de nam salmış oldu. Gelinen süreçte Karaman tarihinin en başarısız il başkanı olma unvanını açık ara ele geçiren (Anket yaptık en başarısız çıktı) sayın başkandan İl Başkanı olmadı. Acaba Noterden Milletvekili olur mu?

Seçim arifesine girdiğimiz şu günlerde Karaman siyaseti oldukça sessiz fakat bir yandan da aday olmak isteyen isimler birbirlerini yokluyor. Yeni Seçim kanununa göre son seçimde alınan oy oranlarına bakıldığı zaman Karaman’da AK Parti en yüksek oy oranı ile 3-0 yapmaya çok yakın. Fakat Adayların kim olacağı diğer partilerin vekil sıralamasında yer alıp almayacağını belirleyecek gibi görünüyor. Karaman’da Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Mahmut Ünüvar, Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı Büyük Birlik Partisi İl Başkanı Mesut Soyfidan adaylığı kesinleşen isimler. En yüksek oy oranına sahip olan AK Parti’de ise henüz netleşen bir aday adayı bulunmamakla birlikte, adaylığı netleşen partilerin en büyük temennisi İl Başkanı Abidin Çağlayan’ın aday olması.

AK Parti Genel Merkezi yerel seçimlerde yapmış olduğu hatalı aday tercihini 2023 seçimlerinde de yapacak olursa Karaman’da AK Partinin hezimet yaşaması işten bile değil. Karaman seçmeni tanımadığı adaya oy vermiyor. İthal aday kesinlikle istemiyor. Hele ki, noter hiç istemiyor..

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.