Karaman24
2022-06-24 14:14:25

Bu işten kim karlı çıktı kim zarar etti

Ferhat Koç

ferhatkoc@hotmail.com 24 Haziran 2022, 14:14

Malum dolmuşçular bir grev kararı aldılar. Belediye otobüslerinin çok ucuz taşıması ve akaryakıt artışlarındaki yükselme nedeniyle bir süre kontak kapattılar. Hesap edemedikleri ise; Üniversite öğrencilerinin Final haftası ve devamında hafta sonu yapılan YKS sınavları oldu. Karamanlılar Dolmuşçu esnafına tepki gösterdi. Bir çok siyasi ve Karamanın önde gelen isimleri Dolmuşçular ve Şoförler Odası Başkanı ile görüştü. Fakat dolmuşçu esnafını kontak açmaya ikna edemedi. Hatta Avukat Hüseyin Mutlu Kooperatif Başkanları ile Cuma gecesi saat 02:00ye kadar görüşmeler yaptığı şeklinde duyumlar aldık. Fakat bütün girişimler olumsuz sonuçlandı.

Hepimizin malumu meşhur hikaye tam bizim gündeme uygun, Bu haltı neden yedik diye, o hikayeyi tekrar hatırlamakta fayda var.

Teşbihte hata olmaz;

Maraba ile ağa, ağanın arabasında tıngır mıngır kasabaya gidiyorlar. Yolun yarısında, arabayı çeken hayvan patır kütür yola pisliyor. Ağa marabasının arabada gözü olduğunu biliyor. Hem marabayı küçük düşürmek hem de biraz gülmek için,

“Üla Memo! Şu b.ku yersen, arabayı sana veririm” diyor.

Maraba biraz düşünüyor, koşumları ağaya uzatıp arabadan iniyor ve taze at pisliğini yiyor.

“Tamam araba senindir” diyor ağa..

Marabanın midesi dönmüş, gururu çiğnenmiş. Ağa ise bir dakikalık bir eğlence uğruna arabasından olduğuna pişman, kendi budalalığına yanıyor. Dönüş yolunda ikisinin de ağzını bıçak açmıyor, ikisi de kurdukça kuruyorlar.

Tam marabanın pislik yediği noktaya geldiklerinde ağa dayanamıyor;
“Üla Memo! Bir halt ettim, şaka uğruna araba elden gitti, b.k yemenin ederini vereyim, arabayı geri alayım.”
Memo’nun genzinde, ağzında, öfkesinde hâlâ pisliğin tadı var.
“Olur Ağam” diyor, “olur ama bir şartla: sen de aha şu kalan kurumuş b.kları yiyeceksin ki ödeşelim.” Ağanın gözü kararmış, iniyor bir miktar pislik de o yiyor. Çiftliğe yaklaşırlarken, Memo düşünceli, kederli soruyor: “Ağam, araba giderken de senindi dönerken de senin, peki biz bu kadar b.ku neden yedik?”

Bu Zararı Karamanlı Ödeyecek

Geçen 10 gün zarfında Karaman Belediyesine bağlı olan dolmuşçular ile Karaman Belediyesinin otobüslerinin birlikte zarar ettiğini hep beraber izledik. Özüne bakılırsa, Dolmuşçu esnafı da Karaman Belediyesine bağlı olarak çalışıyor. Gideceği güzergahtan tutun da, dolmuş indi bindi ücretlerine kadar tüm düzenlemeleri Karaman Belediyesi belirliyor. Zaten dolmuşçuların da grevi bu yüzden yaptıkları çok açık şekilde ortada. Dolmuşçular “Bizim maliyetlerimiz oldukça yükseldi. Bir taraftan akaryakıt zamları bir taraftan yedek parça diğer tamir masrafları oldukça yükseldi. Bu taşıma ücretleri ile devam edildiği takdirde her seferde 100 TL civarında zarar oluşuyor. Bununla birlikte Belediye otobüslerinin 200 kişiyi taşıdığını gösteren videolar mevcut. Bu şartlarda rekabet etmemiz mümkün değil.” diyorlar.

Tek şansızlıkları sınav tarihlerini hesap edememiş olmaları. Talepleri ise Belediye Otobüslerinin de makul seviyelerde fiyat politikasına geçmesi. Peki Belediye Ulaşım hizmetlerinin zararı kime yansıyor. Tabi ki; Karaman Belediyesi bütçesinden çıkacak. Bütçenin kaynağı yine Karamanlılar. Yani iki ucu da Milletin sırtından çıkıyor.

Siyasi Rant Sağlamak için..

Dolmuşçuların grevi sürecince bütün Belediye araçlarının sınava girecek Karamanlıları taşıma mücadelesi takdire şayan. Kamil Uğurlu ve Ertuğrul Çalışkan döneminde alınan otobüslerin ve Belediye garajının meyvelerini Savaş Kalaycı döneminde topladık. Fakat bir tarafta dolmuşçu esnafının harcanarak Milletin önüne atılması hiçte yakışık almadı. Özellikle sosyal medya üzerinden trol hesaplarla dolmuşçulara ağıza alınmayacak hakaretler yapanların adresinin tüm Karamanlılar iyi biliyor. 10 Otobüs daha al başkanım diye yorum yapan trollerin otobüsleri Karaman Belediyesine kazandıran Başkanları anmaması oldukça manidar. Karaman’da bulunan dolmuşçu esnafına yapılan nefret ve linç kampanyası ise tamamen siyasi ahlaktan uzak olmakla birlikte, Milleti kin ve düşmanlığa sevk etmekte. Dolmuşçu esnafının bulunduğu ekonomik buhranı siyasi ranta çevirmek tam anlamıyla şark kurnazlığı. Zarara uğrayan sadece dolmuşçu esnafı olmadı. Otobüslerin zararını siyasi rant devşirenler değil, Karamanlılar karşılayacak.

Dolmuşçular bugün itibariyle tekrar kontak açtı. Sabahtan itibaren seferler başladı. Aynı tarife ile yolcu taşımaya devam ediyorlar. Belediye Otobüsleri de aynı şekilde hizmet vermeye devam ediyor.

Bir Karamanlı olarak soruyorum; Madem hiçbir değişiklik olmayacaktı biz bu haltı neden yedik?

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.