Karaman24
2019-07-11 13:29:58

Efsane Olmak..

Ferhat Koç

ferhatkoc@hotmail.com 11 Temmuz 2019, 13:29

Hani derler ya; Efsane doğulmaz efsane olunur. Çok iddialı bir lakaptır Efsane.. Kamuda azimli kendi makamından beklenmeyen derecede faydalı işler yapan kamu görevlilerine söylenir. Vatandaşlar tarafından Efsane Vali, Efsane Başkan, Efsane Vekil, Efsane Müdür gibi yakıştırmalar yapılan kamu görevlileri duyduysanız bunlar o efsane olan kişilerdir. Kamu görevlileri Vatandaşlar tarafından genellikle soğuk, Milletle iç içe olmayan ve devletin kendisine verdiği görevi yaparak fazla etliye sütlüye karışmayan tipler olarak bilinirdi. Fakat 2000li yılların başından itibaren bu tanım oldukça değişime uğradı. Kamu görevlilerinin oturduğu makamlara değer katması, görevinin yada mesaisinin üzerinde çalışması için başta Cumhurbaşkanı olmak üzere AK Parti Hükümetleri oldukça ısrarcı oldular. Sadece görevini yapan değil; üzerine artı koyan ve mesai mefhumu gözetmeksizin çalışan-çabalayan bürokratlar Milletin gözünde Efsaneleşti. Kamu kurumlarını Milletin sahiplenmesini sağlayan, Milletle kucaklaşan bürokratlara bu vatandaş her zaman kıymet vermiştir.

Karamanlı için Efsaneleşen bir çok bürokrat olabilir. Fakat son yıllarda Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesini bunlar arasında ayrı bir yere koymak gerekiyor. 2007de kurulan KMÜ (Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi) kurucu Rektörü ile 2 dönem olduğu yerde saymıştı. Milletvekilleri ve AK Parti Hükümetleri maddi olarak büyük destek vermesine rağmen fiziki büyümesi gerçekleşmiş fakat binaların içini dolduramamıştı. KMÜ İdari kadrosu, 2 dönem boyunda durumu idare etti. KMÜ Rektörü Protokollerde boy gösteren bir isimdi bizim için. Biz Karamanlılar Rektörlüğün bir temsil makamı olduğunu, özel günlerde kutlamalarda Rektörün Validen sonra Belediye Başkanından önce geldiğini öğrenmiştik. Üniversitenin kapıları Karamanlılara kapalı, KMÜ tam bir kapalı kutu olarak Mara yolu üzerinde devasa binaları ile görsel bir yapı olarak, üniversitemiz varmı? var işte düşüncesiyle orada duruyordu. KMÜ içerisinde bulunan Spor tesisleri, Kütüphane, yüzme havuzu gibi sosyal alanların varlığından bile bi-haberdik. Hatta büyük ve ihtişamlı spor salonu ilk yapıldığı zamanlar, üst liglerde temsil hakkı bulunan bir voleybol takımı Rektöre teslim edilmesine rağmen, Rektör bey salon kullanılır Karamanlılar müsabaka izlemeye gelir endişesi ile tüm hakları kendisine verilecek olan Voleybol takımını bile istememişti. Bu ve bunun gibi bir çok bürokratik oligarşi tavırları KMÜ'den görmek bizi şaşırtmıyordu artık. Ta ki; Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Prof. Dr. Mehmet Akgül’ü Rektör olarak atayıncaya kadar..

Prof. Dr. Mehmet Akgül Rektör olarak atanmasından bu yana yaklaşık 30 aylık bir süre geçti. Karamanlılar için Rektör kavramı, kimseye karışmayan protokollerde temsil yapan makamından çıkmayan bir bürokrat olduğu için oldukça temkinli yaklaştık. Fakat yeni Rektörümüz bizlere Rektörün nasıl olması gerektiğini kısa zamanda gösterdi. Makamda neredeyse hiç oturmayan sürekli KMÜ ve Karaman için yatırım getirmeye çalışan Rektör Akgül, KMÜ’nin kapılarını Karamanlılara sonuna kadar açtı. Üniversitenin içinde bulunan sosyal alanlardan tüm Karamanlılar haberdar oldu. Rektör Akgül’le birlikte KMÜ, Karamanın Üniversitesi oldu. Rektörünün ismini bilmeyen öğrencilerden, Rektörle birlikte zaman geçiren öğrencilerin dönemi başladı. Akademik alanda açılan yeni bölümler, 14 yeni uygulama ve araştırma merkezi, 22’si lisans, 17’si önlisans ve 37’si de lisansüstü olmak üzere toplamda 76 yeni bölüm ve programa öğrenci kabulü, Öğretim üyesi sayısında % 103, toplam öğretim elemanı sayısında da % 29'luk artış sağlandı. Bunlar 2 buçuk yıl gibi kısa bir sürede sağlandı. Bunlara ek olarak bir hayal olan Tıp Fakültesi Karaman’a kazandırıldı. Vatandaş olarak Üniversiteye bakış tamamen değişti. Akademik ve Fiziki gelişimin yanında Sanayiciler ile işbirliği programları, Orta öğretim okulları ve Milli Eğitimle sürekli koordineli eğitim tanıtım ve etkinlikler düzenlendi. Hatta yaz dönemi Kuran Kurslarına giden çocuklara KMÜ Havuzu ve Spor tesisleri açılmış. En önemlisi KMÜ Kütüphanesi devasa bir kütüphane. Kütüphaneyi tüm Karamanlılar kullanabiliyor. Hatta bazı zamanlarda 24 saat açık kalıyor. Yani Rektör Akgül’ün deyimiyle; “Karaman’ın Üniversitesi Karamanlılara açıldı.” Bu tip gelişmeleri sürekli haber olarak siz Karamanlı okuyucularımıza iletiyoruz. KMÜ Basın birimi tabiri caizse, Rektör Akgül'ün programına zor yetişiyor. Bu tür kamu kurumlarında haber üretmek zor iştir. Fakat elinizde Rektör Akgül gibi bir isim var ise hiç haber sıkıntısı çekmezsiniz. 

Aldığım bir istihbarata göre gelecek yıl 1000e yakın yabancı öğrenci KMÜ’de öğrenim görmeye gelecek. Ercan Hoca bununla ilgili çok yoğun bir mesai harcıyor. Yeni dönemde KMÜ’ye 5000e yakın öğrenci tercih yapacak. Öğrenci sayısı kısa sürede 20bini aşacak gibi görünüyor. Üniversite de öğrenim gören öğrenci sayısının artması demek Karaman’a ekonomik olarak büyük katkı demektir. KMÜ büyüdükçe Karaman büyüyecek.

Bu Cuma günü Diş Hekimliği Fakültesinin temeli atılacak. Fakültenin yapımında Lütfi Elvan, Ahmet Keleşoğlu gibi önemli isimlerin büyük katkısı var. Hepsine bir Karamanlı olarak çok teşekkür ediyorum. Fakat Rektör Mehmet Akgül’e ayrı bir parantez açmak istedim. Rektör hoca inşallah KMÜ’de birkaç dönem daha devam eder. Karaman’a çivi çakanı başımızın üzerinde taşırız. Bu sebeble Prof Dr. Mehmet Akgül "Efsane Rektör" olarak Karaman tarihine şimdiden adını yazdırmıştır.

Teşekkürler Efsane Rektör..

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.